Skoči do osrednje vsebine

Sedmo strokovno predavanje na temo zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti

V sredo, 29. marca 2023, je v Ljubljani potekalo strokovno predavanje z naslovom »Prepoznavanje zgodnjih in prisilnih porok v romski skupnosti ter ukrepanje v teh primerih«. Šlo je za sedmo v vrsti niza usposabljanj, ki jih v okviru projekta Nacionalna platforma za Rome (Siforoma 5) organizira Urad Vlade RS za narodnosti.

Tokratno strokovno predavanje je bilo namenjeno strokovnim delavcem posameznih institucij na območju Ljubljane, katerih sodelovanje in seznanjenost s problematiko je ključno za odpravljanje vzrokov, prepoznavanje, ukrepanje in preprečevanje teh škodljivih praks.

Na strokovnem predavanju so nastopile predavateljice iz različnih institucij. V prvem delu dogodka je predstavnica Društva Mozaik – Društvo otrok, Katarina Meden, predstavila življenje mladostnikov v ljubljanski romski skupnosti. Sledilo je predavanje Brigite Mokbel, predstavnice Centra za socialno delo Dolenjska in Bela krajina, ki je izvedla predavanje z naslovom »Pristojnosti in postopek obravnave begov otrok v škodljiva okolja pri centrih za socialno delo«, s poudarkom na konkretnih primerih oziroma delu na terenu. Drugi del dogodka se je začel s predavanjem Nine Mezinec, predstavnice Generalne policijske uprave, ki je spregovorila o obravnavi begov otrok v druga okolja z vidika policijskega dela. Temu je sledilo predavanje vrhovne državne tožilke, Barbare Jenkole Žigante, na temo obravnave dogovorjenih in zgodnjih porok v kazenskem postopku, ki je prav tako v svoje predavanje vključila konkreten primer iz prakse. Plenarni del dogodka se je zaključil s predavanjem Polone Kovač, predstavnice Društva Ključ - center za boj proti trgovanju z ljudmi, ki je udeležence seznanila s kazalniki prepoznave in sistemom pomoči za žrtve trgovanja z ljudmi v Sloveniji.

Strokovnega predavanja in razprave, ki je sledila v nadaljevanju, so se udeležili predstavniki in predstavnice Centra za socialno delo Ljubljana (enote Šiška, Moste Polje, Grosuplje in Vič Rudnik), Policijske uprave Ljubljana (Sektor kriminalistične policije, Sektor uniformirane policije, Policijske postaje Ljubljana Center, Bežigrad, Moste in Grosuplje), predstavnica Okrožnega sodišča v Ljubljani, predstavnici Okrožnega državnega tožilstva v Celju, predstavnici Osnovnih šol Hinka Smrekarja in Kašelj ter predstavnice nevladnih organizacij.