Skoči do osrednje vsebine

Odprtje 24. umetniške razstave iz niza Okno k sosedu

Generalni konzulat Republike Slovenije v Celovcu je 30. marca 2023 odprl že 24. razstavo iz niza Okno k sosedu, v okviru katere na ogled postavljamo izbore vrhunskih eksponatov slovenskih ustvarjalcev s področja abstraktne in konceptualne umetnosti. Tokrat razstavljamo oljne slike z naslovom "Netopirjev let" akademskega slikarja Borka Tepine in konceptualno instalacijo z naslovom "Slepo besedilo / Lorem Ipsum" akademske kiparke Paole Korošec.

Visoke gostje iz Avstrije in Slovenije, med njimi podžupana Celovca Lojzeta Dolinarja, je pozdravil generalni konzul dr. Anton Novak, umetnika in njuna dela pa je predstavila kustosinja Olga Butinar Čeh.

Akademski slikar Borko Tepina je slikar, oblikovalec in pomemben likovni teoretik, ki se pri svojem ustvarjanju posveča abstraktni nemimetični umetnosti, pri kateri kot osnovni vizualni jezik uporablja oblike, forme in barve, da ustvari prepoznavno kompozicijo, ki lahko obstaja z določeno stopnjo neodvisnosti od vizualnih referenc v svetu. Na tokratni razstavi se predstavlja z olji na papirju, ki nosijo naslov "Netopirjev let". Avtor o slikah zapiše: "Netopir je slepa žval. Ne vidi predmeta, zaznava pa njegov medprostor. Medtem ko se v primeru predmetnega slikarstva oči pasejo na mnogih detajlih, abstraktna slika rešuje kvadraturo kroga večnega iskanja neponovljive, nikoli videne, pa čeprav na koncu vendarle prepoznavne, univerzalne in hkrati posebne, ponovljive in kalcinirane forme. Važen je vmesni prostor, ko tudi percepcija ne služi le temu, kar tam je, ampak tudi nečemu, česar tam ni in je zmanjkalo."

Akademska kiparka Paola Korošec se spoprijema s prvinskimi problemi sodobne likovnosti in filozofskimi pogledi na umetnost ter današnji svet. Izvedba umetniškega artefakta je za njo največkrat drugotnega pomena, saj daje poudarek sintezi koncepta in ideje, ki ju smatra za enakovredna. V tem smislu se v njenih delih poleg skulptur pojavljajo še skice, dokumenti, besedila in likovne zgodbe, ki razvijajo lastne estetske kvalitete. Umetničina instalacija nosi ime "Lorem ipsum" ali "slepo besedilo", ki ga je pred 500 leti kot oporo za nadaljnje grafično oblikovanje uporabil neznani tiskar in se na ta način uporablja še danes. Ker Paola Korošec projekte koncipira in navezuje na konkretne razstavne prostore, se v njenem tokratnem delu odražata pomen in način delovanja konzulata, ki zastopa državo in je vmesni člen med domovino in posameznikom. V prostor konceptualne instalacije tako postavlja človeka, ki čaka na rešitev njemu lastnih problemov. Na steklenih vitrinah, ki so popisana s slepimi besedili, se tako pojavljajo vrzeli, luknje in pretrgani teksti, skozi katere se kažejo predmeti, figure in dogajanje v ozadju, ki vizualizirajo čas in njegovo dojemanje.

Otvoritev razstave, ki bo na ogled do jeseni letos, je vizualno in zvočno posnel Rudi Klarič. Posnetek si lahko ogledate tukaj, pod zavihkom: Okno k sosedu na straneh Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov ali na naši Facebook strani.