Skoči do osrednje vsebine

Na pobudo ministra Arčona v Planici blizu 400 slovenskih otrok iz vseh štirih sosednjih držav

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je danes na prvem dnevu Svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici pozdravil blizu 400 zamejskih otrok in mladostnikov, ki so se na pobudo ministra Arčona zbrali pod Poncami.
Minister Arčon deli otrokom slovenske zastave.

Minister Arčon. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 5

Otroci, večina je danes prvič gledala skoke v živo, so tako postali del  tradicionalnega četrtkovega dogajanja pod velikanko, ko se razlega otroški smeh, neizmerno veselje in nepopisno navijaško vzdušje. V soorganizaciji Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu so se letos temu dogajanju prvič pridružili tudi mladi Slovenci iz vseh štirih zamejskih skupnosti, iz Avstrije, Italije, Madžarske in Hrvaške.

Minister Arčon je ob današnjem navdušujočem obisku dejal, da je iskreno počaščen, da »smo na uradu letos prvič veselje planiškega praznika omogočili tudi otrokom iz zamejstva”, ter vsem podaril slovensko zastavico, da je bilo navijanje še bolj doživeto. 

Za mnoge se je dan pričel že zelo zgodaj zjutraj, vendar jim ni bilo težko, saj so se veselili, da bodo letos prvič tudi v živo videli letalnico bratov Gorišek in iz prve vrste okusili izjemno planiško vzdušje. Deček Máté iz Gornjega Senika v Porabju je povedal, da so se na pot odpravili že ob petih zjutraj, vendar mu ni nič žal, »danes sem tukaj prvič. Prej sem gledal skoke le po televiziji, presrečen sem,« je še navdušeno dodal in že nestrpno pričakoval, da se odpravijo pod velikanko. David iz Porabja je bil ravno tako izjemno srečen,  med poljubom slovenske zastave je še dejal, “ljubim Slovenijo. Je dobra država.” Tudi 13 letna Valentina in 12 letna Žaklina iz Bregane na Hrvaškem sta izrazili veselje ob današnjem obisku v Planici, prav tako dijakinji Alina in Ana iz Šentpetra v Rožu na avstrijskem Koroškem, ki sta danes prvič v Planici, sta “ izredno navdušeni in prepričani, da bo danes izjemno lepo.” 

Navijaško obarvan dan je Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu pripravil v sodelovanju s Smučarsko zvezo Slovenije in slovenskimi krovnimi športnimi organizacijami v vseh štirih sosednjih državah, Slovensko športno zvezo iz Avstrije, Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji, Zvezo Slovencev na Madžarskem in Zvezo slovenskih društev na Hrvaškem.