Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. marca 2023

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.35 je pri sestopu s Šmarne gore, občina Medvode, oseba padla in se poškodovala. Reševalci GRS Ljubljana so osebo oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Novo mesto

Ob 16.56 se je pri naselju Čelevec, občina Šmarješke Toplice, pri delu v gozdu poškodovala občanka. Gasilci PGD Zbure so pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci NMP ZD Novo mesto so jo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 5.26 so na Vodnikovi cesti v Velenju reševalci NMP Velenje oživljali voznika, ki je z osebnim vozilom zapeljal s cestišča. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka.

Izpostava Maribor

Ob 15.59 sta na avtocesti pri naselju Vodole, občina Maribor, trčili tovorni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulatorja v vozilih. V nesreči se je poškodovala ena oseba, ki so jo reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Ob 16.50 sta na avtocesti v smeri vzhoda nasproti počivališča Maribor, občina Maribor, trčili tovorni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in odklopili akumulator. Poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.08 je na hitri cesti Selo–Vogrsko, za izvozom Selo, občina Ajdovščina, tovorno vozilo trčilo v tri krave, ki so zašle na cestišče. Gasilci GRC Ajdovščina so nudili pomoč policiji in delavcem DARS-a pri urejanju cestišča. Eno poškodovano kravo je uspaval dežurni veterinar. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.35 sta v naselju Cegelnica v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorja in nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe v reševalno vozilo. Reševalci NMP ZD Novo mesto so jo prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 17.43 sta na Dornavski cesti na Ptuju trčila osebno vozilo in avtodom. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in plin na avtodomu, pomagali pri oskrbi treh poškodovanih udeležencev ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovance so oskrbeli reševalci NMP Ptuj.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 10.14 je v podjetju v naselju Arclin v občini Vojnik prišlo do požara na naftni črpalki. Požar so pred prihodom gasilcev PGE Celje pogasili zaposleni sami, gasilci pa so zavarovali kraj dogodka, s termovizijsko kamero izmerili temperaturo pogorele črpalke ter odstranili madeže dizelskega goriva.

Izpostava Kranj

Ob 20.34 je v naselju Pangršica, občina Kranj, gorelo v drvarnici poleg stanovanjske hiše. Gasilci GARS Kranj, PGD Trstenik, Goriče in Kokrica so objekt pogasili, varovali sosednje objekte, odstranili streho, pogasili vsa žarišča in rešili nekaj živali.

Ob 23.03 se je v Ulici Staneta Bokala na Jesenicah v kleti doma upokojencev zaradi napake smodila elektro inštalacija na zamrzovalni skrinji. Gasilci GARS Jesenice so pregledali in zavarovali kraj dogodka, odklopili skrinjo iz električnega omrežja ter prezračili in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.36 so v naselju Zlatenek, občina Lukovica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Ogenj je ugasnil še pred prihodom gasilcev. Gasilci PGD Blagovica so dimnik in objekt preventivno pregledali s termovizijsko kamero in stanovalcem svetovali obisk pooblaščene dimnikarske službe.

Ob 20.13 so v naselju Spodnja Draga, občina Ivančna Gorica, gorele saje v dimni tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ivančna Gorica so saje pogasili, pregledali dimnik in okolico s termovizijsko kamero ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 21.44 je na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani gorela vrtna lopa. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, iz lope iznesli plinsko jeklenko ter jo ohladili z vodo. Požar je povzročil škodo še na sosednji lopi in rastlinjaku.

Izpostava Murska Sobota

Ob 7.24 se je v Prešernovi ulici v Ljutomeru v industrijskem objektu kadilo iz cevi prezračevalne naprave. Manjši požar so pogasili gasilci PGD Ljutomer.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.29 je v naselju Sejenice, občina Trebnje, v starejši hiši zagorela električna kosilnica. Požar so pred prihodom gasilcev pričeli gasiti domači, dokončno pa so ga pogasili gasilci PGD Trebnje, Čatež pod Zaplazom, Občine, Šentlovrenc, Trebanjski Vrh in Velika Loka, ki so še prezračili zadimljene prostore in pregledali objekt.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 14.59 je pri naselju Lutrško selo, občina Novo mesto, gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, odklopili akumulator in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Postojna

Ob 11.06 je na priključku na hitro cesto Razdrto–Vipava z avtoceste Ljubljana–Koper, občina Postojna, gorelo v motornem predelu tovornega vozila. Požar je pred prihodom gasilcev PGD Postojna in Razdrto pogasil voznik. Gasilci so kraj dogodka zavarovali, vozilo pregledali s termovizijsko kamero ter sanirali razlito olje. Na kraju so bili tudi delavci DARS-a in policija.

  

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 20.10 je ob Pokopališki cesti v Celju gorelo drevo. Gasilci PGE Celje so goreče drevo pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.08 sta v bližini odcepa za naselje Hudo, občina Novo mesto, gorela suha trava in grmičevje na površini okoli 2500 kvadratnih metrov. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar.

Izpostava Postojna

Ob 13.18 je v Notranjski ulici v Postojni gorelo suho grmičevje. Gasilci PGD Postojna so požar na dveh kvadratnih metrih pogasili in dodatno zalili z vodo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Novo mesto

Ob 2.40 so v Čurilah, občina Metlika, na ekološkem otoku goreli štirje zabojniki za odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Metlika in Rosalnice ter preprečili, da bi se ogenj razširil na bližnje smreke. Zabojniki so bili popolnoma uničeni.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Koper

Ob 12.51 je na Ankaranski cesti v Kopru iz tovornega vozila iztekalo gorivo. Gasilci JZ GB Koper so na kraju ugotovili, da je gorivo na cestišče iztekalo zaradi preveč napolnjenega rezervoarja. Kraj so zavarovali, posuli gorivo in obvestili CPK. Izteklo je okoli 15 litrov nafte na površini 10 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.32 sta v bližini Šempetra pri Gorici, občina Šempeter-Vrtojba, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na varno odstranila najdeno ročno bombo, mase 0,52 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.12 sta v Topolšici, občina Šoštanj, gasilca PGE Velenje zavarovala kraj pristanka helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP Maribor in pomagala pri prenosu poškodovane osebe od reševalnega vozila v helikopter, s katerim so osebo prepeljali v UKC Maribor.

Ob 18.03 se je v Hrušovju, občina Šentjur, v zaklenjeni stanovanjski hiši nahajala onemogla oseba. Ob prihodu gasilcev PGD Planina pri Sevnici so domačini že vstopili v hišo, gasilci pa so onemogli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Koper

Ob 9.30 sta na heliportu SB Izola gasilca JZ GB Koper vršila požarno varovanje ob pristanku helikopterja SV z dežurno ekipo HNMP in pomagala zdravstvenemu osebju pri prenosu obolele osebe v helikopter, s katerim so osebo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.06 so v Prisojah, občina Koper, gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Kranj

Ob 11.59 se je v Lipnici, občina Radovljica, v stanovanju nahajala neodzivna oseba. Gasilci PGD Kropa in Srednja Dobrava so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili policiji in reševalcem NMP Radovljica dostop do osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.48 so v Cerkovi ulici v Borovnici gasilci PGD Borovnica s tehničnim posegom odprli vrata osebnega vozila, v katerem je bil zaklenjen otrok.

Ob 14.47 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata sobe in omogočili reševalcem dostop do onemogle osebe. Reševalci NMP UKC Ljubljana so osebo oskrbeli in ob pomoči gasilcev prenesli do reševalnega vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.23 se je med naseljema Veščica in Globoka na cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Globoka so drevo razžagali in odstranili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.24 so v Dijaški ulici v Tolminu gasilci PGD Tolmin s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba.

Izpostava Postojna

Ob 13.21 so na Partizanski cesti na Rakeku, občina Cerknica, gasilci PGD Rakek nudili pomoč reševalcem NMP Cerknica pri prenosu obolele osebe iz tretjega nadstropja stanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 13.20 se je na lokalno cesto Briše–Kolovrat, občina Zagorje ob Savi, podrlo drevo. Gasilci PGD Kolovrat so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/