Skoči do osrednje vsebine

Strateške usmeritve Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in energijo

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo združuje inšpektorje za okolje, energijo in javni potniški promet.

Inšpekcija za okolje bo v letošnjem letu izvajala sistematični nadzor nad pomembnimi viri obremenjevanja okolja. Inšpekcija za okolje predvideva 5500 rednih, kontrolnih in izrednih inšpekcijskih nadzorov s katerimi bo preverila, ali je delovanje obratov večjega tveganja za okolje (SEVESO), zavezancev za ravnanje z odpadki ter naprav, ki povzročajo industrijske emisije skladno z okoljevarstvenimi dovoljenji in drugimi področnimi predpisi. Opravljala pa bo tudi nadzor nad izvajanjem dimnikarskih storitev in nadzor nad delom z gensko spremenjenimi organizmi (GSO) v zaprtih sistemih, sproščanje GSO v okolje in dajanje GSO na trg ter poostren inšpekcijski nadzor čezmejnih pošiljk odpadkov z namenom preprečitve ilegalnih prevozov odpadkov in ravnanja z nevarnimi odpadki. Poleg tega bodo inšpektorji okolje v letu 2023 izvedli usmerjene akcije nadzorov:

  • naprav, ki presegajo mejne vrednosti emisij snovi v zrak iz nepremičnih virov onesnaževanja;
  • pri komunalnih čistilnih napravah in napravah, ki odvajajo industrijsko odpadno vodo, ter presegajo predpisane mejne vrednosti onesnaženosti vod na iztoku iz naprave;
  • nad izpolnjevanjem obveznosti proizvajalčeve razširjene odgovornosti (PRO) za odpadno električno in elektronsko opremo, odpadno embalažo, odpadne baterije in akumulatorje ter odpadne plastične proizvode za enkratno uporabo.
  • pri obratih večjega tveganja se bo izvedel skupni nadzor, pri katerem bo vključen Inšpektorat Republike Slovenije za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in Inšpektorat RS za delo;
  • v sodelovanju s Finančno upravo Republike Slovenije in Policijo, bodo inšpektorji za okolje izvajali akcijo nadzorov  čezmejnega pošiljanja odpadkov.

Poleg rednih in izrednih inšpekcijskih nadzorov bodo inšpektorji za okolje izvajali tudi kontrolne monitoringe na področju hrupa, odpadnih vod, odpadkov, emisij v zrak, po potrebi pa tudi na drugih delovnih področjih. V delo inšpektorjev sodi tudi vodenje prekrškovnih postopkov in izvršb po drugi osebi.

Inšpekcija za energijo obsega področji strojne in elektro energetike. Podlaga za izvajanje nadzorov so predpisi, ki urejajo področja energetske učinkovitosti in učinkovite rabe energije, rabe obnovljivih virov energije, prenosa, distribucije, shranjevanja in dobave plina, topote in električne energije, skladnosti proizvodov ter gradnje objektov. Inšpektorji na področju strojne in elektro energetike v letu 2023 predvidevajo 1500 inšpekcijskih nadzorov, in sicer 900 s področja elektroenergetike in 600 s področja strojne energetike. Osnovni cilji, varno, učinkovito in zanesljivo oskrbo z energijo, bo inšpekcija za energijo v letu 2023 zagotavljala z opravljanjem inšpekcijskih nadzorov na področjih izpolnjevanje zahtev pri doseganju ciljev na področju energetske učinkovitosti in učinkovite rabe energije, zavezujočega deleža energije iz obnovljivih virov v končni porabi v RS in uporabe energije iz obnovljivih virov in odvečne energije, tehničnih zahtev pri gradnji, obratovanju in uporabi objektov, postrojev, vodov, naprav in napeljav, ki so namenjeni proizvodnji, prenosu, distribuciji, merjenju, zaščiti, vodenju, lastni porabi in porabi električne energije, plina in toplote, strokovnosti in usposobljenosti delavcev, ki upravljajo energetske naprave, v okviru zagotovitve varnosti in zanesljivosti obratovanja, skladnosti z zahtevami glede vgradnje merilnikov toplote in delitve stroškov za toploto za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode v večstanovanjskih stavbah, zahtev pri uporabi oprema pod tlakom, zahtev pri uporabi premične tlačne opreme in njenem dajanju na trg, zahtev pri uporabi in vzdrževanju nizkonapetostnih električnih inštalacij ter sistema zaščite pred delovanjem strele stavb i zahtev o skladnosti vgrajene Ex opreme in vzdrževanja le-te na območjih energetskih naprav. Posebno pozornost pa bo v sistematično usmerjenih nadzorih namenila:

  • zavezancem, ki bodo v letu 2023 izvedli zamenjavo energenta
  • skladiščenju jeklenk utekočinjenega naftnega plina
  • obratovanju distribucijskih transformatorskih postaj (TP), ki so napajalne točke nizkonapetostnih omrežij.

Inšpekcija za javni potniški promet bo s ciljem ugotavljanja in preprečevanja nezakonitega izvajanja prevozov (izpolnjevanje pogojev – licence in koncesije, preprečevanje dela na črno) v letu 2023 prioritetno in v večjem obsegu izvedla nadzor potnikov v notranjem cestnem prometu – prevozi v javnem potniškem prometu, prevozi šoloobveznih otrok in avtotaksi prevozi.