Skoči do osrednje vsebine

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko je sprejela nemške in slovenske novinarje ter založnike

V sklopu priprav na izvedbo projekta »Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023 – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v tujini« so na povabilo Javne agencije za knjigo v Sloveniji nemški novinarji in založniki. Na Ministrstvu za kulturo jih je sprejela in nagovorila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.
Ministrica govori v mikrofon, na njeni desni sedi kurator slovenskega programa na frankfurtskem knjižnem sejmu dr. Mihael Kovač, na njeni levi pa vršilka dolžnosti generalnega direktorja Javne agencije za knjigo Katja Stergar.

Ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, kurator slovenskega programa na Frankfurtskem knjižnem sejmu dr. Miha Kovač in v. d. generalnega direktorja Javne agencije za knjigo Katja Stergar | Avtor: Voranc Vogel

1 / 2

Državni projekt »Slovenija, častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023 – model trajnega uveljavljanja slovenske literarne ustvarjalnosti v tujini« krepi, vzpodbuja in širi prepoznavnost izvoznih zmožnosti slovenske knjižne ustvarjalnosti na področju slovenske literature in ilustracije.

Frankfurtski knjižni sejem sodi med največje svetovne knjižne sejme. Šest dni trajajoč knjižni sejem je namenjen predvsem prevajalski, založniški in drugi strokovni javnosti, povezani s knjigo.

Nastop Slovenije kot častne gostje na sejmu je tako izvrstna priložnost, da se usmeri pozornost na slovensko knjižno produkcijo in bogato ustvarjalnost ter tradicijo na področju knjižnega ustvarjanja. S projektom želi Slovenija izboljšati ugled in prepoznavnost mladinske, otroške ter druge knjižne ustvarjalnosti.

Nemške novinarje in založnike, ki so v okviru projekta te dni v Sloveniji, je skupaj s slovenskimi novinarji, kuratorjem dr. Miho Kovačem, avtorjema Goranom Vojnovićem in Branetom Mozetičem ter vršilko dolžnosti direktorja Javne agencije za knjigo (JAK) Katjo Stergar sprejela in nagovorila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko. V svojem nagovoru je poudarila, da smo v Sloveniji zelo ponosni, da je Slovenija letos častna gostja v Frankfurtu, ter da to vidimo kot posebno čast in priložnost za jezike, ki jih govori malo ljudi. Evropa si je vedno prizadevala, da bi se znotraj nje ohranjala jezikovna raznolikost, iz katere vsaka posamezna kultura raste in se z njo tudi poistoveti, kulture pa se tako med sabo tudi oplajajo, dopolnjujejo ter nadgrajujejo. Razvijati misel v lastnem jeziku pomeni tudi: biti slišan, prispevati k raznolikosti, enakovredno sodelovati v razvoju evropske in svetovne misli, je v svojem nagovoru še poudarila ministrica.

Projekt vodi Javna agencija za knjigo, Ministrstvo za kulturo pa pri tem zagotavlja vso potrebno podporo.