Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s celovškim županom in škofom

Drugi dan dvodnevnega obiska na avstrijskem Koroškem se je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon srečal z županom Mestne občine Celovec Christianom Scheiderjem, krškim škofom msgr. dr. Jožetom Marketzom, s predstavniki Slovenskega Narodopisnega Inštituta Urban Jarnik ter obiskal Višjo šolo za gospodarske poklice v Šentjakobu v Rožu, kjer si je ogledal šolo, dijaški dom in vrtec.
Minister z otroci v vrtcu v Šentjakobu v Rožu. Skupinska fotografija v učilnici.

Minister z otroci v vrtcu v Šentjakobu v Rožu. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

1 / 4

Dan je minister Arčon pričel s srečanjem z županom Mestne občine Celovec Christianom Scheiderjem. Minister se je županu zahvalil za prijazen in topel sprejem na občini in za vso pozornost, ki jo namenjajo slovenski narodni skupnosti. Pozdravil je dejstvo, da je podžupan tega mesta  Slovenec, ter dejal, da tudi to nakazuje, da ima sedanje vodstvo na občini do slovenske narodne skupnosti resen odnos. Minister se je županu zahvalil tudi za finančno podporo, ki jo občina namenja dvojezičnim skupinam v vrtcih. Posebej je opozoril na težave z infrastrukturo, s katerimi se sooča Slovenski atletski klub (SAK). Pred nekaj leti je v športnem parku Welzenegg, katerega lastnik je občina, klub pa ga ima v najemu, gorelo. V pogovoru je župan ministru obljubil, da se bo potrudil pri sanaciji tega objekta. Namen današnjega srečanja pa je bil tudi okrepitev odnosov s Celovcem v luči projekta Evropske prestolnice kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici. Nova Gorica in Celovec sta namreč pobrateni mesti, ki ju odlikuje dobro sodelovanje tudi že doslej. Minister Arčon se je po sestanku vpisal v Zlato knjigo častnih gostov občine Celovec z mislijo o tem, da nas prav preplet različnih kultur in narodov bogati, kar je prednost mesta Celovec. Na pogovoru je bil prisoten tudi gospod Lojze Dolinar, podžupan Celovca, ki je pozdravil obisk ministra in se mu zahvalil za podporo slovenski narodni skupnosti na avstrijskem Koroškem.

Po srečanju na občini se je minister srečal s krškim škofom msgr. dr. Jožetom Marketzom, zavednim koroškim Slovencem, ki je prvi slovenski škof na avstrijskem Koroškem po kar 250 letih. Škof je ministru predstavil delovanje dvojezičnih župnij in poudaril, da je cerkev na Koroškem negovala dvojezičnost tudi v najzahtevnejših časih po drugi svetovni vojni. Minister in škof sta se strinjala, da je treba iskati vedno nove sodobne načine, kako nagovoriti mlade in v skupnost vključiti večjezične družine.

V nadaljevanju se je minister sestal še s predstavniki Slovenskega Narodopisnega Inštituta Urban Jarnik in si ogledal prostore inštituta. Sodelavci inštituta so ministru predstavili svojo prostorsko stisko. Nujno potrebujejo prostor za arhiv v katerega bi umestili dragoceno rokopisno gradivo. 

Ob koncu svojega obiska pri slovenski manjšini v Zvezni deželi Koroški je minister obiskal še Višjo šolo za gospodarske poklice v Šentjakobu v Rožu, kjer si je  ogledal šolo, dijaški dom in vrtec. Otroci vrtca so mu pripravili prisrčen sprejem in pozdrav s pesmijo, z vodstvom šole in Konventom šolskih sester pa se je pogovoril o izzivih in težavah s katerimi se srečujejo pri svojem delu in upravljanju s  temi tremi inštitucijami. Konvent šolskih sester je pri tem na ministra naslovil prošnjo za nujno finančno pomoč. O izzivih ustanove se je minister že pred obiskom šole na kratko pogovoril tudi s celovškim škofom.

Ministra Arčona so na sestankih spremljali državna sekretarka na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, generalni konzul RS v Celovcu dr. Anton Novak in strokovni sodelavci Urada.