Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 28. marca 2023.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Postojna

Ob 13.28 se je na območju naselja Razdrto v občini Postojna pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane starejše osebe. Pri iskanju so sodelovali vodniki reševalnih psov ZRPS Notranjska, Severnoprimorska, Obala in vodniki reševalnih psov SIP KZS - Skupina 1, SIP KZS - Skupina 6 ter gasilci PGD Razdrto, Veliko Ubeljsko, Hruševje in Postojna. Pogrešano osebo so ob 15.33 našli nepoškodovano.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 18.04 sta na Kajuhovi cesti v Šoštanju trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine in odklopili akumulator na osebnem vozilu. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.50 sta na Zasavski cesti v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, na vozilih odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovale so se tri osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.13 sta v križišču v Šempetru pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja ter nudili pomoč policiji in reševalcem NMP Nova Gorica. Eno poškodovano osebo so reševalci prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 3.31 je na Kovinarski ulici v Štorah zagorelo v stanovanjski hiši. Stanovalci in sosedje so pričeli z gašenjem požara. Gasilci PGD Štore, Prožinska vas in Svetina so požar pogasili, rešili dve osebi, ki sta bili med požarom ujeti na balkonu ter prezračili in pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Ob 13.50 so v naselju Zlakova, občina Zreče, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zreče so pogasili tleče saje, pregledali dimnik, ga očistili ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarja.

Ob 19.07 so v naselju Nizka, občina Rečica ob Savinji, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Rečica ob Savinji, Grušovje in Pobrežje so pogasili požar, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico ter odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.09 so v Mestnem logu v Kočevju gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar in očistili dimniško tuljavo. Stanovalcem so svetovali obisk dimnikarske službe.

Izpostava Maribor

Ob 14.11 so v Vinogradniški ulici v Šentilju zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentilj so zavarovali kraj dogodka, požar pogasili, izpraznili peč in očistili dimniško tuljavo. Lastniku so svetovali obisk dimnikarske službe.

Izpostava Postojna

Ob 21.22 so v naselju Gorjansko, občina Komen, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so pogasili požar, delno očistili dimnik in občanu odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 12.13 je v ulici Pod Gradom v Slovenj Gradcu v kurilnici stanovanjske hiše zagorela elektro omarica. Še pred prihodom gasilcev PGD Stari trg in Slovenj Gradec so lastniki sami pogasili požar. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali objekt in prezračili prostore.

Ob 15.39 so na Lešah, občina Prevalje, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Prevalje in KGZ Ravne so počakali do izgoretja saj ter prostore pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 14.35 je v Sečovljah, občina Piran, zagorel čoln na kopnem. Občan je takoj pričel z gašenjem, gasilci JZ GB Koper pa so požar dokončno pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 16.40 so na Cesti v Lokrovec gasilci PGE Celje pogasili manjši požar v naravi.

Izpostava Kranj

Ob 19.54 je ob ulici Log Ivana Krivca na Jesenicah gorel železniški prag. Pogasili so ga gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.00 je v bližini parkirišča P+R Barje v Ljubljani gorela trava in grmičevje na površini okoli 0,5 hektara. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 14.03 je v ulici Trata v Kočevju gorela suha trava na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 16.28 je nad Štampetovim mostom na Vrhniki ob železniški progi gorela trava na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Vrhnika so požar pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 15.32 je v Hotinji vasi, občina Hoče-Slivnica, gorela suha trava na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Še pred prihodom gasilcev je prenehalo goreti. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Hotinja vas so zaradi možnosti ponovnega vžiga preventivo pregledali bližnjo okolico požarišča.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 6.52 so v Osnovni šoli Center na Seidlovi cesti v Novem mestu zaznali vonj po plinu. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, opravili meritve koncentracije nevarnih plinov in prezračili prostore. Povišanih vrednosti niso izmerili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.02 je v naselju Doblar, občina Kanal, ob strugi potoka Doblarec občanka opazila neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila 6 kosov NUS v skupni masi 21,66 kg. Vse najdbe so avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 17.04 je v Lemutovi ulici v Novi Gorici občan med izvajanjem zemeljskih del naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila 2 italijanski topovski granati kalibra 149 mm, mase 32,3 in 30,5 kg iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 17.09 je ob cesti Doblar–Volčanski Ruti v občini Kanal občanka opazila neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovski vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 17.21 so na območju naselja Kanalski Lom, občina Tolmin, v manjšem vodotoku naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila italijansko topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.51 je na Lehnu na Pohorju, občina Podvelka, prišlo do izpada oskrbe z električno energijo, zaradi česar je brez elektrike ostalo 648 odjemalcev. Okvaro so ob 18.26 odpravili delavci Elektra Celje.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.08 si je pri sestopu s hriba Grmada, občina Celje, planinec poškodoval nogo. Gasilci PGE Celje so nudili pomoč pri oskrbi poškodovanca, ga s terenskim vozilom prepeljali do reševalnega vozila in predali v oskrbo reševalcem NMP Celje.

Ob 13.39 so v Smrekarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje odžagali in odstranili vejo, ki je ogrožala mimoidoče.

Ob 16.01 so v Razlagovi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe iz tretjega nadstropja stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Izpostava Koper

Ob 9.00 so v Izoli gasilci JZ GB Koper zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je obolelo osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 18.51 so na Piranski cesti v Kopru gasilci JZ GB Koper iz okvarjenega dvigala rešili osebo in obvestili pristojni servis.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.36 je na Ljubljanski cesti v Kamniku v kopalnici stanovanja v pritličju večstanovanjske stavbe iz poškodovane vodovodne cevi iztekala voda. Gasilci PGD Duplica so zaprli ventil za dovod vode v stanovanje. Napako bo odpravil pooblaščeni vodovodar.

Ob 9.41 so v Žagarski ulici na Škofljici gasilci GB Ljubljana z oljem prepojene pivnike nadomestili z novimi.

Ob 11.22 so v Borovniški ulici v Ljubljani gasilci PGD Trnovo iz kletnih prostorov objekta izčrpali približno pol kubičnega metra vode.

Ob 11.37 so v Konjšici, občina Litija, gasilci PGD Polšnik zavarovali kraj pristanka helikopterja SV ter nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu poškodovane osebe.

Ob 18.33 so v Ulici 28. maja v Ljubljani gasilci GB Ljubljana preko zunanjega okna vstopili v kopalnico, v kateri se je nahajala onemogla oseba. S tehničnim posegom so odstranili vrata kopalnice in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 21.33 je v ulici Martina krpana v Ljubljani iztekala voda iz radiatorja v večstanovanjski hiši. Gasilci GB Ljubljana so odstranili ventil in s čepom ustavili iztekanje. Upravnik objekta bo poskrbel za sanacijo okvare.

Izpostava Maribor

Ob 3.32 je v naselju Lobnica v občini Ruše oseba padla v stanovanju. Gasilci PGD Ruše so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, nudili prvo pomoč poškodovani osebi in jo prenesli do reševalnega vozila.

Ob 13.10 je v naselju Osek, občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah, drevo padlo na cestišče in oviralo promet. Gasilci PGD Osek so zavarovali kraj dogodka, drevo razžagali in odstranili ter očistili cestišče.

Ob 15.34 so v Laznici, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor razžagali in s ceste odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.07 so v Kambreškem, občina Kanal, gasilci PGD Kanal razžagali in s ceste odstranili podrto drevo.

Izpostava Ptuj

Ob 9.09 je v naselju Libanja, občina Ormož, drevo padlo na cesto in oviralo promet. Gasilci PGD Ivanjkovci so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Podatki o onesnaženju zraka z delci PM10 so dostopni na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/zrak/opozorila/