Skoči do osrednje vsebine

Število evropskih patentnih prijav se je povečalo kljub negotovosti na svetovni ravni

Danes objavljeni patentni indeks za leto 2022 kaže, da je Evropski patentni urad lani zabeležil 2,5-odstotno povečanje patentnih prijav glede na prejšnje leto in nov rekord. V Sloveniji se je število prijav povečalo za kar 6 odstotkov. Opazna je vztrajna rast števila prijav, povezanih s čistimi tehnologijami, ki ustvarjajo, prenašajo in shranjujejo električno energijo.

Inovatorji si prizadevajo tudi za pametnejšo prihodnost, kar je razvidno iz nenehne rasti števila patentnih prijav na področju digitalnih tehnologij in polprevodnikov. Digitalne komunikacije so bile ponovno področje z največjim številom patentnih prijav (+11,2 odstotka v primerjavi z letom 2021), sledita pa mu medicinska tehnologija (+1 odstotek) in računalniška tehnologija (+1,8 odstotka). Veliko povečanje števila patentnih prijav na področju digitalnih tehnologij prodira tudi na številna druga področja, kot so zdravstvo, promet in kmetijstvo.

Področje električnih strojev, naprav in energije, ki vključuje izume, povezane s čisto energijo, je bilo najhitreje rastoče med prvimi desetimi tehnološkimi področji (+18,2 odstotka), predvsem zaradi razcveta baterijskih tehnologij (+48 odstotkov). Tudi področji polprevodnikov (+19,9 odstotka) in avdiovizualne tehnologije (+8,1 odstotka) sta močno rasli, čeprav z manjše osnove. Patentna dejavnost na področju farmacevtskih izdelkov se je še naprej vztrajno povečevala (+1 odstotek), prehitela področje prometa (-2,6 odstotka) in se prvič v zadnjem desetletju uvrstila med prvih pet tehnoloških področij. Tudi biotehnologija (+11 odstotkov) je bila še naprej v razcvetu.

Naraščajoči delež prijav pri Evropskem patentnem uradu, ki izvirajo iz držav zunaj Evrope

Pet držav izvora patentnih prijav pri Evropskem patentnem uradu (angleško European Patent Office - EPO) leta 2022 so bile Združene države Amerike (ZDA) (četrtina vseh prijav), Nemčija, Japonska, Kitajska in Francija. K rasti števila prijav leta 2022 so največ prispevale prijave iz Kitajske (+15,1 odstotka v primerjavi z letom 2021), ki so se v zadnjih petih letih več kot podvojile, v manjši meri pa prijave iz ZDA (+2,9 odstotka) in Južne Koreje (+10 odstotkov).

Čeprav je bilo število patentnih prijav iz 39 držav Evropske patentne organizacije (83.955) na enaki ravni kot leta 2021 (83.894, +0,1 odstotka), se je njihov delež v skupnem številu zmanjšal za dodatno odstotno točko na nekaj manj kot 44 odstotkov. Naraščajoči delež prijav pri Evropskem patentnem uradu, ki izvirajo iz držav zunaj Evrope, poudarja privlačnost evropskega tehnološkega trga za podjetja z vsega sveta.

Kar zadeva tehnološke trende, se je število patentnih prijav iz ZDA močno povečalo na področju digitalnih komunikacij ter električnih strojev, naprav in energije. Evropska podjetja so vložila manj prijav na področju digitalnih komunikacij, vendar precej več prijav na področju računalniške tehnologije, medicinske tehnologije in biotehnologije. Število patentnih prijav iz Kitajske se je povečalo na večini glavnih tehnoloških področij.

Trendi v Evropi

Število patentnih prijav podjetij iz Nemčije, vodilne evropske države po številu patentnih prijav, se je lani zmanjšalo za 4,7 odstotka, predvsem zaradi upada na področjih, kot so promet (vključno z avtomobilsko industrijo), električni stroji, naprave in energija ter organska kemija. Število prijav iz večine drugih vodilnih evropskih držav, ki vlagajo patente, se je povečalo, vključno s Francijo (+1,9 odstotka), Švico (+5,9 odstotka) in Nizozemsko (+3,5 odstotka). Med drugimi evropskimi državami z več kot 1.000 prijavami na leto so največjo rast zabeležile Irska (+12,3 odstotka), Belgija (+5 odstotov) in Avstrija (+3,4 odstotka). Glede patentnih prijav na prebivalca je bila Švica ponovno vodilna. Slovenija je s 123 prijavami zabeležila 6-odstotno rast (116 leta 2021).

Huawei na vrhu lestvice prijaviteljev

Vodilni prijavitelji patentov pri Evropskem patentnem uradu leta 2022 so bili Huawei (ki je bil na prvem mestu tudi leta 2021), sledili so mu LG (s tretjega mesta leta 2021), Qualcomm (skok s sedmega na tretje), Samsung in Ericsson. V prvi deseterici so štiri podjetja iz Evrope, dve iz Južne Koreje, dve iz ZDA ter po eno iz Kitajske in Japonske.

Vsako peto patentno prijavo je vložilo majhno podjetje

Patenti niso zanimivi le za velika podjetja. Pomemben delež prijav urada EPO prihaja od manjših subjektov: leta 2022 je vsako peto patentno prijavo, ki je prispela k uradu EPO in izvira iz Evrope, vložil posamezni izumitelj ali malo ali srednje veliko podjetje (manj kot 250 zaposlenih). Nadaljnjih 7 odstotka jih je prišlo z univerz in javnih raziskovalnih organizacij.

Na spletni strani Evropskega patentnega urada si lahko ogledate celoten patentni indeks 2022 (v angleščini).