Skoči do osrednje vsebine

Minister na zasedanju Sveta EU za energijo

Evropski ministri na zasedanju Sveta EU za energijo razpravljajo o zmanjševanju porabe plina, spremembah trga z električno energijo in zelenem prehodu.
Minister za okolje, podnebje in energijo mag Bojan Kumer med izjavo v Bruslju

Minister mag. Bojan Kumer je pozdravil smer, ki jo je Evropska komisija začrtala pri prenovi trga z električno energijo. | Avtor: Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo

Minister za okolje, podnebje in energijo mag. Bojan Kumer je danes v Bruslju na zasedanju Sveta EU za energijo, kjer evropski ministri skušajo doseči politične dogovore glede pomembnih vprašanj na področju oskrbe z energijo, zlasti v luči zmanjševanja porabe zemeljskega plina.

Ministri so na današnjem zasedanju dosegli politični dogovor glede podaljšanja uredbe o zmanjšanju porabe plina. Uredbo bi po predlogu Evropske komisije podaljšali do marca 2024, pri tem pa zadnji predlog predvideva začasno izjemo za Slovenijo. V skladu z zasledovanjem podnebnih ciljev bi namreč pri oskrbi z daljinskim ogrevanjem v Ljubljani premog v veliki meri zamenjali s plinom.

"Dosežena izjema je za nas izrednega pomena," je ob robu zasedanja dejal minister Kumer. Slovenija je sicer podprla podaljšanje uredbe do marca 2024.

Na zasedanju ministri razpravljajo tudi o reformi trga z električno energijo. “Pozdravljamo smer, ki jo je ubrala Evropska komisija,” je povedal minister Kumer in dodal, da se bo s spremembami zmanjšal vpliv plina na končne cene električne energije, še posebej v negotovih časih. “Slovenija si  bo pri prenovi zasnove delovanja trga električne energije prizadevala za več varovalk, ki bi to preprečevale, “ je še izpostavil.

Pomembna točka, kjer naj bi ministri potrdili splošni pristop pa je tudi plinski paket, namenjen razogljičenju sistema zemeljskega plina in prihodnjemu razvoju vodikovega trga. Slovenija podpira sprejem splošnega pristopa, saj podpira vključitev obnovljivih plinov, nizkoogljičnih plinov in vodika v sistem regulacije plinskega trga. Pri tem pa se zavzema za ustrezno vlogo nizkoogljičnega vodika pri doseganju ciljev razogljičenja.

Ministri na zasedanju govorijo tudi o krepitvi vloge obnovljivih virov energije in zelenem prehodu oziroma razogljičenju, pri čemer Slovenija s snovanjem zakonodaje v zadnjih šestih mesecih že stopa v pravo smer. Ministri so potrdili tudi nove cilje zmanjšanja izpustov CO2 za nova osebna in lahka gospodarska vozila.
 
Minister Kumer se je udeležil tudi neformalnega srečanja ministrov podobno mislečih držav za jedrsko energijo, kjer so po razpravi sprejeli skupno izjavo za javnost, v kateri so poudarili potrebo po razvoju industrijskega in finančnega okvira za podporo jedrskim tehnologijam ter krepitev nadaljnjega sodelovanja z namenom lažjega in hitrejšega spodbujanja teh tehnologij ter zagotavljanja večje varnosti njihove uporabe.

Ob robu zasedanja se je minister na bilateralnem srečanju sestal še s komisarjem za okolje, oceane in ribištvo Virginijusom Sinkevičiusom in mu predstavil prioritete Vlade na področju okolja, dotaknila pa sta se tudi postopkov kršitev prava EU.