Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 27. marca 2023

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 7.51 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Agencije RS za okolje, Urad za seizmologijo, zabeležili potres magnitude 2,2 v bližini Ivančne Gorice, 29 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Ivančne Gorice z okolico. Ocenjuje se, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Poplave

Izpostava Celje

Ob 6.31 je Ob Sotli v Rogatcu voda zalila dvorišče pred stanovanjskim objektom. Gasilci PGD Rogatec so prečrpali vodo nazaj v reko Sotlo.

Ob 9.52 je v naselju Ravne v občini Šoštanj meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Okoli 5 kubičnih metrov vode so iz objekta prečrpali gasilci PGD Šoštanj mesto.

Izpostava Kranj

Ob 9.28 je na Predilniški cesti v Tržiču meteorna voda zalila del poslovnega objekta v fazi prenove. Vodo so prečrpali gasilci PGD Tržič.

Izpostava Ljubljana

Ob 5.21 je zaradi visokega vodostaja reke Kamniška Bistrica narasel vodostaj potoka Mlinščica in ogrožal objekt na Poti na žago, v naselju Selo pri Ihanu, občina Domžale. Gasilci CZR Domžale in PGD Ihan so pregledali območje in zavarovali objekt pred poplavljanjem. Gasilci so zaprosili za pomoč tudi hidroelektrarno, obvestili podjetje Jub ter skupaj s pooblaščeno službo dvignili zapornice pri čistilni napravi.

Ob 7.09 je v Ulici pod gozdom, občina Trzin, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Trzin so prečrpali okoli 4 kubične metre vode.

Ob 9.56 je na Vojkovi cesti v Ljubljani zaradi zamašenega sistema za odvod meteornih voda na strehi poslovnega objekta voda zalila jašek dvigala. Gasilci GB Ljubljana so prečrpali okoli 1 kubični meter vode s strehe in okoli 4 kubične metre vode iz jaška dvigala.

Izpostava Ptuj

Ob 8.30 je v Koritnem, občina Majšperk, zaradi nedeljskega obilnega deževja reka Dravinja prestopila bregove in poplavila cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.51 je v naselju Libeliče v občini Dravograd meteorna voda zalila gospodarski objekt. Gasilci PGD Libeliče so prečrpali vodo iz objekta in preusmerili tok hudournika.

 

Plazovi

Izpostava Celje

Ob 7.19 se je v naselju Marija Reka v občini Prebold sprožil zemeljski plaz. Plaz je zasul del propusta in vozišča. Gasilci PGD Prebold–Dolenja vas–Marija Reka so nudili pomoč komunalnemu podjetju pri odstranitvi zemljine in oprali vozišče.

 

Močan veter

Izpostava Celje

Ob 18.30 so v naselju Jesenova raven, občina Laško, gasilci PGD Rimske Toplice razžagali in odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Ob 19.40 so v naselju Lokovica, občina Šoštanj, gasilci PGD Lokovica razžagali in odstranili podrto drevo, ki je oviralo promet.

Izpostava Kranj

Ob 14.40 so na Cesti Ste Marie aux Mines v Tržiču gasilci PGD Bistrica pri Tržiču odstranili reklamni pano zaradi nevarnosti padca na cesto.

Ob 14.59 je na Cesti železarjev na Jesenicah reklamna tabla na trgovskem objektu ogrožala mimoidoče. Gasilci GARS Jesenice so reklamno tablo pritrdili nazaj na stavbo.

Ob 22.03 je na Kranjski cesti v Radovljici močan veter odnesel rastlinjak do odbojne cestne ograje. Gasilci PGD Radovljica so rastlinjak in ponjavo odstranili s cestišča.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.12 se je na cesti Spodnje Loke–Negastrn, v občini Lukovica, zaradi vetra podrlo drevo čez cesto. Gasilci PGD Krašnja so zavarovali kraj dogodka, razžagali in odstranili drevo ter počistili cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 18.24 je na Bregu v Središču ob Dravi, veter razkril streho stanovanjske hiše. Gasilci PGD Središče ob Dravi so na streho pritrdili salonitno ploščo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.37 je v naselju Žerjav, občina Črna na Koroškem, močan veter poškodoval streho stanovanjskega objekta. Poškodovano streho so zasilno zaščitili gasilci PGD Črna na Koroškem.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.44 je na Cesti na Zlato polje v naselju Kisovec, občina Zagorje ob Savi, veter odkril streho gospodarskega objekta. Gasilci PGD Loke in PGD Zagorje-mesto so prekrili okoli 6 kvadratnih metrov strehe.

Ob 21.20 se je med naseljema Klek in Sveta Planina v občini Trbovlje čez cestišče podrlo drevo. Gasilci PGD Klek so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 10.47 sta na koncu predora Markovec v smeri Izole, občina Koper, trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.35 so na avtocesti, za izvozom Lukovica, v smeri Ljubljane, občina Lukovica, v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulator. Eno poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Domžale in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 9.12 sta na Ulici heroja Šercerja v Mariboru trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preverili tovor na tovornem vozilu in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Maribor. Na kraju so bili tudi policisti PP Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 15.06 sta na avtocesti Razdrto–Postojna, občina Postojna, trčila osebno in tovorno vozilo. Osebno vozilo se je prevrnilo na streho. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka. V nesreči sta se poškodovali dve osebi.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.31 je na Lepi ulici v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini, Vrbje, Žalec, Ložnica in Griže so požar omejili in pogasili, prezračili in pregledali objekt ter začasno prekrili poškodovani del strehe.

Izpostava Kranj

Ob 21.44 so na Cesti 1. maja na Jesenicah zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GARS Jesenice so pogasili požar, očistili dimnik in ga pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Maribor

Ob 11.39 je na Oreškem nabrežju v Mariboru v podjetju zagorelo v odsesovalni napravi. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so ohladili odsesovalno napravo, s pomočjo avto lestve pogasili požar, ki je zajel tudi nakopičen prah na inštalacijah pod streho in pregledali okolico s termovizijsko kamero.

Ob 12.49 je na Pobreški cesti v Mariboru gorela barakarska pritlična hiša velikosti okoli 15 x 42 metrov. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Maribor-Studenci, Maribor-Pobrežje, Kamnica in Maribor mesto so pogasili požar, ki je zajel zadnji del objekta ločenega z zidanim zidom v velikosti okoli 250 kvadratnih metrov in del ostrešja,  preprečili nadaljnje širjenje požara in pregledali objekt. Reševalci NMP Maribor so oskrbeli poškodovani osebi. Del objekta je uničen v celoti. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PP Maribor.

Ob 19.50 so v podjetju na Oreškem nabrežju v Mariboru na požarišču ponovno zagoreli električni vodniki na strešni konstrukciji. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so po odklopu elektrike s pomočjo avto lestve pogasili požar in okolico pregledali s termovizijsko kamero. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.42 so se v naselju Polena v Mežici vnele saje v dimniku večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Mežica so pogasili tlečo izolacijo ob dimniku, s termovizijsko kamero preverili dimno tuljavo in z detektorjem plinov pregledali prostore v objektu.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.15 je v naselju V Zideh, občina Lukovica, gorel delovni stroj. Gasilci PGD Trojane, Blagovica in CZR Domžale so pogasili požar in zaradi iztekanja motornih tekočin pod stroj nastavili lovilne posode.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.58 so v naselju Lipa, občina Velenje, gasilci PGE Velenje pogasili kup vejevja in lesenih palet.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.20 je ob Poljanski cesti v Ljubljani na parkirišču gorel manjši kup odpadkov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 17.41 se je na železniški postaji Pragersko v občini Slovenska Bistrica pri gradbenih delih poškodovala plinovodna napeljava. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali ter razsvetljevali kraj dogodka in vršili požarno stražo do odprave poškodbe na plinovodnem sistemu. Napako na sistemu so odpravili dežurni delavci Petrola.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.01 je na pobočju nad Drežnico, občina Kobarid, občan naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 210 mm, mase 103,6 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 14.32 je v Čargovi ulici v Kanalu občan naletel na topovsko granato, kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila in do uničenja varno uskladiščila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.45 so v naselju Tanča Gora, občina Črnomelj, pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Dolenjske in Gorenjsko-Ljubljanske regije na kraju uničili enajst kosov pehotnega streliva in ročno bombo.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Trbovlje

Zaradi intenzivnih nedeljskih padavin je za celotno območje javnega vodovoda Trbovlje preventivno uveden ukrep prekuhavanja pitne vode, ki velja do preklica. Voda naj intenzivno vre vsaj 3 minute.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.00 so v naselju Planina na Pohorju, občina Zreče, gasilci PGD Gorenje pri Zrečah obžagali dve drevesi, ki sta ogrožali stanovanjsko hišo.

Izpostava Kranj

Ob 14.35 je v naselju Slovenski Javornik, občina Jesenice, drevo padlo preko električnega daljnovoda in ki je povzročilo iskrenje in izpad elektrike. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč delavcem elektro podjetja pri odstranitvi drevesa z daljnovoda.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.22 je na Tunjiški cesti v Kamniku iztekala voda v kopalnici stanovanja. Gasilci PGD Kamnik so zaprli glavni vodovodni ventil v večstanovanjskem objektu in tako preprečili nadaljnje iztekanje.

Ob 14.47 se je na reki Ljubljanici v Ljubljani pod zapornico zataknil kos drevesa. Gasilci GB Ljubljana so se s pomočjo vrvne tehnike spustili do Ljubljanice, s tehničnim posegom odstranili drevo in z bližnjega podesta odstranili večje kose lesa.

Ob 15.04 so na Vošnjakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata kopalnice stanovanja v večstanovanjskem objektu, kjer se je nahajala preminula oseba.

Ob 16.24 sta se v Bregantovi ulici v Ljubljani na pešpot in telekomunikacijski kabel podrli drevesi. Podrti drevesi so odstranili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.37 so na Frankolovski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policistov PP Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in tako reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 11.22 so na Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica s pomočjo lestve skozi okno vstopili v zaklenjeno stanovanje, odprli vhodna vrata in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.22 so pri naselju Zenkovci, občina Puconci, gasilci PGD Zenkovci z vozišča odstranili podrto drevo.

Ob 17.28 so v naselju Grad gasilci PGD Grad odstranili polomljen vrh smreke, ki je ogrožal javni objekt.

Izpostava Ptuj

Ob 5.37 se je v naselju Borovci, občina Markovci, podrlo drevo na cestišče. Gasilci PGD Borovci so drevo razžagali in počistili cestišče.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.00 so na cesti Prevalje–Leše, občina Prevalje, gasilci PGD Prevalje z vozišča odstranili podrto drevo.

Ob 19.10 so na Čečovju v občini Ravne na Koroškem gasilci KGZ Ravne na Koroškem z lokalne ceste odstranili večje podrto drevo, ki je oviralo promet.

Izpostava Trbovlje

Ob 4.35 se je na lokalno cesto Izlake–Čemšenik, občina Zagorje ob Savi, podrlo drevo. Gasilci PGD Izlake so drevo razžagali in odstranili s ceste.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/