Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Benedejčič z namestnikom generalnega sekretarja Nata

Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost dr. Andrej Benedejčič se je na sedežu zveze Nato sestal z namestnikom generalnega sekretarja Mirceo Geoano.
Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost dr. Andrej Benedejčič in namestnik generalnega sekretarja Mircea Geoana pred zastavami in logom Nata

Državni sekretar za nacionalno in mednarodno varnost dr. Andrej Benedejčič in namestnik generalnega sekretarja Mircea Geoana | Avtor: Rok Jamnik/Nato

V pogovoru je izpostavil nedavni sprejem v Državnem zboru Republike Slovenije resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske. Ta med drugim določa dvig obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda do leta 2030. Prav tako predvideva vzporedno izgradnjo srednje bataljonske skupine in izvidniškega bataljona. Posebej je tudi izpostavil dejstvo, da je slovenska stran lani presegla mejnik 20 odstotkov obrambnega proračuna za naložbe v opremo, kar pomeni, da se struktura slovenskega obrambnega proračuna prilagaja Nato standardom. 

Poleg izpolnjevanja obrambnih zavez in ciljev zmogljivosti je državni sekretar dr. Benedejčič izpostavil dosedanjo slovensko pomoč Ukrajini. Ta je bila obsežna, saj je med drugim vključevala za en oklepni in en mehanizirani bataljon opreme. Slovenija bo tudi v prihodnje pomagala Ukrajini na vse možne načine. Prav tako bo Slovenija tudi v bodoče ostala ena od bolj aktivnih članic Nata, kar se tiče sodelovanja v zavezniških operacijah in misijah. Med drugim se slovenske enote nahajajo v misijah Okrepljene prednje prisotnosti v Latviji in Aktivnosti okrepljene pozornosti na Slovaškem, kjer prispevajo k zavezniški odvračalni in obrambni drži. Prav tako že leta sodeluje v operaciji KFOR na Kosovu, s čimer zagotavljajo stabilnost na Zahodnem Balkanu. 

V okviru svojega obiska se je državni sekretar dr. Benedejčič srečal tudi z namestnikom pomočnice generalnega sekretarja Nata za politične zadeve in varnostno politiko Javierjem Colomino, ki je prav tako posebni predstavnik za Kavkaz in Centralno Azijo, ter z namestnico pomočnika generalnega sekretarja Nata za operacije Burcu San.