Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. 3. 2023.

Poplave

Izpostava Maribor

Ob 23.40 je v Aleševi ulici v Pekrah, občina Maribor, meteorna voda zatekala skozi streho na stanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in s folijo pokrili okoli 50 kvadratnih metrov strehe.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 13.18 je pod vrhom Svetega Petra v naselju Poljče, občina Radovljica, jadralni padalec pristal na 20 metrov visokem drevesu. Reševalci GRS Radovljica so nepoškodovanega jadralca z vrvno tehniko rešili z drevesa.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 0.38 je v Žejah, občina Naklo, kombinirano vozilo zapeljalo na odbojno ograjo in pristalo na boku. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, osvetljevali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa in ga odstranili s ceste. Reševalci NMP Kranj so na kraju pregledali eno osebo.

Ob 18.29 so v naselju Brezje pri Tržiču, občina Tržič, trčila tri osebna vozila. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in očistili cestišče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.20 je na regionalni cesti Duplica–Kamnik, pri odcepu za Perovo, občina Kamnik, tovorno vozilo zbilo pešca. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, vršili zaporo ceste, usmerjali promet, nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik, očistili cestišče in pomagali delavcem pogrebne službe pri prenosu preminule osebe.

Ob 15.12 se je na cesti Rodica–Mengeš, občina Mengeš, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kamnik, Mengeš in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka in poškodovani osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Ob 21.25 je na dolenjski avtocesti iz Ljubljane proti Grosuplju, pred viaduktom Reber v občini Škofljica, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, trčilo v odbojno ograjo in na strehi pristalo na prehitevalnem pasu. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Nepoškodovan voznik je sam zapustil vozilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.49 je v naselju Sovjak, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci PGD Gornja Radgona so s tehničnim posegom rešili osebo iz vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Gornja Radgona pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila, odklopili akumulator in razsvetljevali kraj dogodka. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.21 je na cesti Staro Selo–Kobarid, občina Kobarid, vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci PGD Kobarid so s tehničnim posegom vozilo postavili nazaj na cestišče. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 7.41 so v naselju Ograje, občina Logatec, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Še pred prihodom gasilcev je lastnica sama izpraznila kurišče in zaprla dovod zraka v dimnik. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Zaplana so nadzorovali gorenje do izgoretja saj, opravili pregled dimnika in stanovalcem odsvetovali kurjenje do prihoda pristojne dimnikarske službe.

Ob 7.59 je na Vodovodni cesti v Ljubljani gorela grelna blazina v spalnici stanovanjske hiše. Požar je pričel gasiti stanovalec, dokončno pa so gorečo vzmetnico pogasili gasilci GB Ljubljana in jo iznesli iz objekta. Gasilci so prezračili stanovanje in izmerili prisotnost nevarnih plinov. Reševalci NMP Ljubljana so stanovalca, ki je bil prekomerno izpostavljen dimu, na kraju preventivno pregledali.

Ob 12.29 je na Pelechovi cesti v Preserju pri Radomljah, občina Domžale, gorela elektroinštalacija grelca na kadi v proizvodnih prostorih podjetja. Požar so pričeli gasiti lastniki podjetja, dokončno pa so ga pogasili gasilci CZR Domžale in PGD Homec, ki so tudi prezračili prostore in preventivno pregledali objekt.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.16 je v naselju Zafara, občina Žužemberk, gorel lesen kokošnjak velikosti 4 x 4 metre. Gasilci PGD Žužemberk so pogasili požar ter objekt pregledali s termovizijsko kamero. Živali so pred prihodom gasilcev rešili domači.

Izpostava Ptuj

Ob 12.10 je v naselju Nadole, občina Žetale, zagorel gospodarski objekt. Gasilci PGD Žetale in Tržec so požar pogasili, iz objekta iznesli delovne stroje in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 14.06 so na Taborski cesti v Grosuplju gorele odslužene pnevmatike tovorne prikolice. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.54 je med Dobravo in Renčami, občina Renče – Vogrsko, zagorelo v naravnem okolju. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Renče - Vogrsko so pogasili kurišče in okolico dodatno zalili z vodo.

Izpostava Postojna

Ob 18.08 je na Kolodvorski cesti v Postojni gorelo drevo ob cestišču. Gasilci PGD Postojna so drevo pogasili.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.18 je na Robovi cesti na Vrhniki gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasili PGD Vrhnika.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 10.58 so v naselju Pod Vrbco, občina Šentjur, v stanovanjski hiši zaznali vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, lastnika pospremili iz objekta, zaprli dovod plina, izmerili koncentracijo plinov in prezračili objekt.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 12.51 sta v bližini naselja Travnik, občina Loški potok, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije na kraju najdbe uničila najdeno italijansko ročno bombo. Nato sta dodatno preiskala okolico kraja najdbe ter odstranila in do uničenja uskladiščila 67 kosov topovskih granat kalibra 75 milimetrov, italijanskega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne.

Ob 17.50 sta pri naselju Bevke, občina Vrhnika, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije v bližini kraja najdbe uničila najden nemški protipehotni razpršilni tromblon kalibra 30 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Maribor

Ob 16.25 je v bližini ulice Gmajna v Oplotnici občan med sprehodom v gozdu naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov iz 2. svetovne vojne. Kraj najdbe je zavarovala policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.02 je občan v Opatjem Selu, občina Miren - Kostanjevica naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika NUS Severnoprimorske regije sta na varno prepeljala topovski vžigalnik kalibra 150 mm, mase 4 kilograme, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 16.01 je v naselju Kropa, občina Radovljica, zaradi poškodovane glavne vodovodne cevi pred objektom, voda zalila kletne prostore. Gasilci PGD Kropa in dežurni delavci KP Radovljica so zaprli ventil za vodo in posesali vodo iz kletnih prostorov.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.25 si je v naselju Bogenšperk, občina Šmartno pri Litiji, pri padcu v stanovanjski hiši občanka poškodovala nogo. Gasilci PGD Kostrevnica so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in reševalcem NMP Litija omogočili dostop do poškodovanke. Gasilci so reševalcem NMP nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanke do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 3.47 je v Komnu zaradi tehnične okvare na ekspanzijski posodi poplavilo vrtec. Gasilci PGD Komen in ZGRS Sežana so zaprli ventile, izklopili električno napeljavo, odstranili odpadajoč strop v dveh prostorih in posesali vodo po celotnem prvem nadstropju objekta. Posredovali so tudi poveljnik CZ Komen, policija, hišnik in vodstvo vrtca.