Skoči do osrednje vsebine

Slovenija na 64. zasedanju Odbora pravnih svetovalcev za mednarodno javno pravo Sveta Evrope

Trenutno v Strasbourgu poteka 64. zasedanje Odbora pravnih svetovalcev za mednarodno javno pravo Sveta Evrope (CAHDI), ki združuje pravne svetovalce držav članic in tudi držav opazovalk Sveta Evrope, med njimi tudi Avstralije, Kanade, ZDA, Mehike, Koreje, Japonske in Svetega sedeža ter tudi predstavnike mednarodnih organizacij.
slika dvorane v kateri je potekal dogodek

64. zasedanje Odbora pravnih svetovalcev za mednarodno javno pravo Sveta Evrope | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 2

Zasedanja se s strani Slovenije udeležujejo v.d. generalnega direktorja Direktorata za mednarodno pravo in zaščito interesov dr. Marko Rakovec, vodja Sektorja za mednarodno pravo Mateja Štrumelj Piškur in Silvana Kovač.

Na tokratnem zasedanju se obravnavajo aktualna mednarodnopravna vprašanja, ki so vezana na rusko agresijo zoper Ukrajino in s tem povezanih pravnih vprašanj glede imunitet in sojenj storilcem v odsotnosti ter opredelitve pravne podlage za ustanovitev posebnega sodišča za sojenje odgovornim za agresijo.  Razprava se osredotoča tudi na imunitete držav in mednarodnih organizacij, mirno reševanje sporov, delovanje Sveta Evrope, zadnji razvoj s področja prava mednarodnih pogodb, mednarodnega kazenskega prava in mednarodnega humanitarnega prava.

Slovenija je poudarila pomen celovite odgovornosti za mednarodna hudodelstva, kjer ima osrednjo vlogo Mednarodno kazensko sodišče. Slednje nima pristojnosti za sojenje odgovornim za kaznivo dejanje agresije, zaradi česar trenutno poteka razprava o oblikovanju takšnega mehanizma, ki bi vzpostavil pravni okvir za pregon tega mednarodnega kaznivega dejanja.

Slovenija je mdr. tudi predstavila potek priprav na prihajajočo diplomatsko konferenco za izvedbo pogajanj o MLA Konvenciji, ki bo potekala od 15. do 26. maja 2023 v Ljubljani. Namen Konvencije je v vzpostavitvi pravnega okvira za sodelovanje držav pri mednarodni pravni pomoči in izročanju za mednarodna hudodelstva, ki bo služila kot pravni instrument za pregon storilcev s strani nacionalnih pravosodnih organov. Ob tem je izpostavila, da sta procesa MLA pobude in sprejemu mednarodne pogodbe o hudodelstvih zoper človečnost, slednji poteka  znotraj Šestega (mednarodnopravnega) odbora Generalne skupščine OZN,  medsebojno komplementarna okvira za zagotovitev odgovornosti za mednarodna hudodelstva.

Ob robu zasedanja CAHDI je potekala predstavitev kandidatke Slovenije za mesto sodnice na Mednarodnem kazenskem sodišču, Beti Hohler, na kateri je kandidatka predstavila svoje bogate izkušnje s področja mednarodnega kazenskega prava, ki so potrebne za uspešno delovanje na sodniškem mestu tega prvega stalnega kazenskega sodišča v mednarodni skupnosti.