Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 23. marca 2023

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 8.59 se je v naselju Šmartno ob Dreti, občina Nazarje, občanu zagozdila noga v bencinski prekopalnik. Gasilci PGD Nazarje so s tehničnim posegom rešili občana ter nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu.

Ob 13.59 se je v naselju Goričica, občina Šentjur, občan poškodoval z motornim prekopalnikom. Gasilci PGE Celje so nudili pomoč reševalcem NMP. Oseba je zaradi hudih poškodb preminula na kraju.

Ob 16.44 je na Partizanski cesti v Velenju pri delovnem procesu viličar poškodoval delavca. Gasilci PGE Velenje so poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Ptuj

Ob 8.01 se je v Vodnikovi ulici na Ptuju med sanacijo ostrešja udrl strop poslovnega objekta, zaradi česar je delavec padel v globino okoli dveh metrov. Gasilci PGD Ptuj so s pomočjo vrvne tehnike prenesli poškodovanca iz objekta do reševalnega vozila.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.30 se je v naselju Pameče, občina Slovenj Gradec, pri sečnji dreves v gozdu poškodoval občan. Gasilci PGD Slovenj Gradec so odmaknili drevo in poškodovanca prenesli do reševalnega vozila.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.49 je na cesti Frankolovo–Stranice, občina Zreče, tovorno vozilo zapeljalo s cestišča in se prevrnilo v potok. Gasilci PGD Zreče so nudili prvo pomoč vozniku do prihoda NMP, v potok namestili pivnike ter nudili pomoč avto vleki pri dvigu tovornega vozila. Iz prevrnjenega tovornega vozila je v potok izteklo okoli 150 litrov olja, vendar brez posledic za okolje. Voznik je bil prepeljan na nadaljnje zdravljenje v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.21 sta v naselju Zgornji Hotič, občina Litija, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na poškodovanih vozilih, posuli razlite motorne tekočine in očistili vozišče.

Ob 11.11 se je na Svetčevi poti v Kamniku na železniškem prehodu pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Gasilci PGD Kamnik so nudili prvo pomoč poškodovanemu do prihoda reševalcev NMP Kamnik. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 15.51 se je na cesti Predgrad–Jelen Dol, občina Kočevje, pri padcu z motorjem poškodoval motorist. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj dogodka, poškodovancu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP in preprečili nadaljnje iztekanje tekočin iz motorja. Poškodovanega motorista je v UKC Ljubljana prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekip HNMP na Brniku.

Izpostava Maribor

Ob 16.35 se je na cesti Miklavž–Rogoza na Samovi ulici v naselju Rogoza, občina Hoče–Slivnica, osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Izpostava Murska Sobota

Ob 14.06 sta na cesti Tišina – Murska Sobota v občini Tišina trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili voznika iz osebnega vozila, iz tovornega vozila prečrpali okoli 300 litrov goriva in okoli 800 litrov derivata oljne ogrščice, osvetljevali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Pripadniki CZ Tišina so z bagrom odstranili kontaminirano zemljino. Reševalci NMP Murska Sobota so poškodovana voznika prepeljali v SB Murska Sobota. O nesreči so bile obveščene vse pristojne službe.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 9.11 je v naselju Stepani v občini Koper zaradi preobremenjenosti električnih vodnikov gorela električna napeljava. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka in pregledali okolico. Za sanacijo bodo poskrbeli dežurni delavci pristojnega elektro podjetja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.01 je v naselju Janžev vrh, občina Radenci, gorelo v prizidku stanovanjskega objekta. Požar, ki je zajel ostrešje, so pričeli gasiti domači pred prihodom gasilcev PGD Janžev vrh, Radenci-Boračeva in Šratovci, ki so dokončno pogasili požar.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 14.16 je na Veniški cesti v Slovenskih Konjicah gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar v predelu motorja.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.54 je na cesti Trojane–Vransko, občina Zagorje ob Savi, zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Trojane, Zagorje-mesto, Izlake in Trbovlje-mesto.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 15.51 je v bližini Pokopališke ceste v Celju gorela gozdna podrast. Požar na površini okoli 250 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Celje Gaberje. Gasilci PGD Celje Gaberje so vršili gasilsko stražo.

Ob 16.31 je v naselju Studence, občina Žalec, občanu pri kurjenju trave ogenj ušel izpod nadzora in se razširil na travnik. Požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Ponikva pri Žalcu.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.25 je v bližini Šmarske ceste na Škofljici ob železniški progi gorela suha trava. Požar na površini okoli 1 hektarja so pogasili gasilci PGD Škofljica.

Ob 12.00 je v naselju Gabrje, občina Dobrova–Polhov Gradec, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Hruševo, Dobrova, Podsmreka, Brezje in Dvor so pogasili okoli 1 hektar gorečega listja in podrasti.

Ob 16.27 so na Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče pogasili nepogašeno kurišče velikosti 25 kvadratnih metrov ter ga nato prekopali in dodatno zalili z vodo.

Ob 21.31 je v naselju Trata ob Rudniškem jezeru v Kočevju gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar velikosti okoli 1000 kvadratnih metrov.

Izpostava Maribor

Ob 11.42 sta v naselju Šentovec v občini Slovenska Bistrica gorela kup vejevja in podrast. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Slovenska Bistrica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.52 je ob cesti Tolmin–Bovec v naselju Volče, občina Tolmin, gorela suha trava. Požar, ki je zajel kup vejevja in suho travo na površini okoli 4 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Tolmin.

Ob 18.45 je ob cesti Zalošče–Batuje, občina Ajdovščina, zagorelo drevo. Gasilci PGD Selo in GRC Ajdovščina so pogasili požar, ki je uničil drevo in en kvadratni meter travnika.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.15 sta pred naseljem Hudo, občina Novo mesto, gorela grmovje in suha trava. Požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence.

Ob 16.16 je v naselju Brezje pri Šentjerneju, občina Šentjernej, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Šentjernej in Dolenja Stara vas so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov in preprečili širjenje v gozd.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.10 je na Poti na Fužine v Ljubljani gorela vsebina koša za odpadke. Gasilci GB Ljubljana so gorečo vsebino pogasili in s termovizijsko kamero pregledali okolico.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.27 sta na Metliški cesti v Črnomlju gorela prazna zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Črnomelj so požar pogasili. En zabojnik je uničen, drugi poškodovan.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.49 je v naselju Parižlje, občina Braslovče, pri gradnji nasipa ob reki Savinji zaradi okvare na gradbenem stroju iztekalo hidravlično olje v gradbeno jamo, ki je bila napolnjena z vodo. Gasilci PGE Celje in Parižlje-Topovlje so namestili vpojna sredstva in sanirali onesnaženje na gladini vode. Reka Savinja ni bila onesnažena.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.50 se je v naselju Kromberk, občina Nova Gorica, v gozdu Pod Škabrijelom občan naletel na NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila tri topovske granate kalibra 75 milimetrov, topovsko granato kalibra 150 milimetrov in topovska vžigalnika kalibra 100 in 75 milimetrov v skupni masi 49,5 kilogramov. Najdbe so bile italijanske, avstrijske in francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.55 sta v naselju Grgarske Ravne v občini Nova Gorica pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije odstranila in na varno uskladiščila najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave, mase 7 kilogramov iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Novo mesto

Ob 4.53 so v naselju Lipovec, občina Semič, pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko–Ljubljanske regije na kraju uničili najdeno minometno mino kalibra 81 mm, nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 9.28 so na Celovški cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 17.39 so v naselju Lačna Gora, občina Oplotnica, gasilci PGD Oplotnica nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe po strmem gozdnem pobočju do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.41 so na Trgu Revolucije v Trbovljah v okvarjenem dvigalu ostale ujete tri osebe. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so dvigalo izklopili in s tehničnim posegom rešili osebe iz dvigala. O okvari je bil obveščen pristojni serviser dvigala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/