Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade dr. Robert Golob na zasedanju Evropskega sveta

Predsednik vlade dr. Robert Golob se v Bruslju udeležuje rednega marčnega zasedanja Evropskega sveta.

V ospredju današnjih razprav so bili vojna v Ukrajini, konkurenčnost, enotni trg in gospodarstvo ter energija. Kot je pred začetkom zasedanja poudaril premier, Slovenija pozdravlja enotnost, ki jo kaže Evropska unija pri vprašanju podpore Ukrajini. Unija ob skupnih nabavah streliva začenja tudi s krepitvijo njegove proizvodnje. "Ker se bodo sredstva za vojaške proračune povečevala, je prav, da se ta denar porablja čim bolj lokalno, se pravi v državah članicah tudi z namenom gospodarskega razvoja", je poudaril premier. Tovrstna proizvodnja mora biti po mnenju dr. Golobu po Uniji enakomerno razporejena, pri tem pa bi morala sodelovati tudi Slovenija.

Vrh EU se je sicer začel z delovnim kosilom voditeljev z generalnim sekretarjem OZN Antoniom Guterresom. Predsednik vlade se mu je zahvalil za dosedanje napore OZN pri iskanju poti za pravičen in trajni mir v Ukrajini ter pozdravil dogovor o izvozu ukrajinskega žita.

V razpravi glede konkurenčnosti evropskega gospodarstva in ogljično nevtralnih tehnologij je dr. Golob poudaril pomen skupnih vlaganj v nove tehnologije ter da mora imeti tudi jedrska tehnologija svoje mesto v ogljično nevtralni prihodnosti Evrope. Glede na vse bolj zapletene izzive, kot so npr. podnebne in geopolitične spremembe ter pomanjkanje delovne sile, je potreben celosten pristop za povečanje rasti. Evropski svet je na podlagi nedavnih dokumentov Evropske komisije tako sprejel priporočila Evropski komisiji in Svetu za okrepitev odpornosti in produktivnosti, povečanje dostopnosti energije, zmanjšanje strateške odvisnosti, večje vlaganje v spretnosti in veščine prihodnosti ter pripravo gospodarske, industrijske in tehnološke baze EU na zeleni in digitalni prehod, pri čemer nihče ne sme biti zapostavljen.

Posebno pozornost je Evropski svet pri priporočilih, tudi na podlagi aktivnosti Slovenije, namenil malim in srednjim podjetjem. V zvezi s gospodarstvom so voditelji opravili tudi strateško razpravo o geopolitičnih vidikih trgovine in poudarili prispevek trgovinske politike h konkurenčnosti EU.

Voditelji držav članic in relevantnih institucij EU so se seznanili z izvajanjem ukrepov, sprejetih za obravnavanje visokih cen energije, zmanjšanje povpraševanja po plinu, zagotovitev zanesljive oskrbe z energijo za prihodnjo zimo in postopno odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv. Evropski svet je pozval deležnike, naj v celoti izkoristijo mehanizem za skupne nabave prek energetske platforme EU za nadaljnje izboljšanje zanesljivosti oskrbe s plinom. Premier dr. Golob je pri tem voditelje pozval k čimprejšnji zapolnitvi zalog plina, potrebnih za prihodnjo zimo, ter okrepitvi vlaganj v energetsko omrežje.

Voditelji so se na kratko dotaknili tudi nekaj ostalih tem. Predsedstvo Sveta in Evropska komisija sta poročala o napredku pri izvajanju sklepov februarskega Evropskega sveta o migracijah, pri čemer so voditelji pozvali k hitremu napredku na tem področju. Voditelji so tudi pozdravili dogovor o prilogi o izvajanju sporazuma o poti do normalizacije odnosov med Kosovom in Srbijo, doseženem v okviru dialoga pod okriljem EU, ter obe strani pozvali k izvajanju obveznosti hitro in v dobri veri.

Jutrišnjega vrha evrskega območja se bosta udeležila tudi predsednica ECB Christine Lagarde in predsednik evroobmočja Paschal Donohoe. Voditelji bodo razpravljali o aktualnih razmerah v evrskem območju in na finančnih trgih.