Skoči do osrednje vsebine

Poročilo opazovalne misije o izvedbi rednih lokalnih volitev 2022

Kongres lokalnih in regionalnih oblasti Sveta Evrope (KLRO) je na zasedanju 22. marca 2023 v Strasbourgu obravnaval in sprejel Poročilo o izvedbi lokalnih volitev 2022 v Sloveniji s priporočili. Delegacijo, v kateri je bilo 19 članov iz 14 držav, je vodil David Eray iz Švice.

Delegacija, ki jo je v Slovenijo na povabilo ministrice za javno upravo napotil Kongres lokalnih in regionalnih oblasti, je redne lokalne volitve 2022 v Republiki Sloveniji na splošno ocenila za umirjene, vključujoče in dobro organizirane ter pohvalila visoko stopnjo zaupanja v volitve med volivci, kandidati in drugimi volilnimi deležniki. Kljub več volitvam, ki so potekale leta 2022 (aprila za poslance Državnega zbora, oktobra za predsednika) je bila kampanja osredotočena predvsem na lokalna vprašanja. Volilni dan je bil izjemno miren, pregleden in učinkovito voden od odprtja volišč do zaključka in štetja glasovnic.

Člani delegacije so bili na dan glasovanja v prvem krogu razporejeni v različne dele države, da bi spremljali volilne postopke na 120 voliščih, vključno s štetjem na 7 voliščih. Pred nedeljskim opazovanjem izvedbe volitev, so se člani delegacije na delovnih sestankih srečali s predstavniki Državne volilne komije, Ministrstva za javno upravo, Urada za narodnosti, Ministrstva za notranje zadeve, Transparency International Slovenija in Slovenske tiskovne agencije. Na delovnih srečanjih so se sestali tudi z župani mestnih občin Ljubljane, Maribora in Kopra ter s predstavniki strank Gibanje Svoboda in Slovenske demokratske stranke.

Poročevalec David Eray  je na zasedanju Kongresa, ki je potekalo 22. 3. 2023 uvodoma pozdravil nemoten potek lokalnih volitev. "Te volitve je strokovno izvedla visoko decentralizirana volilna administracija," je dejal in izpostavil visoko stopnjo zaupanja med volivci, kandidati in drugimi volilnimi deležniki ter posebne volilne pravice na lokalni ravni, podeljene trem priznanim skupnostim. "To je pomembna značilnost resnično demokratičnega in vključujočega okolja," je dejal. Kljub na splošno pozitivni oceni je poročevalec Eray opozoril na potrebo po standardiziranih postopkih po vsej državi na dan volitev, predvsem glede pečatenja volilnih skrinjic. "Dobro bi bilo, da bi bile volilne skrinjice bolj jasno označene, da bi jih volivci lažje pravilno identificirali," je dejal. "Poleg tega bi lahko revidirali predpise o financiranju kampanj, predvsem nizke omejitve izdatkov za kampanjo, zaradi katere se kandidati, tudi neodvisni, včasih zatečejo k kreativnim načinom financiranja kampanj," je zaključil poročevalec za Slovenijo.