Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. marca 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 14.16 je v naselju Iška, občina Ig, plezalec padel in si poškodoval gleženj. Reševalci NMP so ga oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju so bili tudi GRS Ljubljana in policija.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 11.29 je v naselju Brezje v občini Mozirje delovni stroj povozil osebo. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Mozirje, helikopter SV z dežurno ekipo HNMP Brnik pa jo je prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.16 se je v naselju Smrjene, občina Škofljica, med delom v gozdu ponesrečil delavec. Gasilci PGD Pijava Gorica in reševalci GRS Ljubljana so mu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana. Delavec je na kraju poškodbam podlegel.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Koper

Ob 8.09 so gasilci JZ GB Koper na heliportu v SB Izola zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je obolelo osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.11 so v naselju Mali Ločnik, občina Velike Lašče, gasilci PGD Turjak nudili prvo pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 21.49 sta v naselju Levec, občina Žalec, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje in PGD Levec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP. Slednji so jo prepeljali v SB Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.31 je v naselju Križ, občina Komenda, traktor povozil občana. Gasilci PGD Moste in Kamnik so zavarovali kraj dogodka in pomagali pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Ob 10.46 sta na križišču Šarhove ulice in Ulice Pohorskega bataljona v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Ob 13.56 je na Grubarjevem nabrežju v Ljubljani osebno vozilo trčilo v smetnjake. Gasilci GB Ljubljana so poškodovano osebo iznesli iz vozila, ji nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana in s tehničnim posegom vozilo postavili na cestišče.

Ob 14.18 sta na trzinski obvoznici, občina Trzin, trčila osebno in kombinirano vozilo. Gasilci PGD Trzin in CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč ponesrečenim do prihoda reševalcev NMP. Reševalci so dve osebi prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 17.12 je na Šmartinski cesti v Ljubljani prišlo do naleta treh osebnih vozil. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.12.je v naselju Puconci osebno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila. Reševalci NMP Murska Sobota so jo oskrbeli in prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.52 so na regionalni cesti Solkan–Plave, v občina Kanal ob Soči trčili osebni in tovorno vozilo. Gasilci JZ GRD Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih ni bilo.

Ob 16.19 sta na regionalni cesti Vipava–Podnanos, občina Vipava, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, ki so na kraju eno osebo oskrbeli in prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Ptuj

Ob 23.26 se je v naselju Cirkovce, občina Kidričevo, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj, odklopili akumulator, vozilo postavili na kolesa, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Ptuj, ki so nato poškodovanca prepeljali v SB Ptuj.

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 13.00 je na Koroški Beli, občina Jesenice, gorel strop v podjetju. Gasilci GARS Jesenice so požar pogasili in vršili gasilsko stražo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.25 je v Radgonici v občini Litija gorelo zapuščeno gospodarsko poslopje in sosednja objekta. Gasilci PGD Dole so požar objektov pogasili.

Ob 18.53 je v bližini Gmajnic v Ljubljani gorela lesena baraka površine približno 4 kvadratne metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Kozarje so požar pogasili, ostanke barake prekopali in prelili požarišče.

Izpostava Maribor

Ob 13.21 je v Ulici borcev v Mariboru gorela elektro instalacija v stanovanjski hiši. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Brezje so izklopili elektriko na objektu, odklopili in iznesli električni štedilnik, prezračili prostore ter opravili pregled objekta s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 2.17 je v naselju Pavičiči, občina Črnomelj, gorela stanovanjska hiša. Gasilci PGD Črnomelj, Tribuče in Adlešiči so pogasili požar na objektu velikosti 15 x 6 metrov. Ogenj je hišo uničil. Dežurni delavec Elektra je na objektu izklopil elektriko.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.30 je pri gradu Bogenšperk, v občini Šmartno pri Litiji, zaradi napake na zavornem sistemu zagorela pnevmatika na tovorni prikolici z naloženim delovnim strojem. Gasilci PGD Kostrevnica in Šmartno pri Litiji so požar lokalizirali in pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.47 je na pešpoti med Lavo in Novo vasjo v občini Celje gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno po zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.07 je v gozdu pod Večno potjo v Ljubljani tlel štor. Gasilci GB Ljubljana so prekopali okolico in štor zalili z vodo.

Ob 20.22 je v romskem naselju Smrekec v Grosuplju gorel kup smeti na površini približno 5 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Grosuplje so požar pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.10 je za osnovno šolo Drska v Novem mestu gorela podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 18.46 je pri naselju Knežak, občina Ilirska Bistrica, gorelo na divjem odlagališču. Gasilci PGD Knežak so pogasili goreče veje na površini okoli petih kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 17.06 je bilo iz Molkove poti, občina Kamnik, opaženo onesnaženje reke Kamniške Bistrice z neznano snovjo bele barve. V ribogojnici v Kamniku je bil opažen pogin rib. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali širše območje onesnaženja, iskali izvor onesnaženja, na več lokacijah odvzeli vzorce vode in v strugo reke nastavili lovilna črevesa. Aktivirana je bila enota Ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME) za analizo odvzetih vzorcev. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.50 je v naselju Kanalski Lom, občina Tolmin, občan na travniku našel neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovski vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kg, avstrijskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 21.43 so v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom rešili 5 oseb iz okvarjenega dvigala.

Izpostava Maribor

Ob 1.32 so na Falski cesti v Rušah gasilci PGD Smolnik s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba ter omogočili vstop reševalcem NMP Maribor. Prepeljali so jo v UKC Maribor.

Izpostava Postojna

Ob 13.15 so v naselju Koseze, občina Ilirska Bistrica, gasilci PGD Ilirska Bistrica na zahtevo policije s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanjskega objekta, v katerem so našli preminulo osebo.

Ob 20.32 so v Tomšičevi ulici v Postojni gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše, kjer se je  nahajala onemogla starejša oseba in nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu le-te.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.39 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje mesto iz okvarjenega dvigala rešili tri osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/