Skoči do osrednje vsebine

SLO: MOTION – Retrospektiva slovenskega filma na Dunaju

Med 14. marcem in 8. aprilom se v kinu Metro, eni pomembnejših institucij na področju filma na Dunaju, odvija retrospektiva, naslovljena SLO: MOTION, ki jo je pripravila Slovenska kinoteka v sodelovanju s Slovenskim kulturno-informacijskim centrom SKICA na Dunaju, Avstrijskim filmskim arhivom in Slovenskim filmskim centrom.
Barbara Koželj Podlogar za govornico

Barbara Koželj Podlogar, govor ob odprtju retrospektive | Avtor: Marko Kovič

1 / 3

S slavnostnimi nagovori so retrospektivo napovedali vodja filmskega programa v Avstrijskem filmskem arhivu Florian Widegger, direktorica Slovenske kinoteke Ženja Leiler Kos in vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost Ministrstva za kulturo Barbara Koželj Podlogar, ki je retrospektivo tudi odprla. V nagovoru je poudarila, »da so takšni projekti odlična priložnost za spoznavanje slovenske filmske ustvarjalnosti in za utrjevanje slovenske filmske umetnosti v mednarodnem prostoru, v katerem so slovenski ustvarjalci in ustvarjalke že prejeli številne nagrade. Zagotovo je eden od ciljev tovrstnih projektov poglabljati vsestranski medsebojni dialog med Slovenijo in Avstrijo, ga negovati in nadgrajevati«.

Odprtja so se udeležili še vodja kabineta Ministrstva za kulturo Nina Ukmar, generalni direktor Avstrijskega filmskega arhiva Nicolaus Wostry in generalni direktor z avstrijskega Ministrstva za kulturo Jürgen Meindl.

Retrospektiva se je začela s prvim slovenskim celovečercem V kraljestvu Zlatoroga Janka Ravnika iz leta 1931, projekcijo pa je pospremila glasbena spremljava v živo avtorja, dirigenta in pianista Andreja Goričarja, violinista Mateja Haasa, klarinetista Jakoba Bobeka in violončelista Milana Hudnika. Pred tem sta bila predvajana dva sodobna kratka animirana filma – večkrat nagrajeni Steakhouse režiserke Špele Čadež in Legenda o Zlatorogu Lee Vučko.

Retrospektiva bo gledalcem ponudila prerez slovenske kinematografije skozi desetletja, nekateri režiserji, kot so France Štiglic, Karpo Godina, Jože Babič, Damjan Kozole in Jan Cvitkovič, bodo predstavljeni z več filmi. Med drugimi bodo na ogled tudi filmi Poljubi mehka me radirka Zvonka Čoha, (A)torzija Stefana Arsenijevića, Ekspres, ekspres Igorja Šterka, Varuh meje Maje Weiss, Boj za Siniše Gačića, Peterka: leto odločitve Vlada Škafarja in Človek s senco Eme Kugler.

Odprtje retrospektive je bilo številno obiskano, druženje po odprtju pa odlična priložnost za neformalne pogovore predstavnic Ministrstva za kulturo Nine Ukmar in Barbare Koželj Podlogar z ustvarjalci, predstavniki avstrijskega Ministrstva za kulturo in drugimi gosti.

Nina Ukmar in Barbara Koželj Podlogar sta se pred večernim osrednjim dogodkom srečali še s slovensko umetnico Evo Petrič in si ogledali njeno delo Human Cocoon, postavljeno v znameniti katedrali sv. Štefana.

Na spletni strani avstrijskega filmskega arhiva je na voljo več informacij o retrospektivi slovenskega filma na Dunaju.