Skoči do osrednje vsebine

Prvo srečanje Delovne skupine za sodobni ples

Ministrstvo za kulturo je gostilo prvo srečanje Delovne skupine za sodobni ples, ki bo v sodelovanju s strokovnimi službami ministrstva pripravila strategijo razvoja sodobnega plesa in se odzivala na težave, s katerimi se področje srečuje že vrsto let.
Udeleženci sestanka sedijo v sejni sobi Ministrstva za kulturo za mizami, postavljenimi  v krog.

Prvo srečanje Delovne skupine za sodobni ples | Avtor: Rok Avbar

1 / 2

Področje sodobnega plesa se že več desetletij srečuje z neurejenimi prostorskimi in produkcijskimi pogoji ustvarjanja ter je eno od področij umetniškega ustvarjanja z najvišjo stopnjo prekarnih delavk in delavcev. Prvo srečanje Delovne skupine za sodobni ples v torek, 21. marca 2023, je bilo namenjeno oblikovanju prednostnih nalog, ki jih bo Ministrstvo za kulturo v dialogu z delovno skupino ter ob podpori vladne koalicije reševalo v tem vladnem mandatu.

Članice in člana delovne skupine je uvodoma pozdravila ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko, ki je poudarila zavezo Ministrstva za kulturo k iskanju dolgoročnih načinov za reševanje akutnih problemov sodobnega plesa. Ministrica je poudarila, da so načini reševanja vključeni tudi v prihajajočem Nacionalnem programu za kulturo in spremljajočem akcijskem načrtu.

Sodelujoče in sodelujoči so se strinjali, da so prednostne naloge predvsem reševanje prostorske problematike produkcijskih prostorov (studii), razvoj mednarodnega sodelovanja in povezovanja ter prekarnost ustvarjalk in ustvarjalcev. Delovna skupina, ki jo v imenu Ministrstva za kulturo vodi svetovalka ministrice Kim Komljanec, je sprejela sklep o skupnem delu pri institucionalizaciji ter o oblikovanju celostne strategije za razvoj področja sodobnega plesa, ki bo zajemala tudi odgovore na izzive decentralizacije in iskanje dolgoročnih rešitev ekonomskega in socialnega položaja plesalk in plesalcev.

Članice in člana delovne skupine Tamara Bračič Vidmar (Bunker / Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana), Nastja Bremec (MN Dance Company), Petra Hazabent (Društvo za kulturno produkcijo in afirmacijo umetniških procesov NAGIB), dr. Andreja Kopač (dramaturginja in publicistka), Nina Meško (Javni sklad RS za kulturne dejavnosti), Maša Radi Buh (dramaturginja in urednica spletnega portala Neodvisni), Teja Reba (koreografinja in sodobna plesalka), Dejan Srhoj (predsednik Društva za sodobni ples Slovenije) in Rok Vevar (kurator in publicist), kot članice v imenu Ministrstva za kulturo pa v skupini sodelujejo Kim Komljanec, mag. Mojca Jan Zoran (vodja Sektorja za umetnost, Direktorat za ustvarjalnost) in Tjaša Pureber (vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za razvoj kulturnih politik).