Skoči do osrednje vsebine

Pogoj znanja slovenskega jezika ni diskriminatoren

S predlagano novelo Zakona o tujcih v prvi vrsti odpravljamo administrativne ovire ter omogočamo hitrejše postopke izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi. Ponovno predlagamo uvedbo brezplačnih tečajev slovenskega jezika za vse kategorije tujcev.

Upoštevamo potrebe po delovni sili

Predlog novele Zakona o tujcih ne uvaja pogoja znanja jezika za izdajo ali podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje tujcu, ki je nato tudi nosilec pravice do združitve družine oziroma združuje družinske člane. S tem upoštevamo potrebe po zagotavljanju delovne sile (na primer nezmožnost obiskovanja tečajev zaradi delovnega časa in narave dela in podobni primeri).

Pogoji za prihod družinskih članov ostajajo enaki

V ničemer ne spreminjamo pogojev za prihod družinskih članov tujih delavcev v Republiko Slovenijo. Namreč, ne uvajamo pogoja znanja jezika za izdajo prvega dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine.

Pogoj znanja slovenskega jezika ni diskriminatoren

Očitki o diskimininatornosti določbe so neutemeljeni. V Ministrstvu za notranje zadeve smo se seznanili z oceno Zagovornika načela enakosti, s katero se je opredelil do Zakona o urejanju trga dela. Zanj je ocenil, da povzroča 8.a člen tega zakona diskriminatorno obravnavo nekaterih tujcev. To oceno Zagovornika smo v ministrstvu temeljito preučili, če bi lahko imela vpliv tudi na določbo v Zakonu o tujcih glede pogoja znanja jezika. Ugotavljamo, da ni mogoče očitati ocene o diskriminatornosti ureditvi pogoja znanja slovenskega jezika za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine. Tudi zakonodaja EU omogoča, da države članice od državljanov tretjih držav (družinskih članov) zahtevajo izpolnitev meril za integracijo v skladu z nacionalnim pravom (na primer pogoj znanja slovenskega jezika).

Razumemo pomen družinskega življenja

V ministrstvu razumemo pomen družinskega življenja in pravico do združevanja družine. Zakon o tujcih ima že zdaj posebno varovalko. Upravne enote morajo ob izdaji ali podaljšanju dovoljenja za začasno prebivanje družinskemu članu v primeru, ko obstoji razlog za zavrnitev izdaje ali podaljšanja dovoljenja, upoštevati naravo in trdnost družinskega razmerja, dolžino njegovega prebivanja v Sloveniji ter obstoj družinskih, kulturnih in socialnih vezi z matično državo. Verjamemo, da je ta zakonska določba ob upoštevanju okoliščin konkretnega primera zadostna varovalka za zavarovanje pravice do združitve z družino.