Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 21. marca 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.36 se je v dolini Kot, občina Kranjska Gora, zaplezal planinec. Gorski reševalci GRS Mojstrana in dežurna ekipa HNMP Brnik so ga locirali in s helikopterjem SV prepeljali na izhodišče.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.28 je v Dešnu pri Moravčah strmoglavil jadralni padalec in se poškodoval. Gasilci CZR Domžale in reševalci NMP so ga oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila, reševalci pa so ga odpeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.43 je v Velenju osebno vozilo zapeljalo v potok. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in vozilo potegnili na cesto. Do onesnaženja vodotoka ni prišlo, prav tako ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Koper

Ob 15.59 je v Hrvatinih v občini Koper osebno vozilo trčilo v zid. Gasilci JZ GB Koper so zavaroval kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter trem ponesrečenim osebam nudili prvo pomoč. Reševalci NMP so jih prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.01 sta na štajerski avtocesti v smeri Ljubljane pred priključkom Lukovica, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 15.52 je v naselju Dragučova, občina Pesnica, voznica z osebnim vozilom zapeljala v obcestni jarek. Gasilci JZ GB Maribor so nepoškodovano vozilo potegnili na cesto. Voznica se ni poškodovala in je lahko nadaljevala pot.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.04 se je na cesti v bližini kraja Col, občina Ajdovščina, pri padcu s kolesom poškodoval kolesar. Pomoč so mu nudili gasilci GRC Ajdovščina in reševalci NMP Ajdovščina.

Ob 18.27 sta na Tovarniški cesti v Ajdovščini trčili osebni vozili. Gasilci GRC Ajdovščina so na vozilu odklopili akumulator in očistili razlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.36 se je na cesti Novo mesto–Mirna Peč v bližini odcepa za naselje Kuzarjev Kal, občina Novo mesto, pri padcu poškodoval motorist. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka ter pomagali pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci NMP Novo mesto so ga oskrbeli in odpeljali v SB Novo mesto.

  

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Novo mesto

Ob 9.52 je avtocesti Dobruška vas–Smednik, občina Škocjan, gorelo osebno vozilo. Gasilci GRC Novo mesto in PGE Krško so zavarovali kraj dogodka in požar pogasili. Vozilo je uničeno.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.33 je v naselju Šentjungert v občini Celje ob stanovanjski hiši gorelo grmičevje. Požar so pogasili gasilci PGE Celje in PGD Šmartno v Rožni dolini.

Izpostava Kranj

Ob 14.50 so na Smledniški cesti v Kranju poleg stanovanjske hiše zagorele ciprese. Pred prihodom gasilcev GARS Kranj je ogenj že ugasnil. Gasilci so pregledali so ostrešje hiše nad požariščem ter ohladili napušč in okolico cipres z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.41 so med Šentviškimi predorom in Pržanom v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili okoli 100 kvadratnih metrov gozda, podrasti in dreves.

Ob 15.12 je ob Rudniškem jezeru v Šalki vasi v Kočevju gorela trava. Požar na površini okoli 1200 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šalka vas.

Ob 15.28 je v bližini industrijske cone Lik v Kočevju na več lokacijah gorela trava. Gasilci PGD Kočevje so posredovali dvakrat in pogasili požare na skupni površini okoli 2000 kvadratnih metrov. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.13 so v bližini Skrilj, občina Ajdovščina, gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina pogasili manjši požar v naravi.

Izpostava Postojna

Ob 21.21 sta pri pokopališču v Cerknici gorela suha trava in grmičevje. Gasilci PGD Cerknica so požar na površini okoli 30 kvadratnih metrov pogasili, ga dodatno zalili z vodo ter obrezali veje na bližnjemu drevesu.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica 

Ob 22.18 so v Martinučih pri Renčah, občina Renče – Vogrsko, goreli trije komunalni zabojniki na ekološkem otoku. Gasilci PGD Renče – Vogrsko so požar pogasili, prekopali vsebino zabojnikov in jih dodatno zalili z vodo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Koper

Ob 13.57 so v Luciji, občina Piran, našli topovsko granato kalibra 75 milimetrov, nemškega izvora iz obdobja 2. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske in Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in jo do uničenja odpeljala v ustrezno skladišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.28 so pod ostrešjem starejšega objekta v naselju Moste, občina Komenda, našli neznan predmet. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Ljubljanske regije sta preiskala podstrešje in odstranila dve ampuli kemične topovske granate kalibra 152 milimetrov in en kos pehotnega streliva. Vsa sredstva so italijanskega izvora iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarne najdbe sta ustrezno uskladiščila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 6.45 so v Ulici Vide Pregarčeve v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba. Prevzela jo je pristojna služba.

Izpostava Maribor

Ob 15.30 so v Gasilski ulici v Selnici ob Dravi gasilci PGD Selnica ob Dravi nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz prvega nadstropja stanovanjskega bloka do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.04 so na Trgu revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto iz zaklenjenega vozila s tehničnim posegom rešili otroka.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/