Skoči do osrednje vsebine

Prvo zasedanje Upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

Med 21 in 22. marcem v Parizu poteka prvo zasedanje Upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu (ang. Western Balkans Cyber Capacity Center - WB3C), ki ga je Republika Slovenija skupaj s Francosko republiko in Črno goro začela vzpostavljati v letu 2022.
Prvo zasedanje Upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu

Prvo zasedanje Upravnega odbora Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

1 / 3

Poleg zasedanja Upravnega odbora se v Parizu odvija tudi delovno srečanje ekspertov iz vseh treh držav ustanoviteljic WB3C. Slovenski del strokovnjakov, ki sodelujejo pri programski zasnovi in bodočih usposabljanjih, prihaja iz Urada RS za informacijsko varnost, Ministrstva za obrambo, Ministrstva za notranje zadeve, Uprave kriminalistične policije, Centra za računalniško preiskovanje, Ministrstva za pravosodje, Vrhovnega državnega tožilstva, nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT ter Ministrstva za zunanje in evropske zadeve.

15. novembra 2022 je bilo v Podgorici, v Črni gori med ministrstvi za zunanje zadeve Slovenije, Francije in Črne gore podpisano trilateralno Pismo o nameri glede vzpostavitve regionalnega Centra za kibernetsko zmogljivost na Zahodnem Balkanu s sedežem v Znanstveno-tehnološkem parku Črne gore (NTP) na Univerzi v Podgorici.

Slovenija s sodelovanjem pri vzpostavitvi Centra uresničuje svojo zavezanost podpori evropske perspektive Zahodnega Balkana in sodelovanju med vsemi regionalnimi zainteresiranimi stranmi v boju proti kibernetskim grožnjam.

Center bo v prvi vrsti namenjen usposabljanju regionalnih strokovnjakov (t.i. train the trainer model) s področij kibernetske varnosti, kibernetske kriminalitete, kibernetske diplomacije ter varstva osebnih podatkov. Velik poudarek delovanja centra bo namenjen tudi izmenjavi dobrih praks med strokovnjaki v regiji. Prvo usposabljanje v začasnih prostorih Univerze v Podgorici je predvideno za maj 2023.

Center bo okrepil operativne in strukturne zmogljivosti držav regije pri boju zoper kibernetsko kriminaliteto ter okrepil strukture in modele za krepitev kibernetske odpornosti institucij ter zaščito kritične infrastrukture informacijskih sistemov. Vzporedno potekajo tudi prizadevanja akademske sfere za uvajanje programov izobraževanj s področja kibernetske varnosti v učne programe univerz v regiji Zahodnega Balkana. K sodelovanju so pristopile univerze regije ter s strani Slovenije in Francije tudi Univerzi v Mariboru in v Nici.