Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 20. marca 2023

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.07 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Domžal, 10 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Domžal in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 12.41 je približno 100 metrov pod Kamniškim vrhom iz smeri Županjih Njiv, občina Kamnik, planincu zdrsnilo in se je težje poškodoval. Na kraj so odšli reševalci GRS Kamnik in združena ekipa HNMP-GRS s helikopterjem SV. Poškodovano osebo so helikopterjem prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 10.44 sta na avtocesti Celje–Ljubljana, občina Braslovče, trčila kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 10.48 sta na avtocesti Celje–Ljubljana, občina Braslovče, trčili kombinirani vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Kranj

Ob 16.11 se je v naselju Dovje, občina Kranjska Gora, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, postavili vozilo nazaj na kolesa, odklopili akumulator, posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nakladanju vozila na tovornjak.

Izpostava Maribor

Ob 20.32 so na Ljubljanski cesti v Spodnjih Hočah, občina Hoče – Slivnica, trčila štiri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali iztekle tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.28 se je na regionalni cesti med naseljema Dobrovo in mejnim prehodom Neblo, občina Brda, osebno vozilo med vožnjo prevrnilo na streho in obstalo izven vozišča. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili baterijo, nudili pomoč lažje poškodovanima osebama do prihoda reševalcev in nudili pomoč policistom pri razsvetljavi kraja dogodka.

Izpostava Postojna

Ob 13.39 so v Rakeku, občina Cerknica, med vožnjo s tovornjaka padla vrata tovornega prostora na nasproti vozeče osebno vozilo. Gasilci PGD Cerknica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in odstranili vozilo z cestišča. Poškodovano osebo v osebnem vozilu je oskrbela ekipa NMP Cerknica.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 21.04 so v naselju Šempeter v Savinjski dolini, občina Žalec, zagorele saje v dimniku gostinskega objekta. Gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini in Žalec so nadzorovali izgorevanje saj, pregledali dimnik in okolico s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Postojna

Ob 16.12 je na avtocesti Unec–Postojna pred Ravbarkomando, občina Cerknica, gorelo osebno vozilo. Do prihoda gasilcev PGD Cerknica in Rakek je bilo vozilo že pogašeno, zato so gasilci zavarovali kraj dogodka, pregledali vozilo in posuli iztekle tekočine.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 13.56 so na Gajevi ulici v Domžalah gorele štiri ciprese. Požar so pogasili gasilci PGD Homec in CZR Domžale.

Ob 15.09 sta ob železniški progi pri naselju Jevnica, občina Litija, goreli trava in podrast. Gasilci PGD Laze in Jevnica so pogasili požar na površini približno 70 kvadratnih metrov.

Ob 16.00 je v bližini naselja Smrekec v Grosupljem nenadzorovano gorelo na travniku. Gasilci PGD Grosuplje so pogasili požar suhe trave.

Ob 19.20 je v bližini Rudniškega jezera v Kočevju gorela suha trava. Požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 17.54 je občanka v gozdu med Večno potjo in Potjo spomina in tovarištva v Ljubljani naletela na nenadzorovano kurišče. Gasilci PGD Brdo in GB Ljubljana so pogasili kurišče velikosti 4x4 metre.

Ob 19.20 je na Trati v Kočevju gorela suha trava. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.42 je pri Dobruški vasi, občina Škocjan, gorela suha trava. Gasilci PGD Grmovlje so pogasil požar na površini okoli 900 kvadratnih metrov.

Ob 16.45 sta ob ulici Šmihel v Novem mestu gorela grmičevje in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.11 sta ob Koroški cesti v Dravogradu gorela trava in grmovje. Gasilci PGD Dravograd so pogasili požar na površini približno 200 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.21 so na Ljubljanski cesti v Ivančni Gorici goreli zabojniki za odpadno embalažo, papir in steklo. Gasilci PGD Ivančna Gorica so požar pogasili in preventivno pregledali okolico. Zabojniki so uničeni.

Ob 12.52 so na Peričevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino velikega zabojnika za mešane komunalne odpadke. Požar je bil v začetni fazi, zato zabojnik ni poškodovan.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 20.00 se je na Rudniški cesti v Zrečah po vozišču razlila večja količina hidravličnega olja. Gasilci PGD Zreče so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, posuli razlito olje na dolžini okoli 750 metrov in očistili vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.46 se je v ulici Prevale v Trzinu v podjetju zaposleni z viličarjem zaletel v sredinsko podporo regala, na katerem so bile naložene 1000 litrske cisterne, napolnjene z dodatki za beton. Gasilci PGD Trzin in CZR Domžale so stabilizirali regal in s pomočjo zaposlenih z viličarjem premaknili vsebino z regala. Poškodovanih in izpusta nevarnih snovi v nesreči ni bilo. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Maribor

Ob 8.17 je prišlo na Bistriški cesti v občini Rače-Fram do izlitja nafte iz tovornega vozila. Gasilci GB Maribor so posuli madež na površini približno 5 kvadratnih metrov. Do onesnaženja v naravi ni prišlo.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.25 so na območju naselja Volče, občina Tolmin, pri zemeljskih delih na trasi elektro daljnovoda našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja ustrezno uskladiščila topovski vžigalnik kalibra 80 mm, mase 0,65 kg, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 9.11 so na območju naselja Hudi Log, občina Miren-Kostanjevica, pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske in Gorenjsko-Ljubljanske regije odstranili deset kosov NUS s skupno maso 139,36 kg. Nevarne najdbe italijanske, avstrijske in francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne so do uničenja spravili v ustrezno skladišče.

Ob 13.20 je na pobočju Cerja nad naseljem Vrtoče, občina Miren – Kostanjevica, občan našel NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili 14 kosov NUS v skupni masi 50,4 kg, italijanske, avstrijske in francoske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbe so prepeljali v ustrezno skladišče.

Ob 13.52 je na pobočju Skalnice nad naseljem Grgar v občini Nova Gorica, občanka ob potoku Slatna našla NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila topovsko granato kalibra 100 milimetrov, mase 15,2 kilograma, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Do uničenja sta nevarno najdbo spravila v ustreznem skladišču.

Ob 17.45 sta pripadnika Državne enote za varstvo NUS Severnoprimorske regije v naselju Avče v občini Kanal, odstranila topovska vžigalnika kalibra 80 mm, skupne mase 1,41 kg, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Najdbi sta prepeljala v skladišče.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.07 so pri naselju Podturn pri Dolenjskih Toplicah, občina Dolenjske Toplice, pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Dolenjske in Gorenjsko–Ljubljanske regije na kraju najdbe uničili 38 kosov pehotnega streliva, minometno mino in ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 3.20 so na Starovaški ulici v Šempetru v Savinjski dolini, občina Žalec, gasilci PGD Šempeter v Savinjski dolini nudili pomoč reševalcem NMP Celje.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.50 so na Bračičevi ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje pomagali pri prenosu obolele osebe in zavarovali kraj pristanka helikopterja SV. Helikopter je osebo prepeljal v UKC Ljubljana. 

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.52 so na Tovarniški cesti v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 16.57 so na Cesti Notranjskega odreda v Starem Trgu, občina Loška dolina, gasilci PGD Stari Trg nudili pomoč ekipi NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/