Skoči do osrednje vsebine

Slovensko-grški glasbeni večer v Mestnem gledališču Pirej

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Atenah je v sodelovanju z Mestno občino Pirej in Mestnim gledališčem Pirej 16. marca 2023 organiziralo slovensko-grški glasbeni večer v prostorih Mestnega gledališča Pirej. Slovenski in grški navdušenci nad klasično glasbo, člani diplomatske skupnosti ter člani slovenske skupnosti v Grčiji so uživali v glasbi dua Basili-Kosovinc, grške violončelistke Cristine Basili ter slovenskega kitarista in skladatelja Timoteja Kosovinca.

Slovenska veleposlanica Tamara Weingerl Požar je v svojem govoru poudarila, da imata Slovenija in Grčija odlične odnose, ki so se začeli pred več kot 30 leti, ter sta tesni partnerici v EU in zvezi NATO. Državi ne povezujejo le politika, ampak tudi medčloveški stiki. Izpostavila je, da Slovence in Grke druži tudi ime, ki ima za Grke veliko simbolike – Kapodistrias. Predniki prvega guvernerja Grčije grofa Ioannisa Kapodistria so izhajali iz Kopra (Capodistria), enega najpomembnejših slovenskih mest s pristaniščem Luko Koper, najkrajšo logistično povezavo s srednjo Evropo.

Državi povezuje tudi glasba in Duo Basili-Kosovinc. Duo je združila želja po raziskovanju glasbe različnih obdobij in išče nove načine glasbenega izražanja na področju sodobne klasične glasbe. V svojem repertoarju se osredotoča na klasične skladbe, sodobna dela in dela Timoteja Kosovinca, ki je tudi sam skladatelj.

Violončelistka Cristina Basili, ki živi v Avstriji, prihaja iz grške glasbene družine. Študirala je v Švici, ZDA in Avstriji. Je nagrajenka številnih tekmovanj violiončelistov in redno nastopa na koncertih kot solistka ali članica različnih komornih zasedb po Evropi in Ameriki. Timotej Kosovinc je slovenski kitarist in skladatelj. Na Dunaju je študiral kompozicijo in kitaro. V svojih delih izstopa z edinstveno kombinacijo klasičnih in sodobnih kompozicijskih tehnik z glasbenimi elementi popularne glasbe. Kosovinc je prejemnik številnih nagrad na tekmovanjih kitaristov ter skladateljskih tekmovanj.

Duo je odigral pester program klasične glasbe Mendelssohna, Bacha, Piazzole, pa tudi dela Timoteja Kosovinca. Poslušalci so lahko slišali tudi znano slovensko Avsenikovo pesem Slovenija, od kod lepote tvoje v priredbi Timoteja Kosovinca in grško pesem Άστα τα μαλακιά σου v priredbi Cristine Basili in Timoteja Kosovinca.

Sonata za violončelo in kitaro Radamésa Gnattalija je bila posvečena žrtvam nesreče v Tempiju, s čimer sta glasbenika in veleposlaništvo izrazili sočutje družinam, ki so v tragediji izgubile svoje ljubljene. Kot je zaključila veleposlanica v grškem jeziku: "Αυτή η μουσική βραδιά είναι για την ελπίδα, την φιλία και την ενότητα," (ta glasbeni večer je o upanju, prijateljstvu in enotnosti), kljub težkim in žalostnim časom, ki jih trenutno preživlja grška družba.

V imenu Mestne občine Pirej je prisotne uvodoma nagovorila podžupanja občine, Irene Daifà.