Skoči do osrednje vsebine

Minister Šarec na zasedanju zunanjih in obrambnih ministrov v okviru Sveta za zunanje zadeve EU

Marjan Šarec, minister za obrambo, se je v Bruslju udeležil skupnega zasedanja zunanjih in obrambnih ministrov v okviru Sveta za zunanje zadeve Evropske unije.

Skupno zasedanje so ministri začeli z razpravo o ruskem vojaškem napadu v Ukrajini in podpori držav članic EU Ukrajini, s poudarkom na skupnih nabavah ter ukrepih pomoči iz evropskega mirovnega instrumenta (angleško European Peace Facility - EPF).

Slovenija podpira predloge za skupne nabave v okviru EU, ki jih je dala Evropska služba za zunanje delovanje (angleško European External Action ServiceEEAS) skupaj s Komisijo in Evropsko obrambno agencijo, je poudaril minister Šarec. »Države članice se strinjamo, da moramo te potrebe nasloviti skupaj in enotno.«

Ministri so se strinjali tudi s predlaganima podpornima ukrepoma pomoči iz evropskega mirovnega instrumenta (EPF), namenjenih za Ukrajino, ki bodo državi v kratkem času pomagala, da pridobi dodatne nujno potrebne količine streliva. S tem se je EU ponovno hitro odzvala in kredibilno odreagirala na izražene potrebe po nabavi streliva, ki jih je na izrednem Evropskem svetu v prvi polovici februarja izpostavil predsednik Ukrajine Zelenski.

V nadaljevanju so ministri obravnavali še prvo poročilo visokega predstavnika EU za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepa Borrella o napredku v okviru implementacije strateškega kompasa, tudi glede na njegovo prvo obletnico sprejetja. Delili so oceno, da je bil dosežen napredek na številnih področjih, in sicer skupnih nabav, vzpostavljanja sil za hitro odzivanje, partnerstev, orodja za zoperstavljanje hibridnim grožnjam, kibernetskim napadom in dezinformacijam itn.

»Od sprejetja strateškega kompasa do danes se je zgodilo veliko – zgodila se je tudi vojna v naši bližini. Dokaz, kako pomemben in namenski je strateški kompas, so tudi orodja in naša prizadevanja v okviru strateškega kompasa, ko iščemo možnosti, kako pomagati Ukrajini,« je še poudaril minister Šarec.

Ob robu skupnega zasedanja zunanjih in obrambnih ministrov bo danes ter jutri prvič potekal tudi Schumanov Forum za varnost in obrambo, ki bo priložnost za izmenjavo pogledov ter stališč o mednarodni varnosti in obrambnih vprašanjih med EU ter njenimi partnerji, vključno z mednarodnimi organizacijami.

Minister med novinarsko konferenco stoji za govornico. Zadaj je moder pano in slovenska zastava

Marjan Šarec, minister za obrambo, se je v Bruslju udeležil skupnega zasedanja zunanjih in obrambnih ministrov v okviru Sveta za zunanje zadeve Evropske unije. | Avtor: Nika Vrhovnik

1 / 2