Skoči do osrednje vsebine

Delovni čas veleposlaništva med iranskimi novoletnimi prazniki

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Teheranu bo med iranskimi novoletnimi prazniki zaprto od torka, 21. marca, do četrtka, 23. marca 2023.

V Iranu se bo 21. marca pričelo novo koledarsko leto 1402, ki bo tokrat nastopilo ob 00:54 uri. Nowrooz, prvi dan iranskega novega leta, je tradicionalni iranski praznik, ki poteka na pomladno enakonočje in naznanja prihod pomladi. Ime (Nowrooz) izhaja iz perzijščine in pomeni nov dan.

Praznujejo ga že vsaj 3000 let in je globoko zakoreninjen v obredih in tradicijah zoroastrskega verstva. Danes praznik praznujejo predvsem v Srednji Aziji in na Bližnjem vzhodu.

Ena od tradicij Nowruza je Haft-seen (sedem s-jev), manjši oltarček, ki ga Iranci pred Nowruzom postavijo doma. Na njem se nahaja sedem predmetov, ki se v perzijščini začnejo s črko s, kot so na primer jabolka (sib) kot simbol lepote, česen (seeb) kot simbol zdravja, posušeni sadeži oleastra (senjed) kot simbol ljubezni, začimba sumac (somaq) kot simbol sončnega vzhoda, mlada pšenica (sabzi) kot simbol ponovnega rojstva, kis (sekeh) kot simbol potrpežljivosti in modrosti ter tradicionalna sladica (samanu), ki simbolizira sladkost življenja. Haft-seen vsako leto postavimo tudi na našem veleposlaništvu. 

Večina javnih in državnih ustanov ter podjetij v Iranu bo v tem tednu zaprta, v naslednjem tednu pa bodo poslovala s skrajšanim delovnim časom.

Na fotografiji se nahaja haft-seen, oltarček, ki ga postavijo med praznovanjem iranskega novega leta.

Haft-seen

1 / 2