Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. marca 2023.

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 3.19 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,6 v bližini Metlike, 79 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Črnomlja, Gradca, Adlešičev, Metlike in okoliških naselij. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.15 sta se na smučišču Krvavec, občina Cerklje ne Gorenjskem, poškodovala smučarja. Reševalci GRS Kranj so ju na kraju oskrbeli in pripravili na prevoz s helikopterjem. Osebi so s helikopterjem SV in posadko HNMP prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 10.48 si je na smučišču Vogel, občina Bohinj, smučar poškodoval nogo. Reševalci GRS Bohinj so smučarja na kraju oskrbeli, nato ga je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljal v SB Jesenice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.33 sta v ulici Stari trg v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGE in PGD Velenje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč poškodovanima osebama do prihoda reševalcev NMP Velenje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter očistili cestišče.

Izpostava Kranj

Ob 17.43 sta v naselju Lahovče, občina Cerklje na Gorenjskem, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili razsvetljavo kraja dogodka. V nesreči sta se dve osebi poškodovali, oskrbeli so ju reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.25 sta na avtocesti Trojane–Blagovica, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in ACB Vransko so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in vozili premaknili na odstavni pas. Na kraju so bile pristojne službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 22.25 je v naselju Krajna, občina Tišina, osebno vozilo trčilo v most. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, ter nudili pomoč reševalcem NMP. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP Murska Sobota prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 11.34 sta na regionalni cesti Črnomelj–Črmošnjice pri naselju Lokve, občina Črnomelj, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pomagali reševalcem NMP Črnomelj pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe, ki je bila prepeljana v SB Novo mesto.

Izpostava Ptuj

Ob 14.07 so v Malem Okiču, občina Cirkulane, gasilci PGD Cirkulane iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okoli 6000 litrov vode.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 6.33 je v naselju Dragomilo v občini Šmarje pri Jelšah zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Lastniki so omejili požar, gasilci PGD Šmarje pri Jelšah pa so dokončno pogasili požar, prezračili prostore in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Koper

Ob 9.22 je v Čevljarski ulici v Kopru zaradi pregretega dimnika zagorela strešna izolacija. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Ob 18.46 so v naselju Movraž, občina Koper, gorele saje v dimniku. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper in PGD Movraž so lastniki požar sami pogasili. Gasilci so opravili strokovni pregled s termovizijsko kamero. Lastnikom so odsvetovali nadaljnjo kurjenje.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.52 so v Brezovici pri Ljubljani, občina Brezovica, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Brezovica pri Ljubljani, Vnanje Gorice in Notranje Gorice – Plešivica so požar pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.55 se je na Čečovju v Ravnah na Kotorskem smodila pozabljena hrana na štedilniku v večstanovanjskem objektu. Gasilci KGZ in PGD Ravne na Koroškem so s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje, odstavili hrano s štedilnika in prezračili prostore. Reševalci NMP so oskrbeli enega stanovalca, ki se je nadihal dima.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 11.54 je v Škofji vasi v občini Celje zagorel delovni stroj. Lastnik je sam pred prihodom gasilcev z ročnim gasilnim aparatom pogasil začetni požar. Gasilci PGE Celje in PGD Škofja vas so s termovizijsko kamero pregledali stroj ter odklopili akumulator.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.28 je na Cesti na Bokalce v Ljubljani gorelo osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Brdo so požar pogasili.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.45 je na cesti Novel–Temnica, občina Miren - Kostanjevica, zagorelo pod pokrovom motorja osebnega vozila. Gasilci PGD Kostanjevica so požar pogasili in sanirali cestišče.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 12.28 je v Stenici, občina Vitanje, zagorela suha trava in podrast na površini okoli 250 kvadratnih metrih. Požar so omejili in pogasili gasilci PGD Vitanje in Socka.

Ob 17.41 je na Zbelovski Gori, občina Slovenske Konjice, gorelo v gozdu. Gasilci PGD Slovenske Konjice, Zbelovo in Loče so požar pogasili, pregledali širšo okolico požara ter prekopali del gozda. Zgorelo je okoli 1,5 hektarja mešanega gozda.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.11 je pred športno dvorano v Medvodah gorel kup papirja. Gasilci PGD Preska Medvode so pogorišče zalili z vodo in očistili parkirišče.

Ob 12.25 je v gozdu v bližini križišča Saveljske in Obvozne ceste v Ljubljani tlelo kurišče velikosti okoli štiri kvadratne metre. Ogenj so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ježica.

Ob 12.45 so v Taborski ulici v Grosuplju gasilci PGD Grosuplje pogasili gorečo travo in grmovje na površini približno okoli 1300 kvadratnih metrov.

Ob 12.56 je ob Horjulski cesti v občini Dobrova - Polhov Gradec gorela trava in podrast. Gasilci PGD Dobrova so pogasili požar na površini okoli 1000 kvadratnih metrov.

Ob 17.59 je v Mekinjah v občini Kamnik gorela podrast v gozdu na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar je do prihoda gasilcev PGD Kamnik omejil občan. Gasilci so pogasili žarišča in okolico izdatno prelili z vodo.

Ob 17.59 je v naselju Mizni Dol v občini Vrhnika gorela gozdna podrast na površini okoli 2000 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Zaplana, Verd, Stara Vrhnika in Vrhnika.

Ob 18.54 je na Trati v Kočevju gorel trava. Gasilci PGD Kočevje so požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov pogasili.

Ob 20.38 je na Trati V Kočevju gorela trava. Gasilci PGD Kočevje so požar, na površini okoli 250 kvadratnih metrov, pogasili.

Ob 22.41 so na Taborski cesti v Grosupljem goreli odpadki na površini okoli pet kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Grosuplje.

Izpostava Maribor

Ob 11.35 je v naselju Savinsko, občina Makole, občanki pri kurjenju vejevja ogenj ušel izpod nadzora. Gasilci PGD Makole so pogasili travniški požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov.

Ob 12.22 so v Črešnjevcu, občina Slovenska Bistrica, gorele ciprese. Gasilci PGD Slovenska Bistrica in PGD Pragersko so požar pogasili.

Ob 19.08 je v naselju Selnica ob Dravi v istoimenski občini gorel kup vej na površini dveh kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Selnica ob Dravi.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.38 je pri naselju Mihovica, občina Šentjernej, gorela suha trava in podrast. Gasilci PGD Šentjernej so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Ob 15.03 je v naselju Medvedjek, občina Trebnje, gorela suha trava. Gasilci PGD Veliki Gaber so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 16.04 so v ulici Pie in Pina Mlakarja v Novem mestu, gorele ciprese in suha trava. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili ciprese in okoli 20 kvadratnih metrov suhe trave.

Ob 18.02 je v ulici Pod Barončevim hribom v Novem mestu, gorela suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov.

Ob 18.15 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto so pogasili požar na površini okoli 10 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 14.50 je v naselju Studeno, občina Postojna, gorela trava in borova drevesa. Gasilci PGD Studeno so pogasili požar na površini okoli pol hektarja.

Ob 15.34 je pri naselju Sabonje, občina Ilirska Bistrica, gorela trava in suho listje na površini okoli 100 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Podgrad.

Izpostava Ptuj

Ob 14.50 je v naselju Skorišnjak, občina Videm, zagorel travnik in podrast. Gasilci PGD Leskovec so pogasili požar na površini okoli enega hektarja.

Ob 15.13 so v Loperšicah, občina Ormož, gorele ciprese. Lastnik je še pred prihodom gasilcev omejil požar, gasilci PGD Loperšice so dokončno pogasili ciprese.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.28 je v Ledarski ulici v Ljubljani gorelo več zabojnikov za odpadke. Požar, ki je delno poškodoval tudi vozilo v neposredni bližini, so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zg. Šiška.

Ob 23.51 so v Mladinski ulici v Ljubljani goreli štirje zabojniki za komunalne odpadke ob stanovanjski hiši. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podutik Glince so požar pogasili in pogoreli material ohladili. Opravili so tudi pregled s termovizijsko kamero napušča strehe in opaža ter ugotovili, da je bil rahlo izpostavljen temperaturi, zato so ga prelili z vodo.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 12.10 so na Gradiški poti v Radovljici stanovalci zaznali vonj po plinu. Gasilci GARS Kranj in PGD Radovljica so zavarovali kraj dogodka ter stanovanje pregledali z detektorjem plina, ki pa ga niso zaznali.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 13.56 so v Klečah pri Dolu v občini Dol pri Ljubljani v sklopu občinske čistilne akcije ob poljski cesti našli več odloženih kant z odpadnim motornim oljem. Iz ene je tekočina iztekala po poljski poti. Gasilci GB Ljubljana so preprečili iztekanje, postavili kante na stabilno podlago in odstranili onesnaženo zemljino. Na kraju je bila policija. Za odvoz sodov in onesnažene zemljine bo poskrbelo pooblaščeno podjetje.

Izpostava Postojna

Ob 9.52 je na parkirišču pokopališča na Uncu, občina Cerknica, iz vozila izteklo motorno olje. Gasilci PGD Cerknica so nevtralizirali in počistili razlite motorne tekočine.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 11.26 sta na Bleiweisovi cesti v Kranju pripadnika Državna enota za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije prevzela večje število starih nabojev za puško iz obdobja 2. svetovne vojne. Neeksplodirana ubojna sredstva sta do uničenja uskladiščila v pristojnem skladišču.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.04 so v naselju Šempeter pri Gorici, občina Šempeter - Vrtojba, naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila topovsko granato kalibra 149 mm, mase 41,7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 10.42 so v Vrtojbi, občina Šempeter-Vrtojba, naleteli na topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta odstranila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije.

Ob 13.06 je občanka v Opatjem Selu, občina Miren - Kostanjevica, v gozdu naletela na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in na varno uskladiščila topolsko granato kalibra 80 mm, mase 7,5 kg, avstro ogrske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Ptuj

Ob 9.50 sta v Gomili pri Kogu, občina Ormož, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno minometno mino kalibra 82 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 3.38 je v ulici Na okopih v Celju v stanovanju večstanovanjskega objekta iztekala voda. Gasilci PGE Celje so ob prisotnosti policije in upravnika objekta s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in zaprli ventil za vodo.

Izpostava Kranj

Ob 10.37 je na Cesti Maršala Tita na Jesenicah v dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom iz dvigala rešili osebo in dvigalo izklopili iz delovanja.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.46 so v Kidričevi ulici v Kočevju gasilci PGD Kočevje iz okvarjenega dvigala rešili štiri ujete osebe.

Izpostava Maribor

Ob 7.50 so v Borovi vasi, občina Maribor, gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata v stanovanje in reševalcem NMP omogočili dostop do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/