Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. marca 2023

Potresi

Izpostava Novo mesto

Ob 12.51 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic, Agencije RS za okolje, zabeležili potres magnitude 1,7 v bližini Šentjerneja, 71 km vzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci v okolici Šentjerneja. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98). 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih 

Izpostava Kranj 

Ob 15.09 si je v Ratečah, občina Kranjska Gora, smučarka poškodovala nogo. Reševalci GRS Rateče so jo na kraju oskrbeli in prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice v nadaljnjo oskrbo. 

Delovne in rudniške nesreče 

Izpostava Novo mesto 

Ob 13.27 je pri naselju Potok, občina Straža, v gozdu pri podiranju drevo padlo krajanu na nogo in ga poškodovalo. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Vavta vas so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu poškodovanca do reševalnega vozila. Reševalci NMP Novo mesto so ga oskrbeli in prepeljali v SB Novo mesto.

Reševanja obolelih oseb 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 12.25 so na Tovarniški cesti v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina pri oskrbi obolele osebe. 

Pogrešane osebe, živali in stvari 

Izpostava Maribor 

Ob 7.00 se je na območju naselja Zamarkova v občini Lenart pod vodstvom policije pričelo iskanje pogrešane osebe. Območje so preiskali gasilci PGD Lenart, Voličina, Sveta Trojica, Selce, kinologi in vodniki z reševalnimi psi Štajerske regije. Ob 10.58 je bila oseba najdena v naselju Lormanje.

Nesreče v cestnem prometu 

Izpostava Kranj 

Ob 7.20 sta na lokalni cesti v Rožni Dolini, občina Radovljica, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovani v nesreči ni bilo. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 17.02 je na regionalni cesti Kočevje–Ribnica pri naselju Mrtvice, občina Kočevje, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci PGD Kočevje so na vozilu odklopili akumulator ter nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči je nastala le materialna škoda. 

Ob 20.30 je na Štajerski cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v obcestno ograjo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator na vozilu. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb. 

Izpostava Nova Gorica 

Ob 8.04 sta na vrtojbenski obvoznici v občini Šempeter - Vrtojba v naletu trčili osebni vozili. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo. 

Izpostava Trbovlje 

Ob 20.44 je v naselju Podlipovica, občina Zagorje ob Savi, osebno zdrsnilo v potok. Gasilci PGD Zagorje mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, izvlekli vozilo nazaj na vozišče in nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila na tovornjak.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 21.12 je v bližini Dolenjske ceste v naselju Lavrica, občina Škofljica, vlak zbil osebo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu opreme na kraj trka in policistom pri iskanju osebnih stvari preminulega.

Požari v objektih 

Izpostava Brežice

Ob 1.29 je v Dobah, občina Kostanjevica na Krki, gorelo v kurilnici stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Kostanjevica in Prekopa so požar pogasili, prezračili prostore, izpraznili kurilnico in odstranili plinsko jeklenko ter opravili pregled s termovizijsko kamero. Na kraju so bili prisotni tudi policisti PP Krško.

Izpostava Celje

Ob 12.19 je v naselju Črni vrh, občina Tabor, gorela toplotna črpalka v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Loke, Kapla-Pondor in Ojstriška vas-Tabor so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar ter pregledali prostore s termovizijsko kamero.

Ob 22.37 je na Tovarniški cesti v Slovenskih Konjicah zaradi pregretja dimnika stanovanjske hiše zagorela izolacija. Gasilci PGD Slovenske Konjice so odstranili izolacijo, izpraznili peč, prezračili hišo in pregledali objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 18.59 so v Bistrici pri Tržiču, občina Tržič, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču so saje pogasili, pregledali dimniško tuljavo in okolico s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.19 se je na Cesti dveh cesarjev v Ljubljani sprožil avtomatski javljalnik požara v regijskem centru za ravnanje z odpadki. Gasilci GB Ljubljana so našli tleč suh prah med odpadki v sušilni napravi, požar pogasili in skupaj z zaposlenimi odstranili tlečo snov.

Ob 23.35 je na ulici Zvezda v Ljubljani gorela lesena baraka. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Ljubljana Šentvid.

Izpostava Maribor

Ob 17.12 je v naselju Brunšvik, občina Starše, gorela garaža. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Starše in Prepolje so požar na objektu pogasili, prezračili in pregledali objekt s termovizijsko kamero. Osebi, ki se je nadihala dima, so gasilci nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP.

Izpostava Murska Sobota

Ob 18.57 se je na Glavni ulici v naselju Pušča, občina Murska Sobota, pregrela kurilna peč stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Pušča in Murska Sobota so izpraznili kurišče in ohladili peč.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.36 so v naselju Tanča Gora, občina Črnomelj, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dragatuš in Tanča Gora so nadzorovali izgorevanje saj, dimniško tuljavo in okolico pregledali s termovizijsko kamero ter prezračili prostore.

Ob 22.28 so v ulici Ob Težki vodi v Novem mestu gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so nadzorovali izgorevanje saj, s termovizijsko kamero pregledali dimnik in okolico. Gasilci so lastniku odsvetovali nadaljnjo kurjenje do prihoda pristojne dimnikarske službe.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 5.02 je na Partizanski cesti v Velenju v podjetju gorel viličar. Pred prihodom gasilcev so zaposleni pogasili požar. Gasilci PGE Velenje so odklopili akumulator in pregledali viličarja.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 14.41 je med naseljema Trsek in Popetre v občini Koper v gozdu gorelo listje. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PDG Babiči.

Izpostava Kranj

Ob 20.41 je v bližini naselja Zasip, občina Bled, zagorel lesen objekt. Gasilci PGD Bled, Zasip, Zabreznica, Smokuč in GARS Jesenice so požar, ki je barako uničil v celoti, pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.10 je pri naselju Mokri potok, občina Kočevje, gorelo na travniku. Gasilci PGD Kočevska reka in Morava so pogasili okoli 20 kvadratnih metrov goreče suhe trave in podrasti.

Ob 17.20 sta v Črnelskem gozdu pri Radomljah, občina Domžale, goreli suha podrast in trava. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci CZR Domžale in PGD Radomlje.

Ob 20.10 je v bližini ulice Trata XIV v Kočevju gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Maribor

Ob 15.49 je ob Slovenski ulici v Šentilju v Slovenskih goricah gorela trava. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Šentilj.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.14 je v ulici Šmihel v Novem mestu ob cesti gorel kup odpadnega lesa. Požar so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Ob 17.25 je v bližini naselja Hudenje, občina Škocjan, gorela suha trava na površini okoli 800 kvadratnih metrov. Požar so omejili in pogasili gasilci PGD Grmovlje.

Ob 18.51 sta pri naselju Hudeje, občina Trebnje, gorela grmičevje in suha trava. Požar na površini okoli pol hektarja so pogasili gasilci PGD Trebnje in Račje selo.

Ob 18.25 je v ulici Šmihel v Novem mestu med železniško progo in cesto gorela suha trava. Požar na površini okoli 20 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.37 so ob Majcenovi ulici v Trbovljah goreli trava in drevesni panji. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so požar, v velikosti okoli 100 kvadratnih metrov pogasili in lastniku odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 15.15 sta na Dečkovi cesti v Celju gasilca PGE Celje pogasila požar v košu za odpadke.

Izpostava Kranj

Ob 17.50 se je na Poljanski cesti v Gorenji vasi, občina Gorenja vas – Poljane, kadilo iz zabojnika za odpadke. Gasilci PGD Gorenja vas so pogasili gorečo vsebino zabojnika.

Izpostava Ljubljana

Ob 23.15 je na Ljubljanski cesti v Trzinu gorel zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci PGD Trzin.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 17.59 je na Jesihovem Štradonu v Ljubljani v stanovanjski hiši na plinski peči puščal zemeljski plin. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil za dovod plina v objekt, prostore prezračili in izmerili koncentracijo plinov v ozračju. Gasilci so iz prostorov iznesli poškodovano jeklenko.

Nesreče z nevarnimi snovmi 

Izpostava Kranj

Ob 21.25 so med naseljem Britof in Primskovo v Kranju gasilci GARS Kranj in dežurni delavci KP Kranj nevtralizirali razlite tekočine in očistili vozišče v dolžini okoli dveh kilometrov.

Izpostava Maribor

Ob 8.00 je bilo v Spodnjem Dupleku, občina Duplek, po vozišču v dolžini okoli 1500 metrov razlito pogonsko gorivo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali gorivo, sanacijo vozišča pa je izvedlo pristojno cestno podjetje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.04 je v naselju Drakovci, občina Ljutomer, iz tovornega vozila izteklo okoli 20 litrov goriva. Gasilci PGD Ljutomer so nevtralizirali madež v dolžini okoli 300 metrov in očistili cestišče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.50 je v Lapajnetovi ulici v Idriji v industrijskem obratu pri premiku delovnega stroja iztekalo olje po vozišču. Gasilci PGD Idrija so nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli 200 metrov in očistili vozišče.

Ob 13.25 so na cesti Idrija–Spodnja Idrija pri Marofu v Idriji gasilci PGD Idrija nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli 250 metrov in očistili vozišče.

Izpostava Ptuj

Ob 9.53 so na Slovenski cesti v Središču ob Dravi gasilci PGD Ormož in Središče ob Dravi nevtralizirali oljni madež v dolžini okoli štiri kilometre.

Tehnična in druga pomoč 

Izpostava Celje

Ob 17.38 so v naselju Ostrožno pri Ločah v občini Slovenske Konjice gasilci PGD Loče s tehničnim posegom izvlekli osebno vozilo iz neutrjenega terena nazaj na vozišče. 

Izpostava Ljubljana

Ob 4.47 je na Bratovševi ploščadi v Ljubljani v stanovanju, v fazi adaptacije, iztekala voda iz sistema za ogrevanje. Gasilci GB Ljubljana so zatesnili mesta iztekanja.

Ob 17.20 je na Robovi cesti na Vrhniki v prodajalni s stropa iz vodovodne cevi iztekala voda. Gasilci PGD Stara Vrhnika in Vrhnika so zaprli glavni vodovodni ventil in iz prostora posesali vodo.

Izpostava Maribor

Ob 00.59 so v naselju Bukovec, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Zgornja Polskava nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 10.49 so v Ulici Vita Kregarja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor do prihoda reševalcev nudil prvo pomoč oboleli osebi in jo nato prenesli iz drugega nadstropja poslovnega objekta s pomočjo avto lestve. Reševalci NMP Maribor so obolelo osebo dokončno oskrbeli na kraju in jo prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 5.58 so na cesti Moščanci–Košarovci, občina Puconci, gasilci PGD Moščanci odstranili z vozišča podrto drevo.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/