Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon z ministrom Tajanijem o narodnih manjšinah in skupnih interesih na Zahodnem Balkanu

Podpredsednica vlade in ministrica za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije Tanja Fajon je danes na obisku v Ljubljani gostila podpredsednika Sveta ministrov in ministra za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Italijanske republike Antonia Tajanija. Gre za prvi obisk visokega predstavnika italijanske vlade po menjavi oblasti.

"Z ministrom sva se danes zavezala k dobremu sodelovanju in h krepitvi prijateljskih, že tradicionalno dobrih vezi med državama. Poznava se že dolgo, oba sva po duši Evropejca", je dejala ministrica in izpostavila, da državi gojita dobrososedske odnose in tudi v okviru Evropske unije zagovarjata njene temeljne vrednote. Pogovor je tekel tudi o gospodarskem sodelovanju, predvsem na področju turizma, okrepljenih prometnih povezavah med obema prestolnica ter o vzajemni podpori poslovanju podjetij v obliki organizacije poslovnega foruma.

V luči trenutnih varnostnih, gospodarskih, energetskih, podnebnih, migracijskih in drugih izzivov, s katerimi se sooča Evropa, sta se državi zavezali tudi h krepitvi sodelovanja v širši regiji. "Slovenija in Italija si prizadevata za izgradnjo mirne in uspešne Unije ter za nadaljnjo krepitev dobrososedskih odnosov v Severnem Jadranu, širšem Sredozemlju in na Zahodnem Balkanu. "Zavezala sva se tudi za odločno, ambiciozno in skupno podporo najinih držav državam Zahodnega Balkana na njihovi čimprejšnji poti v EU", in dodala, da so stabilnost, varnost in blaginja Zahodnega Balkana ključnega pomena za celotno Evropsko unijo.

Ministrica Fajon je italijanski strani prenesla pričakovanja slovenske narodne skupnosti v Italiji, predvsem glede zajamčenega zastopstva Slovencev v predstavniških telesih tako na deželni kot državni ravni ter rešitve vprašanja dostopnosti izobraževanja v maternem, slovenskem jeziku. "To je za obstoj slovenske narodne skupnosti življenjskega pomena, zato me veseli, da je minister Tajani izkazal precejšnjo podporo in razumevanje".

Ministra sta prav tako ocenila, da je z vidika sodelovanja med državama in dobrega sosedstva izjemnega pomena čezmejni projekt Evropska prestolnica kulture GO!2025 obeh Goric, ki bo vzpostavil nove, čvrste temelje sobivanja in soustvarjanja. "Pred nami je lep projekt EPK, ki nas bo močno povezal. Verjamem, da bova skupaj obiskala povezani Gorici", je ob tem dejala ministrica. "Z reševanjem odprtih vprašanj želimo pokazati, da zmoremo in znamo sodelovati in soustvarjati".

Tema pogovora med ministroma je bilo tudi upravljanje migracij, pri čemer sta se sogovornika strinjala, da migracije niso le vprašanje dveh držav, ampak skupni izziv, ki bi ga bilo treba nasloviti na ravni Evropske unije. Ob tem je ministrica izrazila pričakovanja po čimprejšnjem tristranskem srečanju Slovenije, Italije in Hrvaške, ki bo med drugim "namenjeno tudi pogovorom o tem, kako sodelovati pri premagovanju neurejenih migracij, kar je izziv predvsem za sosednjo Italijo".

Sogovornika sta pozornost namenila tudi razmeram v Ukrajini in poudarila odločno in enotno podporo ukrajinskemu ljudstvu in ozemeljski celovitosti Ukrajine.

Izpostavljeno je bilo tudi odlično sodelovanje obeh držav na področju energetike v odziv na zaostrene razmere zaradi vojne v Ukrajini. Slovenija in Italija sta v letu 2022 sklenili dvostranski sporazum o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljive oskrbe s plinom, v tem okviru pa je bil še zlasti pomemben dogovor o dobavi zemeljskega plina iz Alžirije za slovenske potrebe preko italijanskih plinovodov.