Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Štucin opravil konzultacije s poljskim ministrom za EU

Državni sekretar Marko Štucin je danes v Ljubljani gostil poljskega ministra za EU Szymona Szynkowskega vel Sęka. Poleg dvostranskih odnosov so bile v ospredju pogovorov aktualne evropske in mednarodne teme.
Državni sekretar Marko Štucin je gostil ministra za EU v Uradu predsednika vlade Republike Poljske Szymona Szynkowskega vel Sęka

Državni sekretar Marko Štucin je gostil ministra za EU v Uradu predsednika vlade Republike Poljske Szymona Szynkowskega vel Sęka | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Sogovornika sta se zavzela za nadaljnje poglabljanje prijateljskih vezi in razvejanih odnosov med Slovenijo in Poljsko. Opravila sta poglobljeno izmenjavo mnenj o razmerah v Ukrajini, vključno z vprašanjem odgovornosti za vojne zločine. Pri tem sta poudarila pomen nadaljnje podpore Ukrajini in ohranjanja pritiska EU na Rusko federacijo. Izmenjala sta poglede tudi glede Zahodnega Balkana, pri čimer se je državni sekretar Štucin zavzel za močno podporo državam regije na njihovi evropski poti, saj je širitev EU z državami v regiji v našem strateškem interesu.

Sogovornika sta poleg tega izmenjala poglede na aktualna vprašanja EU, predvsem glede krepitve konkurenčnosti evropskega gospodarstva, iskanja skupnih rešitev na področju energetike, ter glede prihodnosti Evrope. Prav tako sta obravnavala migracije, pri čemer se je državni sekretar Štucin zavzel za polno delovanje schengenskega območja in odpravo nadzora na notranjih mejah.