Skoči do osrednje vsebine

Dodatni humanitarni prispevek Slovenije za solidarnost z venezuelskimi begunci in migranti

Državni sekretar Samuel Žbogar je na mednarodni konferenci za solidarnost z venezuelskimi begunci in migranti ter državami in skupnostmi v regiji, ki so jih sprejele, napovedal dodatni humanitarni prispevek Slovenije v višini 80 tisoč evrov. Prispevek bo prek Mednarodnega odbora Rdečega križa namenjen venezuelskim beguncem in migrantom v Kolumbiji, Ekvadorju in Peruju, in sicer v dveh delih.
Državni sekretar Žbogar virtualno na mednarodni konferenci za solidarnost z venezuelskimi begunci in migranti

Državni sekretar Žbogar virtualno na mednarodni konferenci za solidarnost z venezuelskimi begunci in migranti | Avtor: Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Mednarodna konferenca solidarnosti z venezuelskimi begunci in migranti in državami ter skupnostmi v regiji, ki so jih sprejele, je potekala v Bruslju 16. in 17. marca 2023 v organizaciji Evropske Unije, Kanade, Urada Visokega komisarja ZN za begunce, Mednarodne organizacije za begunce (angleško International Organization for Migration - IOM), kot sovoditelja regionalne med- agencijske koordinacijske platforme za begunce in migrante iz Venezuele.

Konferenco so uvodoma nagovorili Evropski komisar Janez Lenarčič, minister za razvojno sodelovanje Kanade Harjit S. Sajjan, visoki komisar Združenih Narodov za begunce Grandi, generalni direktor Mednarodne organizacije za begunce  Vitorino ter visoki predstavniki več držav regije in držav donatoric iz vsega sveta ter predstavniki mednarodnih finančnih institucij (Evropska investicijska banka, Medameriška razvojna banka, Svetovna banka). Govorci so poudarili obsežnost in dolgotrajnost venezuelske krize, ki je največja v tej regiji v zgodovini, saj je državo doslej zapustilo več kot 7,1 milijona ljudi, od tega jih je skoraj 5 milijonov našlo zatočišče v državah regije. Izpostavili so pomen mednarodne pomoči in vlogo skupnosti, ki so sprejele begunce in migrante ter pomen socialno-ekonomske vključenosti le-teh, kot enega ključnih za reševanje krize.

Na konferenci solidarnosti, že četrti zapored in drugi v so-organizaciji s predstavniki venezuelskih beguncev in migrantov, so nekateri begunci in migranti predstavili svojo izkušnjo begunstva, predstavniki  organizacij civilne družbe in lokalnih skupnosti gostiteljic, pa izkušnje pomoči ter vključevanja v okoljih, ki so jih sprejela.

Državni sekretar Žbogar se je zahvalil organizatorjem konference ter poudaril pomen solidarnosti v dolgotrajnih krizah kot je ta. Izpostavil je pomen držav in skupnosti, ki so sprejele venezuelske begunce in migrante. Seznanil je, da Slovenija že od 2019 zagotavlja humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu v Venezueli in v sosednjih državah. Tako je med drugim namenila pomoč zdravstvenemu sektorju, aktivnostim za opolnomočenje žensk Venezuele ter beguncem in migrantom v Braziliji. Letos pa bomo pomoč namenili beguncem in migrantom v Kolumbiji, Peruju in Ekvadorju, ponovno  preko Mednarodnega odbora Rdečega križa.

Poleg tega Slovenija namenja pomoč mnogim družinam slovenskih potomcev iz Venezuele, ki so v zadnjih treh letih našle svoj nov dom v Sloveniji ter nadaljuje s pomočjo družinam, ki so še v Venezueli.