Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. marca 2023.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 11.03 se je na smučišču Krvavec, občina Cerklje na Gorenjskem, pri padcu poškodoval smučar. Reševalec na smučišču in gorski reševalci GRS Kranj so poškodovanca na kraju oskrbeli, v UKC Ljubljana pa ga je prepeljal helikopter SV skupaj z dežurno ekipo HNMP Maribor.

Ob 12.51 je v bližini smučišča Vogel, občina Bohinj, jadralni padalec zasilno pristal na drevesu. Z drevesa se je nepoškodovan rešil sam pred prihodom gorskih reševalcev GRS Bohinj, ki so nato s tehničnim posegom odstranili padalo z drevesa.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.29 sta v naselju Rečica ob Paki, občina Šmartno ob Paki, trčila traktor in kolesar. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka in nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje, ki so osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Ob 16.29 se je v ulici Šmiklavž v naselju Nova Štifta, občina Gornji Grad, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Nazarje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na kolesa ter nudili pomoč delavcem avto vleke pri nalaganju vozila na tovornjak in reševalcem NMP Mozirje pri oskrbi dveh ponesrečenih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.13 sta na južni Ljubljanski obvoznici, občina Ljubljana, trčili osebno in tovorno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 18.49 je v naselju Katarija, občina Moravče, osebno vozilo trčilo v drevo. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter reševalcem NMP Domžale nudili pomoč pri oskrbi ponesrečenega voznika.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.32 je na cesti Reka–Želin, občina Cerkno, voznik osebnega vozila povozil srno. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. Nastala je materialna škoda.

Izpostava Postojna

Ob 7.32 je na cesti med Šmarjami in Križem, občina Sežana, zaradi slabosti voznik z osebnim vozilom zapeljal s cestišča. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulator. Obolelega voznika so reševalci NMP Sežana na kraju oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Brežice

Ob 12.48 je v bližini Glavnega trga v Sevnici vlak povozil občana. Gasilci PGD Sevnica so zavarovali kraj dogodka ter nudili pomoč reševalcem NMP Krško in potnikom pri sestopu z vlaka. Oseba je zaradi hudih poškodb preminula na kraju nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 5.50 so v Ojstriški vasi, občina Tabor, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ojstriška vas - Tabor, PGD Loke in PGD Kapla Pondor so zaprli dovod zraka v peči, odstranili gorljiv material ter s termovizijsko kamero pregledali dimnik in objekt.

Ob 9.27 so v naselju Letuš, občina Braslovče, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Letuš in Braslovče so zaprli dovod zraka v peč, odstranili gorljiv material ter pregledali dimnik in objekt s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 10.34 je na Cesti maršala Tita na Jesenicah zagorelo na balkonu stanovanja. Požar so pogasili gasilci GARS Jesenice.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.10 je v naselju Srednja vas pri Dragi, občina Loški potok, zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Požar, ki je zajel celotno ostrešje in del pritličja, so pogasili gasilci PGD Hrib, Trava, Retje, Mali Log, Travnik in Podpreska.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.45 so v naselju Gančani, občina Beltinci, zagorele saje v dimniku. Gasilci PGD Gančani in Beltinci so nadzorovali izgorevanje saj do prihoda dimnikarske službe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.50 je v naselju Gorenja Trebuša v občini Tolmin zagorelo v stanovanjskem objektu. Lasniki so požar pogasili pred prihodom gasilcev PGD Dolenja Trebuša, Tolmin in Most na Soči, ki so nato pregledali in prezračili prostore.

Ob 16.52 so na Prešernovi ulici v Idriji zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so goreče saje pogasili, očistili dimniško tuljavo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 18.40 so v ulici Gorska pot v Idriji zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Idrija so pogasili tleče saje, očistili dimniško tuljavo, okolico pregledali s termovizijsko kamero in svetovali obisk dimnikarske službe.

Ob 21.45 je na Panovški cesti v Kromberku, občina Nova Gorica, zagorelo v industrijskem objektu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in PGD Nova Gorica so pogasili požar, prezračili zadimljene prostore in opravili varnostni pregled. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Postojna

Ob 11.39 je v poslovni coni Javor v Pivki zaradi gradbenih del v podjetju zagorelo večje število kritin na paletah. Gasilci PGD Pivka so pogasili požar, požarišče dodatno zalili z vodo in kritino prestavili iz skladišča.

Ob 19.59 se je na Kolodvorski cesti v Pivki v zaklenjenem stanovanju na štedilniku smodila pozabljena hrana. Gasilci PGD Pivka so v prisotnosti policije vstopili v stanovanje, odstranili posodo in prezračili stanovanje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 1.56 je ob Cesti na Ostrožno v Celju zagorel kup odpadnega vejevja. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 15.32 se je na Rudarski cesti v Velenju v objektu sprožil alarm za ogljikov monoksid. Gasilci PGE Velenje so izmerili vrednost plina in zaradi previsoke koncentracije prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.55 so na Cesti IX. korpusa v naselju Solkan, občina Nova Gorica, delavci gradbenega podjetja poškodovali del plinovoda. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so zavarovali območje dogodka, pregledali okolico in usmerjali promet. Obveščena je bila tudi policija in predstavnik OŠ CZ Nova Gorica. Poškodovani plinovod so sanirali delavci pristojnega plinskega podjetja.

Izpostava Postojna

Ob 19.36 so v industrijski coni Risnik v občini Divača zaznali močan vonj po amonijaku. Gasilci ZGRS Sežana so na kraju ugotovili, da se vonj širi iz cisterne za prevoz nevarnih snovi, iz katere je zaradi odprtih ventilov iztekala tekočina. Gasilci so zavarovali kraj dogodka, opravili meritve, zaprli ventile in nevtralizirali izteklo tekočino. Večje škode ni bilo.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 19.12 so v Zgornjih Gameljnah, občina Ljubljana, stanovalci v stanovanjski hiši zaznali vonj po razredčilu, ki naj bi prihajal iz odtoka v kopalnici. Gasilci GB Ljubljana so opravili meritve plinov, ki niso pokazale odstopanj ter pregledali kanalizacijske jaške. Na kraju je bila policija, obveščen je bil dežurni JP VOKA SNAGA.

Izpostava Maribor

Ob 8.24 so se v naselju Rače, občina Rače – Fram, na površju bazenov čistilne naprave pojavili madeži naftnih derivatov. Gasilci JZ GB Maribor so nudili pomoč delavcem pooblaščenega podjetja za ravnanje z odpadki pri prečrpavanju deset kubičnih metrov mešanice nafte in vode iz bazenov, z vpojnimi črevesi in pivniki odstranjevali nafto ter postavili vpojno bariero na izpustu vode iz čistilne naprave v potok. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Izpostava Postojna

Ob 12.00 je na Cesti na Lenivec v Sežani iz kombiniranega vozila iztekalo gorivo. Gasilci ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka in preprečili nadaljnje iztekanje goriva. Izteklo gorivo je posul dežurni delavec cestnega podjetja.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.46 se je na Koloniji 1. maja v Trbovljah pri raztovarjanju razsutega tovora tovorno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka in preprečili iztekanje motornega olja. Ena oseba se je lažje poškodovala.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Brežice

Ob 13.18 je v Spodnji Libni, občina Krško, delavec pri zemeljskih delih naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta na varnem kraju uničila minometno mino kalibra 81mm, jugoslovanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne. Za zavarovanje kraja najdbe in uničenja so poskrbeli policisti PP Krško.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.04 so v bližini naselja Tolminski Lom, občina Tolmin, naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila štiri nevarne najdbe italijanske, avstro-ogrske in francoske izdelave, skupne mase 17,15 kilograma iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 15.15 je v naselju Kromberk, občina nova Gorica, občanka na svoji parceli naletela na topovsko granato (šrapnel) kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarno najdbo odstranila in do uničenja uskladiščila.

Ob 17.04 je v bližini naselja Vrtoče v občini Miren - Kostanjevica občan naletel na neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila tri ročne bombe in topovski vžigalnik skupne mase 0,795 kg, italijanskega izvora iz obdobja 1. in 2. svetovne vojne.

Izpostava Ptuj

Ob 9.26 sta v bližini železniške postaje v Središču ob Dravi pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Vzhodnoštajerske regije odstranila in do uničenja uskladiščila najdeno topovsko granato kalibra 75 milimetrov iz obdobja 2. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 2.04 je na Tbilisijski ulici v Ljubljani v stanovanju večstanovanjskega objekta počila vodovodna cev. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventil in posesali razlito vodo.

Ob 20.56 so v Usnjarski ulici v Domžalah gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 9.39 je na Cvetlični ulici v Slovenski Bistrici podtalna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Vodo so prečrpali gasilci PGD Zgornja Bistrica.

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.51 so na Cesti IX. korpusa v Ajdovščini gasilci GRC Ajdovščina nudili pomoč oboleli osebi.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/