Skoči do osrednje vsebine

Ministrica Fajon o razlogih za zavrnitev resolucije o uvrstitvi Rusije med podpornice terorizma 

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon je na izredni seji Državnega zbora predstavila razloge za zavrnitev resolucije, ki bi Rusijo uvrstila med države podpornice terorizma. Pri tem je ponovno izrazila močno podporo Ukrajini in poudarila, da moramo, namesto ustvarjanja delitev in razdvajanja, vse napore usmeriti v prekinitev ruske agresije na Ukrajino.

Predlagana resolucija za uvrstitev Rusije med države, ki podpirajo terorizem, ni bila sprejeta, ker zanjo ni pravne podlage, tako v Sloveniji kot na ravni EU. "Resoluciji Evropskega parlamenta, v kateri parlament poziva Svet EU, da oblikuje pravni okvir za uvrščanje držav med podpornike terorizma, se je pridružilo zgolj sedem od 27-ih držav članic EU. To kaže na to, da se večina držav članic Unije zaveda, da resolucija nima nobene praktične vrednosti za trenutne razmere v Ukrajini ter da je za Ukrajino ključen enoten, premišljen in odločen pristop držav članic EU," je povedala ministrica.

"Mednarodno humanitarno pravo določa, da je zločin širjenja terorja nad civilnim prebivalstvom kvalificiran kot vojni zločin in ne kot terorizem. O agresiji, zločinih proti človeštva in kršenju človekovih pravic pa ne bodo odločale države članice EU ampak bodo o tem razsojala sodišča, ki se jim je Slovenija ravno s tem namenom pridružila. Naša skupna odgovornost pa je, da si z vsemi močmi in enotno prizadevamo za vzpostavitev pravnega okvirja, ki bo omogočil pregon, neodvisno in pravično sojenje agresorjem in vojnim zločincem," je poudarila ministrica. 

Ministrica Fajon je v razpravi ponovno jasno, nedvoumno in ostro obsodila rusko vojaško agresijo na Ukrajino in poudarila, da Slovenija zagovarja nedotakljivost meja, ozemeljsko celovitost in suverenost Ukrajine. Poslankam in poslancem je predstavila tudi vso dosedanjo vojaško, materialno in humanitarno pomoč Ukrajini in izpostavila dejstvo, da Slovenija po pomoči Ukrajini sodi med najbolj solidarne države. Ob tem je poudarila, da bo Slovenija nudila pomoč in podporo Ukrajini, ki je žrtev ruske agresije, dokler jo bo le-ta potrebovala in želela. Poslanke in poslance je pozvala še k enotnosti v politiki do Ukrajine in Rusije.

Kot izraz solidarnosti in sočutja z vsemi žrtvami ruske agresije v Ukrajini je ministrica na začetku seje plenum pozvala k minuti molka.