Skoči do osrednje vsebine

Minister Arčon s predstavniki Zveze slovenskih kulturnih društev o prireditvi Slofest 2023

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je danes srečal s predstavniki Zveze slovenskih kulturnih društev (ZSKD ETS). Gre za eno od krovnih kulturnih povezav, ki v Tržaški, Goriški in Videnski pokrajini združuje 87 kulturnih društev slovenske narodne manjšine v Italiji.
Udeleženci sestanka stojijo pred slovensko in evropsko zastavo v avli urada.

Udeleženci sestanka. | Avtor: Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu

Delovanje in aktivnosti zveze je ministru predstavila deželna predsednica Živka Persi, skupaj s sodelavci iz Trsta Markom Ruplom, Sonio Covolo Ciuch in Kim Furlan ter sodelavkama iz Gorice Mariso Pelesson in Evo Sosič. Posebna pozornost je bila namenjena festivalu Slovencev v Italiji Slofest 2023. Na že šesti izvedbi prireditve, ki se od leta 2013 vsako drugo leto odvije v središču mesta Trst, bo tudi letos med 15. in 17. septembrom priložnost za predstavitev bogate dejavnosti Slovencev v deželi Furlanija - Julijska krajina. V desetih letih je projekt prerasel okvirje enkratnega dogodka, poleg septembrskega osrednjega dogajanja, se bo namreč od spomladi do jeseni zvrstilo še več prireditev, ki bodo potekale ne le na Tržaškem temveč tudi na Goriškem in v Videnski pokrajini. Kot vsako leto bodo k pripravi festivalskega dogajanja povabili vse slovenske ustanove v Italiji.

Beseda je prav tako tekla o projektu Evropske prestolnice kulture, ki bo leta 2025 v Novi Gorici in Gorici. Kot so povedali današnji gostje, že razmišljajo o vsebinah, s katerimi bodo del te izjemne priložnosti, k temu jih je danes še dodatno spodbudil minister Arčon. Na današnjem sestanku je minister napovedal tudi skupno srečanje s krovnimi kulturnimi zamejskimi organizacijami iz vseh štirih sosednjih držav, ki bo namenjeno krepitvi medsebojnih stikov, izmenjavi idej in predstavitvi dobrih praks.