Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. marca 2023.

Močan veter

Izpostava Maribor

Ob 9.52 je v naselju Kumen, občina Lovrenc na Pohorju, močan veter odkril streho stanovanjske hiše. Del odkrite strehe so s folijo prekrili gasilci PGD Lovrenc na Pohorju.

Ob 13.16 je v naselju Log v občini Ruše močan veter na cestišče podrl dve drevesi. Odstranili so ju gasilci PGD Bistrica ob Dravi.

Ob 13.18 so v naselju Spodnje Partinje, občina Lenart, gasilci PGD Lenart odstranili drevo, ki se je podrlo na vozišče.

Ob 16.17 je v naselju Limbuš, občina Maribor, veter odkril streho stanovanjskega objekta. Gasilci JZ GB Maribor so s pomočjo avto lestve namestili strešnike in preprečili zamakanje.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.49 se je na Tomšičevi ulici v Slovenj Gradcu na večstanovanjskem objektu zaradi močnega vetra poškodovala pločevinasta strešna kritina. Poškodovano kritino v dolžini okoli desetih metrov so začasno pritrdili gasilci PGD Slovenj Gradec.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 15.39 sta na Cesti Jaka Platiše v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka in na vozilu odklopili akumulator.

Ob 19.22 sta na avtocesti v bližini naselja Voglje, občina Šenčur, trčili osebno vozilo in osebno vozilo s prikolico. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka do prihoda policije. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Ljubljana

Ob 4.53 se je na ljubljanski obvoznici pri galeriji Strmec v smeri proti Dolenjski, občina Ljubljana, v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, ukleščeno osebo rešili iz vozila in jo prenesli do reševalnega vozila.

Ob 9.02 je na lokalni cesti Dobrova–Polhov Gradec v bližini naselja Briše, občina Dobrova-Polhov Gradec, osebno vozilo zapeljala s cestišča in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Polhov Gradec, Dobrava in GB Ljubljana so s tehničnim posegom rešili voznico iz vozila, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP. Poškodovanko so s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 18.35 je na avtocesti v bližini Vodic osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in zaradi slabe vidljivosti nudili pomoč policistom pri osvetlitvi kraja dogodka. V nesreči se je poškodovala ena oseba. Aktivirani so bili tudi gasilci GB Ljubljana, vendar njihova pomoč ni bila potrebna.

Izpostava Maribor

Ob 20.37 je na Dogoški cesti v Mariboru osebno vozilo zapeljalo na obcestno ograjo. Začetni požar na vozilu so pogasili stanovalci v neposredni bližini. Gasilci JZ GB Maribor so nato zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, pregledali vozilo in policistom nudili pomoč pri osvetlitvi kraja dogodka.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.04 se je na Novomeški cesti v Straži osebno vozilo prevrnilo na bok. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč delavcem vlečne službe. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 11.00 so v naselju Temenica, občina Ivančna Gorica, gorele saje v dimniški tuljavi stanovanjske hiše. Gasilci PGD Temenica so nadzorovali izgorevanje saj, tuljavo in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero ter odsvetovali nadaljnje kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 21.55 je na Trgu svetega Jerneja v Kočevju gorel lesen podboj vhodnih vrat stanovanja v drugem nadstropju večstanovanjske stavbe. Požar so pogasili stanovalci še pred prihodom gasilcev PGD Kočevje, ki so nato objekt preventivno pregledali in prezračili.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.10 se je na Cesti bratstva in enotnosti v Metliki zagorel sušilni stroj v kleti gostinskega objekta. Gasilci PGD Metlika so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.04 je v naselju Otiški Vrh v občini Dravograd zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu, Dravograd, Črneče, Libeliče, Trbonje in Slovenj Gradec so požar, ki je uničil celotno ostrešje in etažo pod njim, pogasili ter odstranili poškodovano strešno kritino in konstrukcijo strehe.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.05 je na ulici Liminjan v naselju Lucija, občina Piran, gorelo v nasadu oljk. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Piran.

Izpostava Maribor

Ob 16.29 je ob železniški progi v Bohovi, občina Hoče – Slivnica, zagorela suha trava in podrastje na površini okoli 300 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Bohova.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 21.25 je v Ulici Nikola Tesla v Domžalah zagorel plastični zabojnik za odpadke. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci CZR Domžale in PGD Domžale – mesto.

Izpostava Maribor

Ob 22.33 je v Ulici Staneta Severja v Mariboru zagorel koš za odpadke. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.49 so na Goriški cesti v Vipavi delavci pri gradbenih delih poškodovali plinovod. Gasilci GRC Ajdovščina in PGD Vipava so pregledali in zavarovali kraj dogodka do prihoda upravljalca plinovodnega omrežja. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.06 se je v Spodnjem Doliču, občina Vitanje, zaradi okvare tovornega vozila po cestišču razlilo motorno olje. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj dogodka, preprečili nadaljnje iztekanje, umaknili vozilo s cestišča in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Postojna

Ob 15.14 je v bližini naselja Klariči, občina Komen, občan pri čiščenju gozda naletel na večjo količino neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije sta odstranila in do uničenja uskladiščila štiri topovske granate kalibra 75 milimetrov in tri vžigalnike za topovsko granato kalibra 75 milimetrov, italijanske izdelave, iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 17.37 so na Badovinčevi ulici v Laškem gasilci PGD Laško s tehničnim posegom vstopili v stanovanje, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 19.13 so na Badovinčevi ulici v Laškem gasilci PGD Laško nudili pomoč pogrebni službi pri prenosu preminule osebe do vozila.

Izpostava Kranj

Ob 8.00 so na Cesti Maršala Tita na Jesenicah gasilci GARS Jesenice na starem zapuščenem objektu odstranili dele nepritrjene strehe.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.22 so na Streliški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 17.11 so na Taborski cesti v naselju Ihan, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.06 je na cesti Trenta–Vršič, občina Bovec, zaradi zimskih razmer voznik z osebnim vozilom obstal na cestišču. Gasilci PGD Bovec - skupina Trenta so voznika z vozilom varno pospremili v dolino.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/