Skoči do osrednje vsebine

Delovati začel strateški svet za makroekonomska vprašanja pri predsedniku vlade

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob je v želji po sprejemanju uravnoteženih in vzdržnih sistemskih ukrepov ustanovil Strateški svet za makroekonomska vprašanja, ki se je danes sestal na ustanovni seji.
Predsednik vlade Robert Golob in predsednica Strateškega sveta Marijana Bednaš

Predsednik vlade Robert Golob in predsednica Strateškega sveta Marijana Bednaš | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 3

Ključne naloge ustanovljenega sveta so priprava predlogov v zvezi z oblikovanjem strukturnih reform, javnofinančnih in drugih ekonomskih politik Republike Slovenije, pripravo proračunskih dokumentov in dokumentov razvojnega načrtovanja Republike Slovenije ter strokovnih usmeritev za učinkovite odzive na nepredvidene spremembe makroekonomskih okoliščin.

Na današnji seji so člani sveta določili načrt dela in opredelili teme, kot prednostno nalogo pa določili kratkoročne javnofinančne izzive ter pripravo proračunskih dokumentov za evropski semester.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je po prvi seji strateškega sveta poudaril, da iz časa krize, ko javne finance niso bile v ospredju odločevalskih politik, prehajamo v čas po krizi, ko bodo ponovno uveljavljena fiskalna pravila, na kar se mora država ustrezno pripraviti. Zato sta ustanovitev in delovanje sveta izjemnega pomena, saj bodo na podlagi usmeritev strokovnjakov sveta pripravljene in sprejete odločitve najustreznejše. "Ker so časi občutljivi, moramo najprej opredeliti javnofinančni okvir, v okviru katerega se bodo načrtovane reforme gibale," je dejal premier dr. Golob. "Z velikim veseljem bom temu priporočilu članov sveta prisluhnil," je dejal Golob in dodal, da bodo makroekonomski okvir pripravili do naslednje seje strateškega sveta. "Šele potem bomo uvedli konkretne rešitve," je dejal o napovedanih reformah.

Po besedah predsednice strateškega sveta mag. Marijane Bednaš sta usklajevanje in vodenje makroekonomskih politik pomembno področje, ki zahteva veliko pozornosti, predvsem glede priprave obsežnih reform in proračunskih programskih dokumentov, ki bodo morali upoštevati nova fiskalna pravila. Ocenila je, da sestava strateškega sveta zagotavlja raznolikost pogledov, ki bodo s konstruktivnim pristopom pripeljala do dobrih in uravnoteženih predlogov oziroma usmeritev. "Hkrati je zelo pomembno, da so s temi predlogi in mnenji snovalci ekonomskih politik seznanjeni, da snovalci ekonomskih politik slišijo predloge, se odzovejo nanje in da se te usmeritve upoštevajo v dokumentih," je dejala mag. Bednaš.

Ostali člani sveta so:

  • mag. Velimir Bole,
  • mag. Mitja Gaspari,
  • Bojan Ivanc,
  • dr. Matej Lahovnik,
  • dr. Igor Masten,
  • dr. Mojmir Mrak,
  • dr. Janez Prašnikar,
  • dr. Vasja Rant,
  • dr. Žiga Žarnić.

V skladu z Aktom o ustanovitvi in imenovanju članov Strateškega sveta za makroekonomska vprašanja lahko članice in člani sveta k sodelovanju in razpravi povabijo tudi zunanje strokovnjakinje in strokovnjake s specifičnim znanjem in kompetencami z različnih področij. Sestava sveta se lahko po potrebi tudi dopolni.