Skoči do osrednje vsebine

Premier dr. Golob: Razprava o davčnih spremembah bo javna, transparentna in široka

Predsednik vlade dr. Robert Golob je na Brdu pri Kranju gostil peto srečanje koalicijskih poslancev in vladne ekipe. Koalicija je nadaljevala razpravo o pomembnih sistemskih spremembah, ki si jih je zastavila v tem mandatu.
Predsednik vlade Golob med izjavo, ob njem, ob njem poslanec Tašner Vatovec, ministrica Fajon in minister Boštjančič

Izjava po srečanju članov Vlade RS s poslanci strank vladne koalicije | Avtor: Bor Slana/STA

1 / 3

Slovenija potrebuje nov družbeni dogovor, ki bo ponudil odgovor na vprašanja razporeditve bremen glede (novih) potreb družbe, zato je koalicija danes razpravljala o izhodiščih za spremembe na področju davčnega in šolskega sistema.

Države EU so v splošnem že pred časom prišle do spoznanja, da je za dodatne javne storitve in družbo blaginje treba zagotavljati tudi ustrezne vire, zato postopoma dvigujejo delež dajatev v bruto domačem proizvodu (BDP). Povprečje EU je naraslo za 2,5 odstotne točke, medtem ko je Slovenija v zadnjih desetih letih ohranjala obseg dajatev v BDP.

Premier dr. Golob je uvodoma dejal, da je Slovenija trenutno med članicami EU in Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj z največjo davčno obremenitvijo dela in med državami z najmanjšo davčno obremenitvijo premoženja. Pri celoviti prenovi davčnega sistema koalicija zasleduje ključen cilj: sodoben, pregleden in odporen davčni sistem, bližje obremenitvam glede na ekonomsko moč zavezancev. Načrtovane spremembe bodo šle v smeri transparentnosti ter preglednosti dejanskega premoženja in dejanskih prihodkov.

Trenutni davčni sistem obremenjujejo številne posebnosti in izjeme, zato se je koalicija dogovorila, da se davčni sistem postavi na nove temelje. Pri zagotavljanju dodatnih virov bo najprej opravljen temeljit pregled obstoječega sistema. "Razprava bo javna, transparentna in široka in iskali bomo družbeni konsenz, na kakšen način zbrati dovolj davčnih virov za to, da bomo lahko Slovenijo spremenili v še bolj pravično družbo," je povedal predsednik Vlade Republike Slovenije.

V nadaljevanju je tekla razprava o šolskem sistemu, ki potrebuje prilagoditve novim trendom, pri čemer so pričakovanja stroke precejšnja v primerjavi s pričakovanji javnosti. Sistem vzgoje in izobraževanja je eden ključnih podsistemov za delovanje tako družbe kot posameznika. Premier je poudaril: "Šolstvo in programe moramo prilagoditi izzivom sedanjega časa, to je zeleni, trajnostni usmeritvi na eni strani in digitalni preobrazbi na drugi strani."