Skoči do osrednje vsebine

Ministrica začela predsedovanje Svetovnemu vrhu o informacijski družbi

Ministrica dr. Emilija Stojmenova Duh je z uvodnim nagovorom začela predsedovanje Svetovnemu vrhu o informacijski družbi v Ženevi, ki je najpomembnejši globalni dogodek na področju vpliva informacijsko-komunikacijskih tehnologij na razvoj družbe.
Dr. Emilija Stojmenova Duh na forumu WSIS

Dr. Emilija Stojmenova Duh na forumu WSIS | Avtor: International Telecommunication Union

1 / 4

Ministrica je v nagovoru udeležencem vrha poudarila, da je Slovenija aktivna partnerica Mednarodne telekomunikacijske zveze (International Telecommunication Union – ITC) in celotne organizacije Združenih narodov, zato si predsedovanje Svetovnemu vrhu o informacijski družbi (angleško World Summit on the Information Society – WSIS) štejemo v posebno čast. »Moje glavno sporočilo se nanaša na digitalni napredek različnih hitrosti, kar bo v središču razprav naslednjih nekaj dni tukaj v Ženevi. Digitalni razkorak je grožnja vsem državam. Soočamo se z neenakostjo dostopa do digitalnih tehnologij, infrastrukture, povezljivosti in digitalne vključenosti. Danes smo tukaj, ker želimo narediti korak naprej v digitalno družbo enakih možnosti,« je povedala dr. Stojmenova Duh, ki kot prva ministrica in predstavnica Slovenije predseduje Svetovnemu vrhu o informacijski družbi.

Na tem globalnem forumu sodeluje več kot 1400 udeležencev, med katerimi so številni ministri, poslanci, veleposlaniki in župani, raziskovalci, predstavniki podjetij in nevladnih organizacij ter strokovnjaki s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij iz več kot 150 držav mednarodne skupnosti. Ministrica sodeluje na strateških dialogih na visoki ravni in vrsti političnih zasedanj visokih predstavnikov ter bo sopredsedovala ministrski okrogli mizi skupaj z generalno sekretarko Mednarodne telekomunikacijske zveze Doreen Bogdan-Martin, podelila pa bo tudi nagrade Foruma WSIS.

V nagovoru je dr. Emilija Stojmenova Duh izpostavila tudi, da so digitalne tehnologije, ki jih spodbuja hiter znanstveni in tehnološki napredek, spremenile naš način življenja ter omogočile ustvarjanje novih rešitev za nekatere najbolj pereče svetovne izzive, vendar ob tem velik del svetovnega prebivalstva, zlasti v državah v razvoju, zaradi digitalnega razkoraka ne more izkoristiti svojega potenciala. Kot je opozorila, številni nimajo dostopa do osnovne infrastrukture in storitev informacijsko-komunikacijskih tehnologij, kar lahko vodi v dodatno povečanje družbenih in gospodarskih razlik na globalni ravni.

»Digitalne tehnologije vključno z odprtim, zanesljivim in varnim internetom morajo biti dostopne vsem, ne glede na starost, spol, kraj bivanja ali invalidnost,« je poudarila ministrica in izrazila prepričanje, da bi moral biti dostop do interneta splošno priznana človekova pravica. »Poleg tega moramo zagotoviti, da bodo vsi, tudi ženske in dekleta, imeli potrebne digitalne kompetence, ne le za uporabo, temveč tudi za ustvarjanje digitalnih tehnologij. Na vrhunskih področjih, kot je umetna inteligenca, je le 22 odstotkov žensk. Digitalne preobrazbe ni brez znanja o tem, kako uporabljati digitalne tehnologije. Pravzaprav ni prihodnosti brez znanja - o tem ne bi smelo biti nobenega dvoma,« je dodala. Dr. Emilija Stojmenova Duh se je zavzela tudi za ozaveščanje otrok in mladostnikov o spletnih tveganjih ter za preprečevanje spletnega nasilja in sovražnega govora na spletu, kar je tudi ena od glavnih prioritet ministrstva za digitalno preobrazbo.

Svetovni forum o informacijski družbi poteka v organizaciji Mednarodne telekomunikacijske zveze ter Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo, Konference Združenih narodov o trgovini in razvoju, Programa Združenih narodov za razvoj in številnih drugih organizacij ZN.