Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. marca 2023

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Kranj

Ob 16.03 je na Koprivniku, občina Žiri, na občana padlo drevo. Gorski reševalci GRS Škofja Loka in gasilci PGD Dobračeva so ga oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Škofja Loka.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 9.55 sta v Spodnjih Škofijah v občini Koper trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč reševalcem in policiji. Reševalci NMP so poškodovani osebi oskrbeli in prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.20 so na Celovški cesti v Ljubljani trčila tri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja dveh osebnih vozil in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP so oskrbeli in odpeljali dve poškodovani osebi. 

Ob 16.45 je na trzinski obvoznici, občina Ljubljana, voznica z osebnim vozilom zapeljala s cestišča ter se zaletela v obcestno brežino in v drog javne razsvetljave. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, oskrbeli poškodovano voznico do prihoda reševalcev NMP Ljubljana in nudili pomoč pri prenosu v reševalno vozilo.

Izpostava Maribor

Ob 16.10 so na Cesti Proletarskih brigad v Mariboru verižno trčila tri osebna vozila. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče do prihoda policije. Poškodovanih ni bilo.

Ob 18.52 sta v Ulici Matije Murka v Mariboru trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Maribor so tri poškodovane osebe prepeljali v UKC Maribor.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Maribor

Ob 17.17 je na železniškem mostu čez reko Dravo v Mariboru, vlak trčil v osebo. Gasilci JZGB Maribor so poškodovano osebo prenesli do reševalnega vozila, reševalci NMP Maribor pa so jo prepeljali v UKC Maribor.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 3.42 je na Ljubljanski cesti v Celju v stranišču 5. nadstropja nastanitvenega objekta gorel papir. Požar je pogasil receptor. Gasilci PGE Celje so opravili pregled in opravili meritve prisotnosti škodljivih plinov. 

Izpostava Ljubljana

Ob 7.24 je na Papirniškem trgu v Ljubljani v proizvodni hali Papirnice Vevče gorel stroj za mletje papirja. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in objekt prezračili.

Ob 16.45 je v hotelu na Celovški cesti v Ljubljani prišlo do izmeta žlindre iz dimniške tuljave. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje - Brod so izpraznili peč, pogasili vsebino tuljave in jo pregledali. Ugotovili so, da je del dimnika nad pečjo poln žlindre, zato so odsvetovali kurjenje do pregleda s strani dimnikarja.

Izpostava Murska Sobota

Ob 1.43 je v naselju Serdica, občina Rogašovci, gorela brunarica, velikosti 5 x 4 metre. Požar, ki je objekt v celoti uničil, so pogasili gasilci PGD Sveti Jurij, Serdica, Nuskova, Rogašovci in Pertoča. Gasilci PGD Serdica so po zaključeni intervenciji ostali na gasilski straži.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.27 so v naselju Ročinj, občina Kanal, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci JZ GRD Nova Gorica in PGD Kanal so požar pogasili, očistili dimnik, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 8.46 je na Ankaranski cesti v Kopru zagorelo na kolesu prikolice tovornjaka. Pred prihodom gasilcev JZ GB Koper je voznik sam pogasil požar. Gasilci so vozilo pospremili do bližnjega parkirišča, kjer so pregledali kolo in okolico s termovizijsko kamero ter z vodo ohladili pregreto kolo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 13.27 je med naseljema Vrhovska vas in Vinji Vrh, občina Brežice, gorelo v naravnem okolju. Gasilci PGD Pirošica in Cerklje ob Krki so požar, ki je zajel okoli tri hektarje suhe trave in podrasti, pogasili. S hitrim posredovanjem so pred ognjem uspeli obvarovati objekte v neposredni bližini požara.

Izpostava Koper

Ob 1.51 so ob Tribanski cesti v Kopru goreli električni vodniki, karton in palete. Požar so pogasili gasilci JZ GB Koper.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.16 je na Trati v Kočevju gorela travnata površina. Gasilci PGD Kočevje so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.20 sta nad Poganško ulico v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana 

Ob 12.47 je bil potok, ki teče od Cvetkove ulice proti Lorenzovi cesti vzdolž Ukmarjeve ulice, modro obarvan. Ob prihodu gasilcev GB Ljubljana potok ni bil več obarvan, analiza pH je pokazala vrednost med 6 in 7, test prisotnosti ogljikovodikov je bil negativen. Ob pregledu vodotoka, so odkrili pene na vodi med Cvetkovo ulico in železniško progo ter 100 metrov dolvodno od Cvetkove ulice. Na drugi lokaciji so bile vidne pene modrikaste barve, nitaste strukture, ki so se zadrževale na vodni površino ob prepreki v vodi. Na sotočju vodotokov ob križišču Lorenzove ceste in Ukmarjeve ulice so opazili drug vodotok oranžne barve. Meritve so pokazale pH vrednost med 6 in 7, test prisotnosti ogljikovodikov je bil negativen. Na kraju so bili prisotni policisti in pripadnik ELME, ki je izvedel pregled vodotoka, meritve osnovnih parametrov ter odvzel vzorce za nadaljnje analize. Po prvih ocenah ne gre za resnejše onesnaženje katerega izmed potokov.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.53 so gasilci PGD Šempeter pregledali območje vodotoka Vrtojbice in iz nje počistili neznano nabrano snov.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica 

Ob 15.19 je občan pri čiščenju okolice objekta na Gregorčičevi ulici v Kobaridu našel 3 kose NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno 3 italijanske ročne bombe skupne mase 3,42 kg iz obdobja prve svetovne vojne.

Ob 16:49 so na Panovcu, občina Nova Gorica, našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 6,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 18.09 so na Cankarjevi cesti v Tržiču gasilci PGD Tržič s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Tržič omogočili dostop do onemogle osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 so na Linhartovi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odpahnili zapah vhodnih vrat stanovanja v tretjem nadstropju večstanovanjske stavbe in policistom omogočili dostop do onemogle osebe.

Ob 15.57 so v naselju Grm, občina Velike Lašče, gasilci PGD Velike Lašče nudili pomoč reševalcem NMP UKC Ljubljana pri prenosu poškodovane osebe in zavarovali kraj pristanka helikopterja SV, ki je osebo v spremstvu ekipe HNMP prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 21.10 so v naselju Škocjan, občina Domžale, gasilci CZR Domžale nudili prvo pomoč neodzivni osebi do prihoda reševalcev NMP in jim pomagali pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Maribor

Ob 6.57 so v Kraigherjevi ulici v Slovenski Bistrici gasilci PGD Zgornja Bistrica nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/