Skoči do osrednje vsebine

Po 30-letih pravilnik za poklicne bolezni

Z odkrivanjem in registracijo poklicnih bolezni bomo izboljšali delovne pogoje zaposlenim, ustrezno poskrbeli za tiste, ki so že zboleli, dolgoročno pa preprečili nastanek novih bolezni.

Poklicne bolezni so bolezni, povzročene z daljšim neposrednim vplivom delovnega procesa in delovnih pogojev na določenem delovnem mestu. Z izzivi prepoznavanja teh bolezni se v Sloveniji soočamo že 30 let, saj je bil postopek ugotavljanja vzročne povezane bolezni z izpostavljenostjo kemičnim, fizikalnim in biološkim dejavnikom na delovnem mestu, precej pomanjkljiv. S sprejetim pravilnikom o poklicnih boleznih smo te pomanjkljivosti naslovili ter natančno določili postopke prepoznavanja poklicnih bolezni. Nabor bolezni, ki so na nacionalnem seznamu poklicnih bolezni, je že sedaj posodobljen, poleg tega pa se bo še sproti dopolnjeval.

Nov pravilnik o poklicnih boleznih, ki stopi v veljavo 1. maja 2023, zaposlenim prinaša možnost potrditve poklicne bolezni in s tem izboljševanje delovnih pogojev. Posamezniku s potrjeno poklicno boleznijo pravilnik med drugim omogoča kritje vseh stroškov zdravstvenih storitev povezanih z boleznijo ter stoodstotno nadomestilo plače v času bolniške odsotnosti zaradi bolezni.

Pravilnik je objavljen v Uradnem listu RS.