Skoči do osrednje vsebine

Domnevni korupcijski aferi v UKC LJ bo ministrstvo prišlo do dna

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan se je na novinarski konferenci odzval na nekatere aktualne dogodke.

V zvezi z domnevno korupcijsko afero pri operaciji tuje državljanke na Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC LJ) je minister pojasnil, da je v imenu ministrstva Urad za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) 9. marca 2023 z dopisom zaprosil vodstvo UKC LJ za natančnejša pojasnila. »Zaenkrat s strani UKC še nismo prejeli ničesar, pričakujemo pa natančen operacijski zapisnik, račun in vso ostalo morebitno dokumentacijo v zvezi s primerom,« je povedal minister, ki navedeno pričakuje v najkrajšem možnem času.

Ob tem je dejal: »Očitno smo odprli Pandorino skrinjico izredno težkega koruptivnega dejanja. To je absolutno nedopustno početje, moramo pa počakati na podatke. Takrat bomo lahko verodostojno ovrednotili situacijo in ocenili, če in v kolikšni meri je nevrokirurg zlorabil pooblastila in v kolikšni meri gre za potencialni sistemski problem, ki se izvaja tudi v drugih institucijah.«

Na ministrstvu so stekli vsi potrebni procesi, da se zadevi pride do dna, končni rezultat pa bodo jasno poročilo o dogodku in natančna navodila Javnim zdravstvenim zavodom.

Minister se je odzval še na nekatere druge aktualne teme, med drugim tudi na dva predlagana prva ukrepa, in sicer na izhodišča zakona o digitalizaciji in strukturni spremembi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). »S prvim želimo zagotoviti enotnost in povezljivost podatkov, večjo moč pacientov pri samoodločanju, kakovostnejšo obravnavo in lažjo dostopnost za paciente, za zdravnike in sestre pa bo s spremembami prišlo do velike administrativne razbremenitve. Drugi zakon pa je nekakšen siamski dvojček prvega, saj je potreben za implementacijo rešitev iz prvega zakona«, je pojasnil minister in dodal, da bodo izhodišča najprej uskladili z deležniki, nato pa bodo usklajeni predlog poslali v javno obravnavo.

Minister je pojasnil še, da sledijo zavezam koalicijske pogodbe in sledijo 10-im korakom, h katerim so se zavezali vsi koalicijski poslanci. »Iščemo rešitve, ki bodo najbolj optimalne za uporabnike«, je dodal. 

Pojasnil je tudi, da je ministrstvo na podlagi svetovalnih pogodb skupno izplačalo 170.895,33 evra, pri čemer znesek vključuje vse davke in prispevke. Za primerjavo je nanizal podatke svetovalnih pogodb njegovih predhodnikov: minister za zdravje Janez Poklukar je v času svojega ministrovanja, ki je trajalo 1 leto in 3 mesece, sklenil 172 pogodb v vrednosti 1.261.175,79 evra. Tomaž Gantar je ministrstvo vodil 9 mesecev v letu 2020 in v času svojega mandata sklenil 157 pogodb v vrednosti 1.464.254,66 evra. Aleš Šabeder je sklenil 172 pogodb v vrednosti 1.154.217,46 evra med marcem 2019 in marcem 2020, medtem ko je Samo Fakin v polletnem vodenju ministrstva sklenil 174 pogodb v vrednosti 979.530,43 evra.

Sicer se je minister dotaknil tudi revizijskega poročila sklenjenih poslov UKC Ljubljana z dobavitelji v obdobju zadnjih štirih let, ki je po njegovih besedah pokazala na več kritičnih neskladij. Več o tem bodo z vodstvom UKC LJ povedali na novinarski konferenci, ki bo to sredo.