Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. marca 2023

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 8.15 je na poti s Kamniškega sedla proti Kamniški Bistrici planinka naletela na poškodovano planinko, ki ji je zdrsnilo na pomrznjenem terenu. Gorski reševalci GRS Kamnik in dežurna ekipa na Brniku so poškodovanko oskrbeli in s helikopterjem SV prepeljali v UKC Ljubljana.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.53 si je plezalec v Gradiški turi - smer Pikapolonica, občina Vipava, pri padcu poškodoval gleženj. Posredovali so reševalci GRS Tolmin-skupina Ajdovščina in GRS Ljubljana. Poškodovanca so na kraju imobilizirali, ga z vrvno tehniko spustili do dostopne pešpoti in nato prenesli do reševalnega vozila NMP Ajdovščina.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 7.35 je na Malem Obrežu, občina Brežice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGE Krško so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in pregledali vozilo. Reševalci NMP Brežice so dve lažje poškodovani osebi oskrbeli na kraju in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 16.21 je v naselju Pečovnik v občini Celje osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje in PGD Zagrad-Pečovnik so zavarovali kraj dogodka, stabilizirali vozilo, odklopili akumulator, očistili cestišče, v potok namestili vpojna sredstva ter nudili prvo pomoč poškodovanima osebama. Reševalci NMP Celje so poškodovanca oskrbeli ter prepeljali v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 13.02 sta v krožišču strunjanskega drevoreda v občini Piran trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj dogodka ter reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe. Reševalci so jo na pregled prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.06 sta na cesti Livold–Mozelj, občina Kočevje, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kočevje in Mozelj so zavarovali kraja dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in počistili cestišče. Reševalci NMP Kočevje so poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali na pregled. Vozili sta uničeni.

Izpostava Murska Sobota

Ob 0.45 je v naselju Brezovci, občina Puconci, osebno vozilo zapeljalo z vozišča v bližnji potok. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka ter odklopili akumulator. V nesreči je bila poškodovana ena oseba.

Ob 10.59 sta v bližini naselja Bučečovci, občina Križevci pri Ljutomeru, trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ljutomer so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine ter nudili pomoč pri nalaganju vozil na vozilo vlečne službe. Reševalci NMP so eno osebo oskrbeli na kraju nesreče, drugo pa prepeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.09 se je na regionalni cesti Podnanos–Razdrto, občina Vipava, osebno vozilo zaletelo v odbojno varovalno ograjo. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite motorne tekočine.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.12 sta na Topliški cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite motorne tekočine in pomagali pri usmerjanju prometa. Reševalci NMP Novo mesto so poškodovano osebo oskrbeli in odpeljali v novomeško bolnišnico.

Izpostava Postojna

Ob 16.35 sta na cesti Ilirska Bistrica–Šembije, občina Ilirska Bistrica, čelno trčili osebni vozili. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi dveh poškodovanih oseb in posuli iztekle motorne tekočine.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.55 je v naselju Lopata v občini Celje zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Na strehi objekta je bila nameščena sončna elektrarna. Gasilci PGE Celje in PGD Lopata so zavarovali kraj dogodka, vstopili na streho objekta, ogenj omejili in pogasili. Gasilci so del poškodovanega ostrešja prekrili s PVC folijo. Obveščene so bile pristojne službe.

Izpostava Kranj

Ob 18.28 je v naselju Pevno, občina Škofja Loka, zagorelo ostrešje stanovanjske hiše. Gasilci PGD Stara Loka, Škofja Loka, Trata, Virmaše - Sv. Duh in GARS Kranj so požar pogasili.

Ob 19.31 je na Kranjski cesti v Tržiču zagorelo v stanovanjski hiši. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Tržič in Križe so požar pogasili, pregledali okolico požarišča s termovizijsko kamero in izmerili prisotnost plinov. Osebo, ki se je nadihala dima, so oskrbeli reševalci NMP Tržič.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.40 so v Sojerjevi ulici v Ljubljani v kleti večstanovanjske hiše gorela drva in nesnaga ob peči na trda goriva. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so pogasili požar ter pregledali in prezračili prostore v hiši. Stanovalci so se sami umaknili iz hiše.

Ob 13.30 je na Vaški poti v Homcu, občina Domžale, gorel Homški mlin. Gasilci CZR Domžale, PGD Homec in Radomlje so požar omejili in pogasili.

Izpostava Maribor

Ob 3.38 je na Meljski cesti v Mariboru zagorelo v večstanovanjskem objektu. Gasilci JZ GB Maribor, PGD Maribor mesto, Pobrežje in Malečnik so požar pogasili in evakuirali prebivalce. Ogenj je uničil več stanovanj in kompletno ostrešje objekta s kritino površine okoli 20x15 metrov. Eno osebo so reševalci NMP Maribor prepeljali v UKC Maribor, ena oseba pa je v požaru preminula. Civilna zaščita MO Maribor je priskrbel nadomestno bivališče za eno osebo, ostali prebivalci pa so se začasno preselili k svojcem. Tekom dneva so gasilci JZ GB Maribor ponovno posredovali na požarišču.

Izpostava Postojna

Ob 0.38 so v naselju Griže, občina Sežana, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci ZGRS Sežana in PGD Štjak so pogasili požar, očistili in pregledali dimnik. Lastniku so gasilci do prihoda pristojnega dimnikarja odsvetovali nadaljnjo kurjenje.

Ob 7.18 so na Ulica Dolomitskega odreda v Postojni zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Postojna so saje pogasili, dimnik in okolico pregledali s termovizijsko kamero in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 14.46 je na hitri cesti skozi Maribor, v bližini pesniškega krožišča, zagorelo osebno vozilo. Požar, ki je vozilo uničil, so pogasili gasilci JZ GB Maribor.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.37 je na Cesti OF v Trbovljah gorelo osebno vozilo. Požar je pričel gasiti lastnik. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so požar pogasili in vozilo pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 14.34 je na Slovenskem Javorniku na Jesenicah gorela trava ob železniški progi. Gasilci GARS Jesenice so pogasili požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.22 je ob Cesti na Poljane zagorelo ob železniški progi. Požar na površini okoli 4 kvadratne metre so pogasili gasilci PGD Šentvid.

Ob 16.55 so na Obvozni cesti v Ljubljani goreli odpadki na površini okoli 4 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.00 je pod regionalno cesto Col–Kalce, med naseljema Višnje in Podkraj, občina Ajdovščina, gorela trava na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Col in GRC Ajdovščina so pogasili požar in požarišče preventivno zalili z vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.34 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Ob 16.36 sta ob Knezovi ulici v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov.

Ob 17.22 sta v Šmihelu v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 1500 kvadratnih metrov na treh lokacijah.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.56 je na Tržaški cesti v Ljubljani gorel zabojnik za odpadni papir. Požar, ki je zabojnik uničil v celoti, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 23.38 je v Ulici Moša Pijade v Mariboru na parkirišču pred stanovanjskimi bloki gorelo več zabojnikov za komunalne odpadke. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Studenci so požar pogasili. Ogenj je uničil dva in poškodoval en zabojnik.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 16.31 se je na Ulici 1. avgusta v Kranju, v stanovanju širil vonj po plinu. Delavci Domplana so na kraju ugotovili, da pušča plinska jeklenka in zaprosili za pomoč gasilce GARS Kranj, ki so zaprli jeklenko, prezračili prostore stanovanja ter izmerili prisotnost plina, ki pa ga niso zaznali. Nepokretno osebo, ki se je nahajala v stanovanju so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 11.00 so v kraju Belovo, občina Laško, gasilci PGD Sedraž ob prisotnost policije in dežurnega delavca komunale Laško s tehničnim posegom odprli vrata zapuščene stanovanjske hiše, v kateri je puščala voda.

Ob 12.45 so v Logarski dolini, občina Solčava, gasilci PGD Solčava zavarovali kraj pristanka helikopterja SV in nudili pomoč reševalcem NMP Mozirje pri prenosu poškodovanega smučarja do helikopterja.

Izpostava Koper

Ob 13.29 sta se v Bernetičevi ulici v Kopru v prvem nadstropju večstanovanjskega bloka na balkon zaprli osebi. Gasilci JZ GB Koper so s pomočjo lestve skozi okno vstopili v stanovanje, odprli balkonska vrata in rešili osebi.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.49 so na Plemljevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v drugem nadstropju do reševalnega vozila reševalcem NMP Ljubljana.

Ob 6.59 so v Fabianijevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odstranili notranja vrata sobe stanovanja v četrtem nadstropju večstanovanjske stavbe in reševalcem NMP Ljubljana omogočili dostop do osebe, ki je ležala za vrati. Gasilci in reševalci so osebo oživljali, vendar reanimacija ni bila uspešna.

Izpostava Maribor

Ob 11.37 so v Ulici Staneta Severja v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako policiji in reševalcem NMP omogočili dostop do preminule osebe.

Ob 21.33 so v Kamenškovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/