Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 11. marca 2023.

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 8.25 je na poti iz Mozirske koče proti Boskovcu planinec doživel srčni napad. Reševalci NMP Mozirje, GRS Celje in reševalec na smučišču so planincu nudili prvo pomoč. Gasilci PGD Mozirje so pri koči zavarovali kraj pristanka helikopterja. Helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP in dežurnim reševalcem letalcem GRS Celje je obolelo osebo prepeljal v UKC Ljubljana.

Izpostava Kranj

Ob 17.26 si je pod vrhom Škrbine v naselju Ukanc, občina Bohinj, turna deskarka poškodovala nogo. Gorski reševalci GRS Bohinj so jo s pomočjo dežurne ekipe HNMP Brnik oskrbeli na kraju dogodka in s helikopterjem SV prepeljali v SB Jesenice.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Celje

Ob 13.50 je v naselju Krajnčica v občini Šentjur med delom v gozdu drevo stisnilo občana. Posredovali so gasilci PGE Celje, PGD Šentjur in reševalci NMP Šentjur. Oseba je na kraju podlegla poškodbam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Maribor

Ob 17.52 sta v Dragučovi v občini Pesnica trčili osebni vozili. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, pomagali pri prenosu in oskrbi poškodovane osebe reševalcem NMP Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 7.00 je v naselju Jagoče v občini Laško zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Laško so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar, prezračili in pregledali prostore, opravili meritve plinov ter lastnikom odsvetovali uporabo kurilne naprave do prihoda servisne službe.

Ob 20.44 so v naselju Letuš, občina Braslovče, zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Letuš in Braslovče so pogasili goreče saje in pregledali dimnik s termovizijsko kamero.

Izpostava Kranj

Ob 8.30 je v Veštru v občini Škofja loka zagorel rastlinjak. Gasilci PGD Škofja Loka in Stara Loka so ogenj pogasili in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 19.46 so se v naselju Prihodi, občina Jesenice, vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci GARS Jesenice in PGD Planina pod Golico so požar pogasili, očistili dimniško tuljavo in okolico dimnika pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.35 je ob Celovški cesti v Ljubljani gorela baraka velikosti okoli 4 x 3 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Šentvid so požar pogasili in prekopali požarišče. Baraka je uničena.

Ob 2.08 je ob Letališki cesti v Ljubljani gorela baraka velikosti okoli 3 x 3 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Zadobrova so požar pogasili in prekopali požarišče. Baraka je uničena.

Ob 4.45 je v Reški ulici v Ljubljani v stanovanju v kopalnici zagorel ventilator zračnika. Pred prihodom gasilcev GB Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič so ga stanovalci pogasili z gasilnikom na prah. Objekt so gasilci pregledali in prezračili.

Ob 10.01 je v naselju Kamnik pod Krimom, občina Brezovica, zagorel grelnik v kopalnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Kamnik pod Krimom in Podpeč so zavarovali kraj dogodka, pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali okolico. Ena oseba se je nadihala dima, oskrbeli so jo reševalci NMP Ljubljana in jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 20.30 so v naselju Groblje pri Prekopi, občina Šentjernej, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Groblje so pogasili požar, preventivno pregledali dimnik in okolico. Gasilci so tudi odsvetovali nadaljnjo kurjenje do prihoda dimnikarja.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Murska Sobota

Ob 23.54 je v naselju Cezanjevci, občina Ljutomer, zagorelo osebno vozilo parkirano za objektom. Lasnik je pričel z gašenjem pred prihodom gasilcev PGD Ljutomer, Cezanjevci in Branoslavci. Gasilci so požar, ki je vozilo uničil, pogasili ter vozilo in okolico pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.55 je med naseljem Nova vas in Lava v Celju gorel travnik. Gasilci PGE Celje in PGD Ostrožno so zavarovali kraj dogodka in pogasili požar.

Ob 21.31 je na Stantetovi ulici v Velenju pred večstanovanjskim objektom gorel grm. Gasilci PGE Velenje so požar pogasili in požarišče dodatno zalili z vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.37 je v Plešičevi ulici v Ljubljani gorela lesena vrtna lopa dimenzije 3 x 7 metrov. Gasilci PGD Dravlje in GB Ljubljana so požar pogasili in prekopali požarišče.

Ob 22.43 je v Ulici Bratov Babnik v Ljubljani gorela pločevinasta vrtna lopa. Gasilci GB Ljubljana so požar pogasili in prekopali požarišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.54 je v Veliki Polani zagorela brunarica. Požar so pogasili gasilci PGD Velika Polana, Mala Polana in Brezovica.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 2.45 je v Oblakovi ulici v Celju gorel komunalni zabojnik. Gasilci PGE Celje so zabojnik pogasili in pregledali okolico.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.45 je na Vodovodni cesti v Ljubljani gorela vsebina zabojnika za odpadno embalažo. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 12.56 ja bil na cesti v naselju Lipje v občini Velenje opažen oljni madež. Gasilci PGE Velenje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali oljni madež in oprali cestišče.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.10 so v naselju Miren, občina Miren – Kostanjevica, na vrtu za hišo naleteli na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja v skladišče shranila najdeno topovsko granato kalibra 80 milimetrov, mase 7,5 kilogramov, avstrijske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 8.26 je v naselju Selšček v občini Cerknica občan pri izkopu in urejanju dvorišča naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta minometno mino kalibra 81 mm, mase 6,85kg, italijanske izdelave iz obdobja 2.svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 09.13 so v Pekarniški ulici v Izoli gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter omogočili reševalcem NMP in policiji dostop do onemogle osebe, ki je bila prepeljana v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.49 se je na Ljubljanski cesti v Domžalah v stanovanju nahajala onemogla oseba. Gasilci CZR Domžale so do prihoda reševalcev NMP Domžale nudili pomoč onemogli osebi in jo prenesli do reševalnega vozila.

Ob 19.21 je v naselju Šentpavel pri Domžalah, občina Domžale, iz okvarjene peči centralnega ogrevanja v kleti stanovanjske hiše iztekala voda. Gasilci CZR Domžale in PGD Študa so preprečili nadaljnje iztekanje vode in iz kleti prečrpali okoli deset kubičnih metrov vode.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.49 so na Lenartovi ulici v Mežici gasilci KGZ Ravne na Koroškem s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja v večstanovanjski stavbi in tako omogočili dostop do onemogle osebe reševalcem NMP.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/