Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 10. marca 2023.

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 15.22 so v Vuzenici gasilci PGD Vuhred in Vuzenica nudili pomoč policiji pri iskanju pogrešane osebe. Gasilci so s čolni pregledali brežino reke Drave in pogrešano osebo našli mrtvo.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.39 je prišlo do prometne nesreče osebnega vozila na avtocesti Celje–Ljubljana pred izvozom Šempeter v občini Žalec. Gasilci PGE Celje so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, pregledali vozilo in okolico ter odklopili akumulatorje. V nesreči je bila poškodovana ena oseba, reševalci NMP so jo prepeljali v SB Celje.

Ob 6.35 so na avtocesti Ljubljana–Maribor med predoroma Jasovnik in Ločica, občina Vransko, trčila tovorno vozilo in osebni vozili. Gasilci CZR Domžale in PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč delavcem vlečne službe pri nalaganju vozil. Reševalci NMP so poškodovano prepeljali v SB Celje.

Ob 7.09 sta v križišču Tkalske in Kersnikove ulice v Celju trčila osebno vozilo in motocikel. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 6.52 sta v naselju Žiganja vas, občina Tržič, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj in PGD Bistrica pri Tržiču so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 13.28 sta na cesti Staneta Žagarja v Kranju trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Poškodovano osebo so oskrbeli reševalci NMP Kranj.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.34 sta na Vodovodni cesti v Ljubljani trčila osebno vozilo in električno osebno vozilo. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka in odklopili akumulatorje. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 15.01 sta na avtocesti pri Brezovici pri Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, odklopili akumulatorja ter nudil pomoč enoti NMP pri oskrbi poškodovane osebe.

Ob 18.09 je na Ljubljanski cesti v Kamniku osebno vozilo na prehodu za pešce zbilo peško. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali in osvetljevali kraj dogodka, očistili vozišče ter nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi in prenosu ponesrečenke do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.36 sta v Kostanjevici na Krasu v občini Miren - Kostanjevica trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci JZ GRD GE Nova Gorica in reševalci NMP Nova Gorica. Ena oseba se je v nesreči poškodovala.

Izpostava Postojna

Ob 14.53 je na cesti med naselji Dolenja vas in Veliko Polje, občina Divača, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Senožeče in ZGRS Sežana so zavarovali kraj dogodka, nudili prvo pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Sežana, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP.

Izpostava Ptuj

Ob 13.19 sta v naselju Videm pri Ptuju, občina Videm, trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, očistili vozišče in do prihoda reševalcev NMP oskrbeli poškodovano osebo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.21 so v Gortini, občina Muta, trčila štiri osebna vozila. Reševalci NMP so oskrbeli dve poškodovani osebi. Gasilci PGD Radlje ob Dravi in KGZ Ravne na Koroškem so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter nudili pomoč vlečni službi pri nalaganju vozil. Dežurni delavci cestnega podjetja so cestišče očistili.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 11.54 so v ulici Podvrh v Mozirju gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Mozirje so pogasili goreče saje, dimnik očistili, prezračili in pregledali objekt. Do prihoda pristojnega dimnikarja so gasilci odsvetovali nadaljnje kurjenje.

Izpostava Maribor

Ob 1.29 so v Ljubljanski ulici v Mariboru ob zapuščenem objektu gorele lesene garaže velikosti okoli 12 x 5 metrov. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor-Studenci so požar pogasili, uničene so garaže in del lesene konstrukcije objekta.

Ob 8.07 se je na Ljubljanski ulici v Mariboru ponovno pričelo kaditi s požarišča nočnega požara. Gasilci JZ GB Maribor so dodatno zalili in premetali del požarišča.

Ob 21.10 je v Kajuhovi ulici v Slovenski Bistrici v restavraciji zagorela maščoba, ki se je nabrala na napi nad štedilnikom. Gasilci PGD Zgornja Bistrica in Slovenska Bistrica so požar pogasili.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.58 je na Kardeljevem trgu v Velenju gorel grm. Pogasili so ga gasilci PGE Velenje in pregledali okolico. 

Izpostava Novo mesto 

Ob 12.15 sta ob Mirnopeški cesti v Novem mestu goreli suha trava in podrast. Požar na površini okoli enega hektara so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence. 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.26 je v naselju Dobravlje, občina Ajdovščina, gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci GRC Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

Ob 18.13 je v naselju Zagomila, občina Kanal, na počivališču gorel zabojnik za komunalne odpadke. Požar so pogasili gasilci PGD Kanal in JZ GRD GE Nova Gorica.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.51 so ob regionalni cesti med Mirnom in Opatjim Selom, občina Miren-Kostanjevica, Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske, Gorenjsko - Ljubljanske in Notranjske regije na podlagi elaborata pričeli z izvajanjem točkovne detekcije. Našli in na varno so odstranili 36 kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev različnih kalibrov, skupne mase 143,93 kg. Nevarne najdbe so italijanske in avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 12.32 sta v bližini Vojščice, občina Miren-Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske in Notranjske regije odstranila na varno najdene 4 kose neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 19,5 kg, italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.28 je v bližini Kromberka, občina Nova Gorica, občan naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg in topovski vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kg. Obe najdbi italijanskega izvora sta iz obdobja 1. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 10.10 so v Delavski ulici v Šenčurju gasilci GARS Kranj in PGD Šenčur v prisotnosti policistov PU Kranj s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Kranj omogočili dostop do obelele osebe.

Ob 14.20 je v valjarni na Cesti Borisa Kidriča na Koroški beli v občini Jesenice počila vodovodna cev. Gasilci GARS Jesenice so iz prostorov izčrpali približno 3 kubične metre vode.

Ob 20.44 so na Ambrožu pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, reševalci GRS Kranj nudili pomoč reševalcem NMP Kranj pri oskrbi dveh oseb. 

Izpostava Ljubljana 

Ob 13.56 so v Jakčevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili zdravnici NMP dostop do obolele osebe. 

Ob 14.10 so na Cankarjevi cesti v Kamniku gasilci PGD Kamnik, s tehničnim posegom odprli vhodna vrata stanovanja v pritličju večstanovanjske stavbe in reševalcem NMP Kamnik omogočili dostop do onemogle osebe. 

Ob 17.18 so pri sotočju Gradaščice in Glinščice v Ljubljani gasilci GB Ljubljana odstranili v strugi zagozdeno drevo, ki je zajezilo vodotok in povzročilo naraščanje gladine vode. 

Izpostava Maribor 

Ob 8.05 so v Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor odprli vrata stanovanja v večstanovanjskem objektu in reševalcem NMP Maribor omogočili dostop do obolele osebe. 

Izpostava Trbovlje 

Ob 2.37 so v ulici Bevško v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja v reševalno vozilo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/