Skoči do osrednje vsebine

Posvet kibernetske varnosti izvajalcev bistvenih storitev in organov državne uprave

Z namenom vzpostavitve vzajemne izmenjave informacij, redne komunikacije z zavezanci in z namenom prenosa dobrih praks smo dne 9. in 10. marca 2023 s strani Urada Vlade za informacijsko varnost in Nacionalnega odzivnega centra za obravnavo kibernetskih incidentov organizirali dva ločena posveta zaprte narave.

Na Uradu Vlade Republike Slovenije za informacijsko varnost (URSIV), izvedli dva posveta. Posvet kibernetske varnosti izvajalcev bistvenih storitev in posvet organov državne uprave, določenih v skladu z Zakonom o informacijski varnosti. Prvo srečanje smo skupaj organizirali URSIV in Nacionalni odzivni center za obravnavo kibernetskih incidentov (SI-CERT), drugo pa URSIV samostojno.

Prvi dan, dne 9. marec 2023 smo namenili izvajalcem bistvenih storitev, kjer je bil poudarek na predstavitvi aktualnih projektov, predstavitev incidentov in trendov, predstavitvi delovanj varnostno operativnih centrov, predstavitvi ugotovitev inšpekcijskih nadzorov in dogodek zaključili z okroglo mizo na temo trendov na področju kibernetske varnosti. Na okrogli mizi so sodelovali direktor URSIV, dr. Uroš Svete, vodja SI-CERT, profesor dr. Andrej Kos, Fakulteta za elektrotehniko, vse skupaj pa je povezoval dr. Denis Čaleta, Inštitut za korporativne varnostne študije. Na okrogli mizi so bila izpostavljena strateška vprašanja prihodnjega razvoja področja kibernetske varnosti, geostrateških vpliva in reševanje pereče problematike zagotavljanja ustreznega in predvsem zadostnega kadra.

Drugi dan, 10. marca 2023 pa smo namenili organom državne uprave. To je bilo prvo takšno srečanje in priložnost za izmenjavo pogledov, zato smo podrobneje predstavili pristojnosti URSIV, ključne dokumente in delovanje odzivnega centra za kibernetske incidente za organe državne uprave SIGOV-CERT, ter prav tako dodali ugotovitve inšpekcijskih nadzorov.

Na obeh posvetih je udeležence nagovoril tudi direktor URSIV, dr. Uroš Svete. Oba posveta sta bila zaprtega tipa in sta bila namenjena izključno zavezancem.

Posvet kibernetske varnosti 2023 - URSIV