Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 9. marca 2023.

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.31 so po podatkih Urada za seizmologijo, Agencije RS za okolje, seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,5 v bližini Anhovega, 73 km zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Anhovega, Kanala in Brd. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.23 se je na Kaninu, občina Bovec, pri skupinskem usposabljanju poškodovala turna smučarka. Reševalci GRS Bovec in združena ekipa GRS-HNMP z Brnika so poškodovanko na kraju oskrbeli, helikopter SV pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 16.14 so na Babnem, občina Celje, trčila štiri osebna vozila. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine ter počistili cesto. Poškodovanih ni bilo.

Ob 19.09 sta na glavni cesti v naselju Košnica, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče. Poškodovanih oseb ni bilo.

Izpostava Kranj

Ob 10.22 sta na Visokem, občina, Šenčur, trčili osebni vozili. Gasilci GARS Kranj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nudili pomoč poškodovani osebi, očistili cesto ter pomagali policiji.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.40 so na avtocesti Vrhnika–Brezovica pred izvozom Brezovica na prehitevalnem pasu trčila štiri osebna vozila. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj dogodka. Poškodovanih ni bilo.

Ob 15.46 sta na severni obvoznici v Ljubljani trčili osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in počistili cesto. Reševalci NMP Ljubljana so oskrbeli tri poškodovane osebe in jih prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.18 sta na cesti Novo mesto–Metlika, pri kraju Dolnja Težka Voda, občina Novo mesto, trčili osebni vozili. Gasilci GRC Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, reševalcem NMP nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe, nevtralizirali razlite motorne tekočine, odklopili akumulatorja in z voznega pasu umaknili poškodovano vozilo. Delavci cestnega podjetja so počistili cesto. Reševalci NMP Novo mesto so oskrbeli dve poškodovani osebi in ju prepeljali v SB Novo mesto.

Izpostava Postojna

Ob 14.49 se je pri naselju Topolc, občina Ilirska Bistrica, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Ilirska Bistrica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, preprečili iztekanje motornih tekočin, vozilo izvlekli na cesto, ga postavili na kolesa ter nudili pomoč avto vleki. Poškodovanih ni bilo.

Ob 22.10 je na cesti med naseljema Drskovče–Zagorje, občina Pivka, osebno vozilo zapeljalo s cestišča in obstalo na boku. Gasilci PGD Pivka in Postojna so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, vozilo stabilizirali, ga postavili na kolesa, odklopili akumulator ter ga do prihoda vlečne službe odmaknili na bližnji travnik. Poškodovanih ni bilo.

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 22.48 je v pekarni v Šaleku, občina Velenje, zagorela peč za peko kruha. Gasilci PGD Šalek so požar pogasili, prostor prezračili in pregledali.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.04 so v naselju Malo Hudo, občina Ivančna Gorica, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Ivančna gorica so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali dimno tuljavo.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.53 je na primorski avtocesti med priključkom Logatec in priključkom Unec, občina Logatec, v S.O.S. niši gorelo kombinirano vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec, Rakek in Cerknica so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, pogasili požar ter pregledali vozilo in okolico. Vozilo je popolnoma uničeno.

Izpostava Maribor

Ob 10.28 je na cesti Fram–Morje v občini Rače-Fram zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Rače in PGD Fram so pogasili požar in s termovizijsko kamero pregledali poškodovano vozilo.

Izpostava Postojna

Ob 8.38 se je na Partizanski cesti na Rakeku, občina Cerknica, zaradi okvare kadilo iz motornega dela osebnega vozila. Gasilci PGD Rakek zavarovali kraj dogodka in s termovizijsko kamero pregledali motorni del vozila.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 15.30 je v Dolenjem Leskovcu, občina Krško, gorelo odpadno vejevje na površini okoli 25 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Krško in PGD Brestanica so pogasili požar in preprečili širjenje požara v bližnji gozd.

Izpostava Kranj

Ob 18.26 je na Slovenskem Javorniku, občina Jesenice, pri železniški postaji gorela suha trava. Pred prihodom gasilcev GARS Jesenice je občan požar že pogasil, gasilci pa so zavarovali kraj dogodka in pregledali okolico.

Izpostava Maribor

Ob 18.18 so v Rogozi, občina Hoče-Slivnica, ob zapuščenem industrijskem objektu goreli odpadki in grmičevje na površini okoli 150 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in PGD Bohova.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.16 je pri naselju Račje selo, občina Trebnje, pod daljnovodom gorela suha trava. Gasilci PGD Trebnje in Račje selo so pogasili požar na površini okoli 3000 kvadratnih metrov.

Ob 19.20 sta v Poganški ulici v Novem mestu gorela suha trava in podrast. Požar na površini okoli dveh hektarjev, so pogasili gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel-Novo mesto.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.35 je v naselju Vogrsko, občina Renče-Vogrsko, zagorela vsebina komunalnih zabojnikov na ekološkem otoku. Požar, v katerem je zgorelo pet zabojnikov z različno vsebino in manjša površina trave okoli ekološkega otoka, so pogasili gasilci PGD Renče-Vogrsko.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Koper

Ob 11.24 je v Dekanih, občina Koper, v proizvodnem podjetju uhajal plin acetilen iz jeklenke, ki je bila na prostem. Gasilci JZ GB Koper so ob prihodu na kraj ugotovili, da uhaja plin pod varnostnim pokrovom, zato so opravili so meritve plina v okolici in na podlagi meritev izvedli začasno evakuacijo zaposlenih v okolici 50 metrov. Zaustavili so uhajanje plina in jeklenko predali uslužbencu Istrabenz plina.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.22 je v večstanovanjski hiši v Ciglarjevi ulici v Višnji Gori, občina Ivančna Gorica, občan zaznal vonj po plinu. Gasilci GB Ljubljana in PGD Stična so zavarovali kraj dogodka, zaprli dovod plina dveh plinohramov, evakuirali vrtec v pritličju ter prezračili prostore. Opravili so meritve, ki so pokazale povišano koncentracijo CO2 in prisotnost plinskega odoranta. Posredoval je tudi dežurni podjetja Butan Plina d.d. Butan.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.53 je bil v Podgozdu, občina Nova Gorica, zaznan vonj po plinu v objektu. Gasilci JZ GRD GE Nova Gorica so izmerili in zaznali prisotnost ogljikovega monoksida. Odsvetovali so kurjenje in objekt prezračili.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 23.34 je v Fajfarjevi ulici v Ljubljani občan opazil motno in sivo obarvano reko Gradaščico. Gasilci GB Ljubljana so opravili pH meritve in oljni test. Oba testa nista odstopala od normalnih vrednosti. Gasilci so vzeli vzorec vode, ki je bil poslan v nadaljnjo analizo.

Izpostava Maribor

Ob 17.54 je na Trgu Leona Štuklja v Mariboru iz električnega agregata iztekalo pogonsko gorivo. Gasilci JZ GB Maribor so ustavili in nevtralizirali iztekanje.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.01 je občan ob reki Soči pri Tolminu naletel na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila in do uničenja na varno shranila dve topovski granati kalibra 75 mm, skupne mase 12,7 kg, italijanske izdelave, iz obdobja 2. svetovne vojne.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 13.34 so v Papirniški ulici v Krškem gasilci PGE Krško ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in reševalcem NMP Krško omogočili dostop do onemogle osebe. Reševalci so jo oskrbeli in prepeljali v SB Brežice.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.58 so v Mladinski ulici v Gornji Radgoni pri gradbenih delih poškodovali glavni vodovod. Voda je zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta. Gasilci PGD Gornja Radgona so iz kleti prečrpali okoli 20 kubičnih metrov vode.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.43 so na Vogrskem, občina Renče-Vogrsko, gasilci PGD Renče-Vogrsko razžagali in odstranili drevo, ki je viselo nad voziščem.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.06 so v naselju Drama, občina Šentjernej, gasilci PGD Šentjernej odprli vrata stanovanjske hiše, v kateri se je nahajala preminula oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/