Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Črnčec: Najmočnejše sporočilo je enotnost Evropske unije in Nata

Državni sekretar dr. Damir Črnčec je bil pred kratkim gost oddaje Stanje zavezništva (angleško State of the Alliance), ki jo pripravlja Center za analizo evropskih politik (angleško Center for European Policy Analysis – CEPA).

Državni sekretar Črnčec je v oddaji med drugim ocenil vlogo in podporo transatlantskega zavezništva v času ruske agresije na Ukrajino, kako spremenjeno varnostno okolje vpliva na obrambne investicije tudi v Sloveniji in odgovoril na vprašanje, kakšna mora biti zmaga Ukrajine, da bo prinesla varno in svobodno Evropo. Prav v luči vojne v Ukrajini je državni sekretar Črnčec orisal tudi vzpostavljanje slovenske kibernetske odpornosti in se zahvalil za pomoč Združenim državam Amerike.

»Ne smemo razmišljati, da smo utrujeni od vojne, v kateri Ukrajinci izgubljajo življenja. Dokler se je Ukrajina pripravljena bojevati, je naša moralna dolžnost, da jih podpiramo v tem boju,« je med drugim izpostavil državni sekretar Črnčec. Poudaril je tudi, da je vojna v Ukrajini povezala Nato in Evropsko unijo v enotnem odzivu ter kako močno sporočilo je bila želja Finske in Švedske, da se odpovesta nevtralnosti in se pridružita Natu.

Ob koncu je državni sekretar dr. Damir Črnčec izpostavil tudi, da se v Ukrajini prepletata tradicionalni in moderni način vojskovanja. Vrniti se moramo k tradiconalnim vojaškim doktrinam, je poudaril dr. Črnčec in sklenil, da ni dovolj, da pomagamo Ukrajini z orožjem in strelivom, temveč moramo vlagati v vse vrste zmogljivosti, ki bo omogočala vzdrževanje pripravljenosti, saj ravno to potencialne agresorje najbolj odvrača od napada.

Na Youtube kanalu Ministrstva za obrambo si lahko ogledate posnetek oddaje Stanje zavezništva.