Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. marca 2023

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 20.09 sta v Spodnjih Škofijah, občina Koper, trčili vozili. Gasilci JZ GB Koper so odklopili akumulatorja, osvetljevali kraj dogodka in nevtralizirali razlite motorne tekočine. V nesreči sta se poškodovali dve osebi, ki so ju reševalci NMP prepeljali v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 2.47 je v Grosuplju osebno vozilo trčilo v drevo in drog javne razsvetljave. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovancem do prihoda reševalcev NMP, hladili motorni del vozila, iz katerega se je kadilo ter odklopili akumulator. Reševalci so dve poškodovani osebi prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 6.41 sta na cesti Litija–Ljubljana trčili osebni vozili. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi dveh poškodovanih oseb.

Izpostava Maribor

Ob 14.17 je v naselju Laporje v občini Slovenska Bistrica voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovanega voznika, odklopili akumulator in nevtralizirali iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Slovenska Bistrica so poškodovanca prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.50 je na cesti Tešanovci–Bogojina, občina Moravske Toplice, osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Gasilci PGD Murska Sobota so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi hudo poškodovane voznice.

Izpostava Nova Gorica

Ob 22.07 sta na hitri cesti Ajdovščina–Postojna, občina Vipava, trčila tovorno in kombinirano vozilo, slednje se je prevrnilo na streho. Gasilci GRC Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka in na kombiniranemu vozilu odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.38 sta na cesti na Otiškem Vrhu v občini Dravograd trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci KGZ Ravne na Koroškem in PGD Slovenj Gradec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, pomagali avto vleki pri nalaganju vozila ter usmerjali promet. Poškodovano osebo so reševalci NMP oskrbeli ter prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 16.02 je v osnovni šoli v Gogalovi ulici v Ljubljani zagorel pralni stroj. Prisotni so požar pogasili in stroj iznesli na prosto še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali prostor in stroj.

Izpostava Maribor

Ob 18.40 so v Ruprovi ulici v občini Miklavž na Dravskem polju gorele saje v dimniški tuljavi. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Miklavž na Dravskem polju so pogasili goreče saje ter dimnik očistili in pregledali njegovo okolico. Lastniku so odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe

Izpostava Novo mesto

Ob 20.13 je v Podbevškovi ulici v Novem mestu v objektu Zbirno reciklažnega centra Novo mesto gorela odpadna plastika in papir. Gasilci GRC Novo mesto ter PGD Smolenja vas, Šmihel pri Novem mestu, Ratež, Potov Vrh-Slatnik, Brusnice in Gabrje so pogasili požar, ki je zajel proizvodni objekt velikosti približno 20 x 50 metrov. Iz objekta so odstranili ožgani material, preprečili iztekanje požarne vode v kanalizacijo in poskrbeli za odvoz le te na čistilno napravo. S termovizijsko kamero so pregledali objekt in okolico. Na gasilski straži so ostali gasilci PGD Smolenja vas. Aktivirane in obveščene so bile enote ELME, ARSO in NIJZ.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 19.10 je v naselju Brvi, občina Brežice, gorela podrast. Gasilci PGD Pirošica in Cerklje ob Krki so pogasili požar na površini okoli 3.000 kvadratnih metrov.

Izpostava Novo mesto

Ob 18.07 je v bližini ulice Brezje v Novem mestu gorelo na več mestih v naravnem okolju. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar, ki je zajel travo, podrast in grmičevje, na skupni površini okoli 1200 kvadratnih metrov.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 21.42 je v ulici Laze v Kranju ob industrijskem objektu gorela vsebina v dveh industrijskih zabojnikih. Zaradi dima se je v objektu sprožil avtomatski javljalnik požara. Gasilci GARS Kranj so vsebino pogasili in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Ljubljana

Ob 14.49 je v parkirni hiši na Šmartinski cesti v Ljubljani iztekalo gorivo iz osebnega vozila. Gasilci GB Ljubljana so izteklo nafto na površini treh kvadratnih metrov posuli z vpojnim sredstvom in onesnaženje očistili.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.23 je v Kromberški ulici v Kromberku, občina Nova Gorica, občan pri gradbenih delih našel NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 150 mm z maso 43,3 kg avstro-ogrske izdelave iz časov 1. svetovne vojne.

Ob 14.11 so nedaleč od regionalne ceste med Renčami in Temnico, občina Miren-Kostanjevica, našli NUS. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije sta odstranila na varno topovsko granato kalibra 75 mm, mase 7 kg, italijanske izdelave in vžigalnik topovske granate kalibra 100 mm, mase 2 kg, avstroogrske izdelave.

Ob 16.03 so ob delih na gradbišču hitre ceste na Bazari, občina Šempeter- Vrtojba našli NUS. Pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije so odstranili na varno topovsko granato italijanske izdelave, kalibra 149 mm, mase 41,7 kg, ostanek obdobja 1. svetovne vojne.

Ob 16.00 sta na območju nad Mirnom, občina Miren-Kostanjevica, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije med pregledom terena našla in odstranila na varno štiri topovske granate, topovski vžigalnik in vžigalnik bombarde, skupne mase 24,85 kg, avstrijske in italijanske izdelave, ostanek 1. svetovne vojne.

Izpostava Postojna

Ob 12.59 je na območju Matijeve jame v bližini naselja Palčje, občina Pivka, občanka naletela na neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske regije, sta odstranila in do uničenja na varno shranila letalsko topovsko granato kalibra 20 milimetrov, jugoslovanske izdelave.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.05 je na območju Lehna na Pohorju, občina Podvelka, zaradi okvare izpadla oskrba z električno energijo 648 odjemalcem. Okvaro so odpravili delavci Elektra Maribor.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 7.33 so gasilci PGD Škofja Loka posredovali na Kidričevi cesti v Škofji Loki, kjer so s pomočjo vrvne tehnike in dvigalom dvignili osebo izpod mosta in jo predali v oskrbo reševalcem NMP Škofja Loka.

Izpostava Maribor

Ob 19.03 je v Vrhovem Dolu v občini Maribor podrto drevo ležalo preko ceste. Gasilci JZ GB Maribor so ga razžagali in odstranili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.12 so na Ulici arhitekta Novaka v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 15.49 so v naselju Lešane, občna Apače, gasilci PGD Lešane odstranili z vozišča podrti drevesi.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.00 je na Ljubljanski cesti v Novem mestu iz zapuščenega objekta visel kos pločevinaste strehe. Gasilci GRC Novo mesto so s pomočjo lestev odstranili dva kvadratna metra velik kos pločevine.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.52 so na Čečovju, občina Ravne na Koroškem, gasilci KGZ Ravne na Koroškem ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalci NMP so jo oskrbeli in prepeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Ob 13.40 so na letališču v Slovenj Gradcu gasilci PGD Golavabuka in Turiška vas zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja Slovenske vojske.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/