Skoči do osrednje vsebine

39. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele Zakona o tujcih, ki omogoča hitrejšo izdajo dovoljenj za prebivanje. Začela je tudi z obravnavo predloga novele zakona o zaposlovanju tujcev in jo prekinila, saj bo pred dokončnim sprejemom predlog zakona obravnaval še Ekonomsko-socialni svet na jutrišnji seji.

Vlada je sprejela predlog novele Zakona o tujcih, ki omogoča hitrejšo izdajo dovoljenj za prebivanje. Sprejem zakona je nujen zaradi administrativnih razbremenitev upravnih enot. Novela vsebuje ključne rešitve, ki bodo odpravile administrativne ovire in omogočile hitrejše vodenje postopkov izdaje in vročanja dovoljenj za prebivanje in potrdil o prijavi. Novela ponovno uvaja polno financiranje tečajev slovenskega jezika za vse kategorije tujcev, ki so bili do brezplačnih tečajev slovenskega jezika upravičeni pred sprejemom zadnje novele zakona.


Seznanila se je tudi s stavkovnim sporazumom, ki je bil parafiran na pogajanjih za razrešitev stavkovnih zahtev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije z dne 18. februarja 2022. Na pogajanjih med vladno in sindikalno pogajalsko skupino je bil dosežen dogovor o razrešitvi stavkovnih zahtev, ki je bil parafiran 8. marca 2023. Za podpis stavkovnega sporazuma je vlada pooblastila vodjo vladne pogajalske skupine, ministra dr. Igorja Papiča.